XXIX Festa del cava de Prades...Sant Hilari,Sant Hilari



Prades és un municipi de la comarca del Baix Camp. El poble també es conegut com la Vila Vermella per la pedra sorrenca de color rogenc que caracteritza gran part dels seus edificis.

El dissabte a la nit,cap a les 23.45 a Prades podreu beure tant de cava com vulgueu. Torna la Festa del Cava en la seva 29a. edició.

La Festa del Cava va començar l'any 1979 quan a una colla d'amics del poble se'ls va ocórrer, mig en broma, que podrien fer rajar cava de la font del poble. El grup de joves va sol·licitar a l'Ajuntament que, un cop a l'any, no sortís aigua per la font i aquest va decidir donar suport a aquesta aventura festiva.

Amb els anys aquesta festa s'ha acabat convertint-se en una de les festes més tradicionals del Baix Camp, una multitudinària revetlla que atrau gent vinguda de tota la comarca. Prades, terra de patates, avellana i castanyes, es deixa embriagar, un cop l'any, per aquesta alcohòlica beguda en una festa que es calcula que ja atrau més de 3.000 persones de tota la contrada.

La festa comença al vespre quan es tanca l'accés a la Plaça Major i es prepara tot l'operatiu que connecta l'ajuntament amb la font. Per accedir a l'espai de la festa - els voltants de la font-, cap a quarts de dotze de la nit quan s'obren els accessos, cal pagar un tiquet de 12 -15 € que dóna dret a beure tantes copes de cava com es vulgui.



El procediment pel qual el cava brolla de la font és ben curiós. Per omplir la font de cava, es buiden les ampolles en unes canonades situades en el terrat de l'edifici de l'ajuntament i des d'allà el cava arriba directament a la centenària font. Tots els pradencs col·laboren en la festa ajudant a destapar les ampolles es calcula que es reparteixen uns 5.200 - 5.500 litres de cava .
Van fent torns durant la nit perquè ningú no s'hagi de carregar tant ingrata tasca, mentre la resta dels assistents està ballant, rient i remullant-se sense parar al voltant de la font.Una bona ocasió pels coleccionistes de xapes de cava...
Així doncs si us animeu a acostar-vos a Prades,alceu la copa de cava i a disfrutar,la banda sonora de la festa podria ser aquesta...