El proper dimecres 16 de juliol serà el dia de la Mare de Déu del Carme o Stella Maris (Estrella del Mar) ,segons el santoral,és una de les diverses advocacions de la Verge Maria. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Kare.Els orígens de la Festivitat de La Mare de Déu del Carme es troben en l'antiga orde dels carmelites.La tenen per patrona de la marina i dels oficis relacionats amb la mar,sobretot pescadors
Però no fou fins al segle XVIII que la festa de la Maria del Carmel fou celebrada de forma especial pels integrants de la marina. Una llegenda explica que l’any 1845 un miracle va salvar un vaixell anglès que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. Un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari i el va llençar al mar. Immediatament la tempesta es va aturar i l’última onada va retornar l’escapulari al mariner. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a evidenciar la vàlua de les propietats de l’escapulari i a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants, que a partir d’aleshores anomenaren Stella Maris.
Durant diversos dies entorn del 16 de juliol, dia de La Mare de Déu del Carme, s'alternen les celebracions de caràcter religiós amb entretingudes activitats de caràcter lúdic. Entre les primeres destaquen la missa i sobretot la processó, en què es passeja la imatge de la Verge pels barris marítims o ports embarcant-la més tard i navegant amb ella seguida de moltes altres barques .
Es tracta d'una emotiva processó en què es realitza una ofrena de flors, es tiren corones de llorer a les aigües en record dels morts en la mar i es canta la “salve marinera”, des de les cofradies són els encarregats d'organitzat les diferents processons en honor a la seva verge. Val a dir però que el culte a la Mare de Déu del Carme a Catalunya no és ni de bon tros tant popular com el d’altres cultes marians, que en molts indrets mariners del nord preval el culte a sant Telm o Elm, també conegut per Sant Salvador de la Marina i que molts pescadors catalans, celebren la seva festa anual coincidint amb la diada del seu patró, el 29 de juny.
L'origen dels castells esta relacionat amb els oficis més "populars",a plaça anaven pagesos i pescadors per aconseguir un sobresou per ajudar a casa,l'arrelament dels barris pescadors de Tarragona i Barcelona amb els castells té el màxim exponent en la colla dels Xiquets del Serrallo,aquesta colla castellera està directament vinculada amb aquestes celebracions,si voleu veure una actuació diferent,mireu de seguir als Xiquets del Serrallo aquest dimecres a Tarragona.
Dimecres 16 a les 19.00,Processó del Carme a Tarragona,pilar dalt d'una barca dels Xiquets del Serrallo.
L'origen dels Xiquets del Serrallo,la tercera colla de la ciutat de Tarragona,va sortir d'un 16 de juliol de 1988 quan dins dels actes de la processó de la Mare de Déu del Carme,es van "aixecar" dos pilars de quatre per part de la gent del barri,que per l'ocasió es van posar la típica camisa marinera.Amb data del 27 de novembre de 1988 és van fundar els Xiquets del Serrallo amb gent del barri mariner del Serrallo de Tarragona,enguany fan els seus primers 20 anys.
La cuina del Serrallo
AUTOR: ARJONA CABELLO, Carme
121 receptes del barri mariner de Tarragona, el Serrallo. Hi ha peixos de totes les classes, per a tots els gustos i paladars, des del bon gourmet (suquets, graellades, fregitel·les, romescos...)
Castells a mar per la Mare de Déu del Carme
a 20:04
Etiquetes de comentaris: Llibres de cuina, places castelleres, Sortides
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada