Festa del Carme :Cambrils sardinada,Torredembarra processó

Cambrils és una vila de gran tradició marinera,aquest poble de la comarca del Baix Camp tradicionalment s'ha considerat que estava format per dos nuclis, la vila i el port,ara però estan integrats degut al creixement urbanístic. L'economia de la vila te dos pilars bàsics,el turisme i la pesca. Aquest sector de la pesca celebra la diada de la seva patrona la Mare de Déu del Carme el 16 de juliol.
La processó marinera és molt important,però a Cambrils ho celebren també amb una sardinada popular a la Llotja dels Pescadors a partir de les 10 del matí , hi haurà sardinada popular –organitzada per la Confraria de Pescadors– amb cinc sardines més pa i vi a 2 euros.
Mare de Déu del Carme,
invoqueu tan bona mare
pescadors fills de Cambrils

que la barca sempre empara
quan s'enfila mar endins,
amb sa testa timonera
vencereu l'abism cruelUn vídeo perquè ens fem una idea de la processó...
Torredembarra es troba en un punt privilegiat, a 12 km de Tarragona i a 80 km de Barcelona i proper a molts punts d'interès turístic de la Costa Daurada.Torredembarra ha estat un poble pagès i mariner des de l'època medieval i una mostra de la seva dualitat es veu reflexada en la seva oferta gastronòmica.

A Torredembarra,vila marinera,es celebren diferents actes per la Festa del Carme,on participa la colla castellera local,els Nois de la Torre.
Dimarts 15 de juliol La festa. La processó votiva
A les 17.30 h.
A la pl. de Mn. Joaquim Boronat.Plantada d’elements del Seguici Popular.
A les 18 h.
De la plaça Mn. Joaquim Boronat al carrer de Joan Güell.Anada a processó, amb el Ball de Diables, el Ball de Serrallonga,la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Nans, els Gegants,i la colla castellera Nois de la Torre.
A les 19 h.
Al c/ de Joan Güell, c/ Ample, c/ Major, pl. de la Vila, c/ d’Antoni Roig, c/ de Gibert, c/ de Santa Rosalia, c/ del Freginal i pl. del Castell. Processó votiva del Quadre de Santa Rosalia, precedida del Seguici Popular i acompanyada de La Fanfara. La Coral Santa Rosalia, interpretarà els Villancets al carrer Ample i a la plaça de la Vila.

Dimecres 16 de juliol
LA PROCESSÓ MARINERA.La Mare de Déu del Carme
A les 19 h.
A l’església de Sant Joan Baptista de Baix a Mar.Missa de la Mare de Déu del Carme.
A les 19.45 h.
A Baix a Mar.Processó de la Mare de Déu del Carme i focs artificials acompanyant la processó.
A les 21 h.
A Baix a Mar.Ballada de Sardanes amb la Cobla Catània.

La cuina a Torredembarra ofereix un recull de plats de cuina modesta, compostos amb ingredients de poc preu. Receptes de pescadors que cuinaven a bord i de dones que ho feien i ho fan a casa. Una cuina encara viva, però sovint desconeguda i arraconada per plats més internacionals o més de moda.Hi ha dos receptaris locals importants:
- Ranxets, 1985 centre d'estudis Sinibald del Mas (Edicions El Mèdol)
- Així cuinem, 2002 Grup Dones Torredembarra (Edicions El Mèdol)

Aqui teniu dues receptes locals molt populars a Torredembarra,el Bull i el Poll amb all i pebre

Bull

Ingredients Per a 8 persones:

1 kg de bull
3,5 kg de patates
200 g de fesols cuits
Oli d'oliva
Sal

ROMESCO

Polpa de 3 pebrots de romesco remullats
3 cabeces i mitja d'alls (la meitat escalivats)
100 g d'ametlles torrades
200 g de molla de pa xopa de vi ranci

Preparació

Escaldeu el bull amb aigua calenta durant 5 minuts.
Escorreu-lo i renteu-lo amb un raspall dur.
Bulliu-lo una segona vegada fins que estigui quasi cuit i aleshores renteu-lo, esbandiu-lo i talleu-lo a trossos petits.
Tritureu els ingredients indicats per fer l'all i pebre. Ha de quedar consistent.
Quan l'oli estigui ben calent, tireu-hi l'all i pebre i escaldeu-lo. Afegiu-hi aigua calenta i deixeu que arrenqui el bull.
oseu les patates trossejades juntament amb el bull a la cassola i saleu-ho.
Quan faltin 5 minuts perquè les patates siguin cuites afegiu-hi els fesols


Pop amb all i pebre

Ingredients Per a 4 persones:

2 pebrots de romesco
2 cabeces d'alls
1 molla de pa xopa de vi ranci
1 kg de patates
1 kg de pop
40 g entre ametlles i avellanes

Preparació

Primer de tot, s'escalden els pops, es bullen sense sal i es deixen a banda perquè es refredin. Un cop freds, es tallen a una mida d'un dit d'ample, aproximadament. Com que la pell és molt difícil de conservar, es talla per sota i es deixen els xucladors, que queden enganxats. Tot seguit, s'escalden els pebrots i es pelen. Es fa una picada amb alls pelats crus (hi ha qui els posa meitat fregits i meitat crus), la molla de pa sucada amb vi ranci, les ametlles i les avellanes, tot ben triturat fins que quedi una picada ben fina.

En una cassola es posa una mica d'oli. Quan és ben calent, s'hi afegeix la picada, deixatada amb una mica d'aigua calenta. Quan arrenqui a bullir, s'hi afegeixen les patates tallades a trossos no massa grossos, el pop, l'aigua que cobreixi les patates i una mica de sal i es deixa bullir tot junt fins que estigui cuit.

Cal recordar que en tots els plats on hi hagi pop, la sal s'ha de tirar quan faltin cinc minuts per acabar la cocció, si no s'endureix.

Cap comentari: