La Vella de Valls de gira per Gipuzkoa



Castells,pintxos i sidra...amb la Vella per Gipuzkoa
Els proper dissabte 26 i diumenge 27 de juliol la Colla Castellera dels Xiquets de la Vella de Valls se'n va a fer gira per euskalherria,en concret per la zona de gipuzkoa als pobles de Villabona,Azpeitia i Astigarraga. El punt d'hostatgeria i centre de les sortides serà a Donosti capital,a l'alberg d'Ametzagana.
Aquest viatge una mica "apretat" de 3 actuacions en un sol cap de setmana més viatge permetrà donar a coneixer per terres basques l'activitat castellera que es fa a Catalunya,i ja que hi son per aquelles terres permetrà als castellers vallencs gaudir d'una de les millora cuines del món. Aquesta temporada ja han "tastat" la gastronomia basca colles com els Marrecs de Salt i els Castellers de Sabadell,els primers a Donosti i Hondarribia i els egarencs a Otxandio (Biscaia). Certament la tirada cap a les terres del nord es forta dins del món cultural català.
El programa d'actes de la sortida de la Vella és el següent:

Seguint una mica el recorregut del viatge,el primer que ens trobem és la vila d'Azpeitia situada a l'epicentre geogràfic de Guipuzkoa,a la falda del masis d'Izarraitz i tocant el riu Urola.
Amb un important patrimoni històric i monumental,destacant el Monestir de Sant Ignaci de Loiola, cal destacar també el fet que és frontera dialectal del euskera amb la propera vila d'Aizkoitia.

A 10 minuts del mar cantàbric i a menys d'una hora de les tres capitals basques.
La diada castellera s'emmarca dins les festes de Saninaziyuek 2008.

La segona diada del dissabte serà a Villabona,Villabona es troba a la vall del riu Oria,després de travessar els cims del Gazume i Uzturre. A 20 km. de Donosti.Aquesta vila ha estat fortament vinculada a Tolosa de la qual n'ha format part en el passat,ara pertany al Tolosaldea (partit judicial de Tolosa).

Diumenge toca Astigarraga,que celebrarà les festes de SANTIO JAIAK 2008 del 23 al 28 de juliol. En aquest programa de festes trobem:
Diumnenge 27 de juliol

06:30 Desayuno en la carpa de las txosnas.

07:30 Vaquillas amenizadas por los dulzaineros de Tolosa en Errekatxo kalea (trasera de Arrietanea).

Nota: no pueden participar los menores de 14 años.

10:45 Salida del VI. Cross popular de Astigarraga. La inscripción hay que realizarla a partir de las 9:30 en Kale Nagusia (al lado de Apeztegi plaza) y el reparto de premios se realizará a las 13:30 horas en Apeztegi plaza.

12:30 “Castellers Colla Vella” de Catalunya formará una torre humana en Foru plaza.

14:00 “Betizu-jana” (asado de vaca) comida popular en Foru plaza organizado por la sociedad Astigar.

17:00 IV memorial José Luís Berakoetxea de pelota a mano en el frontón.

17:00 Campeonato popular de toka en Foru plaza organizado por Gure Izarra elkartea.

18:30 “Mikroglophone”, espectáculo de humor para todos los públicos en Apeztegi plaza.

20:00 Verbena con el grupo Trakets en Joseba Barandiaran plaza.

20:30 Merienda-cena popular en la carpa de las txosnas.

23:00 Fuegos artificiales a cargo de Pirotecnia Zaragozana. El lanzamiento se realizará desde el depósito de agua.

23:15 Toro de fuego en Joseba Barandiaran plaza.

23:15 Verbena con el grupo Trakets hasta la 01:00 en Joseba Barandiaran plaza.

01:00 Despedida de las fiestas en la carpa de las txosnas.


Si per una cosa és famosa Astigarraga es per ser una de les zones de Sagardotegiak (Sidreries) més populars d'Euskadi juntament amb Hernani. La Sideria és tota una institució al País Basc i a la gastronomia basca en concret,malgrat ser els seus orígens un producte de temporada (les sidreries obrien per tastar la sidra directament a les kupelas abans d'embotellar) ara s'ha allargat quasi be tot l'any.El menú de sidreria és fixe: Truita de Bacallà,Bacallà a la donostiarra,Txuleton i de postres formatge amb codony i nous. És un menú "potent" més habitual dels mesos de gener i febrer...però si podeu no deixeu de tastar-ho una mica,tot complert és massa carregós pel mes de juliol...millor anar de pintxos!!!
Però si podeu no us perdeu visitar el Museu de la Sidra Basca a Astigarraga mateix.A partir de l'1 de juliol i fins el 30 de setembre tots els visitants de la Sagardoetxea Museo,després de visitar els tres espais del Museu podran fer un tast dins d'una mostra de 13 marques diferents de sidra conjuntament amb un tast de "pintxos" tradicionals.


El centre d'operacions de l'expedició serà a Donosti,a al'alberg d'Ametzagana.Ametzagana esta situat entre els barris de Loiola i Martutene,a tant sols 4 km de la platja de la Contxa.A la falda de la muntanya d'Ametzagana a tocar del Parc Natural de Lau Haiseta envoltat de caserios.
Si teniu oportunitat d'acostar-vos fins a la ciutat de Donosti,no podeu deixar de tastar una de les meravelles de la cuina en miniatuta: Els Pintxos Donostiarres.
Aquesta és sens dubte una de les millors aportacions gastronòmiques de la cultura culinària basca al món. Busqueu un parell d'horetes per passejar pel casc antic de la ciutat,tafanejar pels mostradors i barres dels bars plens de safates de pintxos i tapes variades i tastar-ne uns quants,un veritable plaer pel paladar i la vista.



Per païr us acosteu a darrera de l'Aquarium Nou,a la zona del Paseo Nuevo que teniu una vista de la platja de la Contxa espectacular i relaxeu-vos...quasi un paradís.