Receptes del Delta de l'Ebre

Musclos amb pernil salat

Ingredients
1 tall de pernil salat gruixut
1 culleradeta de pebre vermell mòlt
pebre negre
1,5 kg de musclos de roca
1/2 copeta de vi blanc

Preparació
Triem una cassola grossa, hi afegim un raig d'oli i la posem al foc.
Tallem el tall de pernil salat a dauets i els saltem a la cassola fins que quedin rossos.
Afegim a la cassola uns grans de pebre i hi aboquem el vi blanc.
Hi tirem també el pebre vermell mòlt quan el vi hagi evaporat l'alcohol.
És el moment d'abocar-hi els musclos amb la closca ben neta.
Tapem la cassola i deixem que es cogui tot al vapor, fins que s'obrin els musclos.

Musclos amb ceba i tomàquet

Ingredients (per a 4 persones):

4 o 5 tomàquets madurs
1 ceba ben grossa (al gust)
1 Kg de musclos (de roca si pot ser)
Sal
Pebre blanc
Oli d’oliva
Una barra de pa per sucar mentre es menja

Preparació:

En una cassola no gaire fonda hi sofregim la ceba a julianes i el tomàquet ben trossejat. És recomanable deixar que la ceba es faci una mica abans de tirar-hi el tomàquet.

No cal enrrossir-la, però si deixar que s’estovi a foc no gaire fort. Quan hi tirem el tomàquet, ja podem donar-li canya al foc. Salem perquè el tomàquet suï. Ho deixem al foc fins que el sofregit comenci a espessir-se. Quan veiem que la ceba i el tomàquet son una barreja més o menys homogènia, hi tirem el pebre blanc (un polsim) i remenem bé. El pebre es fa de seguida.

Mentre el sofregit es cou (triga uns 20 minuts) podem anar netejant els musclos arrencant-los la barba que els penja i rascant una mica la closca per eliminar barretets i restes de corall. Quan els tenim nets, els afegim i, molt important, tapem la cassola i ho deixem bullir més o menys 10 minuts. Així els musclos deixen anar l’aigua que es barreja amb el sofregit i es converteix en un caldet molt bo per sucar-hi pa.Si voleu, hi ha qui al sofregit hi tira una mica de vi blanc i el redueix abans d’afegir els musclos