HAVANERES: sucre,canyella,llimona,rom....i cremat


La Havanera és un gènere musical dels denominats d'"anada i tornada", que té el seu origen durant el segle XIX en els mariners i emigrants retornats de Cuba que canten amb nostàlgia records d'aquella terra. Generalment s'interpretava a les tavernes.
Musicalment té el seu origen en un ritme de procedència anglesa a què s'afegeixen influències del Carib. En la seva versió més pura s'interpreten a capella (polifonia), encara que en l'actualitat és habitual acompanyar-la amb guitarres, llaüts i bandúrries. El seu ritme és de dos per quatre i el seu tempo lent.
Si algún lloc se'l pot denominar "la capital de l'havanera" és sens dubte Calella de Palafrugell,des de fa ja 42 edicions,el primer dissabte de juliol celebra la tradicional cantada d'havaneres a la platja del Port Bo. Es comptarà amb la participació de la cantant Nina i dels grups locals Port Bo, L'Empordanet i Peix Fregit i amb el grup Els Pirates, de Molins de Rei.
L'organització de la Cantada va a càrrec de l'Ajuntament de Palafrugell, a través de l'Institut de Promoció Econòmica (IPEP). Però el programa per aquells que vulguin acostar-se a la vila és més extens:

42a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell


19.00h al passeig del Canadell de Calella: cantada d'havaneres a càrrec dels grups El Taper i Arjau.

Tarda-nit al passeig del Canadell i carrer Francesc Estrabau de Calella: mercat d'artesans.

22.30h a la plaça del Port Bo de Calella: 42a Cantada d'Havaneres a càrrec dels grups Port Bo, L'Empordanet i Peix Fregit de Palafrugell, Els Pirates de Molins de Rei, i de la cantant Nina. Amb la retransmissió en directe de la cantada en pantalla gegant a plaça Nova de Palafrugell, platges del Canadell i Port Pelegrí de Calella, i platja de Llafranc.

Un cop acabada la cantada, els grups participants actuaran en diferents locals de Calella.

01.00h a la platja de Llafranc: actuació del grup d'havaneres Els Cremats. Organitza: Amics i Veïns de Llafranc i CATE

Si hi ha un aconteixement gastronòmic lligat a l'havanera és el "cremat",un ron cremat te tota una cerimònia en la seva el·laboració,us possem la recepta...i a provar.


Recepta d'un cremat
per a vuit persones:

En una cassola de terrissa, s'hi aboca el contingut d'una ampolla de Rom (3/4 de litre), s'hi afegeixen 50 grams de sucre, un bocí de canyella i la pell de mitja llimona.

De seguida s'encén, acostant-hi un llumí, i es remena contínuament amb un cullerot fins que en restin les dues terceres parts aproximadament.

Per apagar-lo, s'hi afegeix un raig de cafè o bé es tapa la cassola.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El qui ha escrit sobre el cremat hauria de saber que a Blanes i a LLoret,també es canten havaneres i es beu cremat,i que en els ingredients,no pot faltar-hi els grans de cafè!!!!!!!