Castells al Magreb amb els Xicots de Vilafranca




Aquesta setmana de Sant Jaume,Santa Anna i Sant Joaquim hi ha una colla castellera que se'n va a fer la ruta del Marroc.
Els Xicots de Vilafranca en col·laboració amb LA LLUM DEL NORD ( Associació per la Ciutadania i la Cooperació entre Pobles )han unit esforços per portar el FET CASTELLER al Nord del MARROC,juntament amb entitats que treballen per l'intercanvi i coneixement cultural entre les comunitats marroquina i catalana,tant a Catalunya com al Magreb,han organitzat aquest "tour casteller" ,l'iniciativa és digne d'elogi ...
La part més vistosa dels castells és el tronc i el pom de dalt,però la més soferta i desinteressada és la pinya...hi aquesta sortida permetrà fer això,engrandir la pinya dels castells i dels coneixements culturals de banda i banda de l'estret
La ruta que tenen programa els permetrà tastar nous plats,aromes i sabors d'una gastronomia molt antiga punt de connexió entre l'Orient i la vella Europa.

El programa dels Xicots és força complert:
CASTELLS I CULTURA CATALANA :TÀNGER, ASSILAH, XAOUEN
23-27 DE JULIOL DE 2008<

Hora

23/7

ARRIBADA + TÀNGER

24/7

TÀNGER

25/7

ASSILAH + TÀNGER

26/7

XAOUEN + RETORN


08

VIATGE D’ARRIBADA

ESMORZAR

ESMORZAR

ESMORZAR


09

TALLERS DE CASTELLS

VIATGE ANADA ASSILAH

VIATGE ANADA XAOUEN


10

VISITA ASSILAH



11

VISITA XAOUEN


12

VISITA CATEDRAL /

CENTRE


13

INSTAL·LACIÓ HOTEL

ù XERRADA: EL MARROC

(Ali Raisuni)



14

DINAR

DINAR

DINAR

DINAR


15

LLIURE / DESCANS

LLIURE / DESCANS

LLIURE / DESCANS

ù XERRADA AMB ENTITATS LOCALS DE XAOUEN


16

VIATGE RETORN TÀNGER



17

VISITA TÀNGER

ACTUACIÓ EMPRESA

LLIURE / DESCANS


18

RECEPCIÓ OFICIAL INSTITUCIONS I ENTITATS

LLIURE / DESCANS


19

XERRADA: INTRODUCCIÓ ALS CASTELLS (Xicots)

DIADA CASTELLERA SETMANA CATALANA DE TÀNGER


20

ASSAIG POPULAR

VIATGE DE RETORN


21

LLIURE / DESCANS


22

SOPAR

SOPAR

SOPAR


23

LLIURE / DESCANS

LLIURE / DESCANS

LLIURE / DESCANS


Nota: horaris aproximats i amb la possibilitat de canvis/ajustaments de darrera hora.


La gastronomia marroquina,per saber una mica més...
Els ingredients bàsics de la cuina marroquina són els cereals, llegums, verdures,fruits secs i carns (excepte el porc). Els menjars es preparen sempre amb espècies, aquestes últimes s’utilitzen segons els ingredients de cada plat; el peix es cuina amb comí, les carns més aviat amb pebre negre i gingebre,...
Les carns quan van acompanyades de verdures solen ser plats salats, en canvi, quan s’acompanyen de fruits secs, figues, panses, ametlla... es combina el dolç amb el salat i les espècies solen ser el pebre negre, gingebre, safrà i canella més el sucre o la mel que s’afegeix cap al final de la cocció.

Es menja assegut amb les mans netes, les amanides, amb forquilla, són individuals, i el segon plat és familiar i cadascú menja del cantó que té més a prop.
Fora del ramadà, es fan tres/quatre àpats i el principal és el del dinar, no és dona gaire importància a l’esmorzar, el berenar és el moment de la trobada de la família després del treball i de l’escola. Es sopa tard.
La fruita, a vegades, es menja entre els àpats. El pa es consumeix amb molta quantitat en tots els àpats. No es beu alcohol, però els sucs i refrescs són presents sempre a la taula.
El té, acompanyat de pastissos o fruits secs, és una beguda típica del Marroc i és un fet de trobada de la família, dels amics, dels veïns...
El plat nacional, d'origen bereber, és el cuscús, ja sigui de pollastre, de corder o només de verdures. Se serveix la sèmola recoberta de l'estofat de verdures i carn.
Altre famós plat és el tajine –un guisat de carn i verdures- que es cuina molt lentament amb carbó vegetal en un recipient de fang (el tajine, amb plat pla i tapa cònica, d'aquí el seu nom).
harira (escudella àrab)
harira
és la sopa marroquina més famosa: un caldo espès a base de carn, llenties, sigrons, verdures i herbes fresques. És deliciosa. Se sol prendre amb una cullera de fusta que té una forma bastant peculiar.

Ingredients
carn de xai
api

brou
oli d'oliva
1 ceba
julivert
tomàquet ratllat
2 ous
pasta de sopa
cigrons

mantega
farina
pebre negre
pebre blanc
safrà


Preparació
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.
En una olla, poseu-hi una cullerada d'oli d'oliva, la ceba, l'api, el julivert i la carn de xai, tallada a trossos i adobada amb una mica de safrà, pebre blanc i pebre negre. Afegiu-hi un litre d'aigua i sal al vostre gust, i deixeu que tot plegat cogui uns tres quarts d'hora.
Passat aquest temps, retireu de l'olla l'api i el brou, i torneu a afegir-hi més aigua; aquesta vegada la meitat, és a dir, mig litre. Quan arrenqui el bull, poseu-hi unes cullerades de tomàquet ratllat, els cigrons i la pasta de sopa que vulgueu. Espereu que tor
ni a bullir i espessiu la sopa amb unes quantes cullerades de farina dissolta en aigua. Remeneu-ho bé perquè la farina quedi ben incorporada al brou.
Bateu un parell d'ous i fiqueu-los a l'olla, juntament amb una cullerada generosa de mantega.
Remeneu-ho amb energia i ja tindreu la harira llesta per servir.


El Khobz és el pà del Marroc, rodó i pla, molt bo, ja que normalment es cuina en forns de llenya.

Ingredients
1 kg de farina
1 ou
sal

llevat
sucre
oli d'oliva

Preparació:
Feu un volcà amb la farina i amasseu-la amb l'ou, una mica de llevat, sal i una mica de sucre. Pasteu tots els ingredients fins que aconseguiu una massa compacta, que deixareu reposar tapada com a mínim 10 minuts.
Passat aquest temps, amasseu-la una altra vegada aplanant-la i tornant-la a ajuntar i deixeu-la reposar, tapada, 10 minuts més.

Preescalfeu el forn a 180º.

Escampeu una mica de farina damunt del marbre; agafeu porcions de massa i aplaneu-les amb un corró, donant-los una forma arrodonida.
Enforneu els pans fins que estiguin daurats i serviu-los de seguida.
Convé mantenir els khobz tapats am
b un drap, o dins d'un cistellet tapat, perquè no es refredin.

La fruita, fresca, és molt bona: taronges, prunes, pomes, dàtils, figues, .. i el iogurt molt saborós: el veureu en els refrigeradors dels restaurants i cafeteries disposat en
gots de vidre. No dubteu a provar-los.

dejaj mhamar (pollastre rostit)

Ingredients
1 pollastre
llimona en conserva
olives
julive
rt
all
espècies (canyella, pebre negre, safrà i gingebre)
oli d'oliva

Preparació:
Buideu el pollastre sencer: traieu-li la freixura, etc. Renteu-lo, tant per fora com per dins, amb aigua i vinagre o aigua i llimona.
Prepareu una picada d'all i julivert i afegiu-hi les espècies, sal, un bon raig d'oli d'oliva i una mica d'aigua. Deixeu el pollastre en adob amb aquesta barreja una estona.
Lligueu-li les potes perquè no perdi la forma i quedi sencer, i coeu-lo a foc lent, en una cassola, remenant-ho a poc a poc per evitar que es trenqui.
Passada una hora, poseu el pollastre en una safata al forn, preescalfat a uns 180º, i afegiu-hi un grapat d'olives verdes sense pinyol i uns quants trossos de llimona en conserva, que prèviament heu d'haver escalfat en una mica d'aigua.
Deixeu el pollastre al forn fins que s'hagi daurat i ja el podreu servir.


Enllaços relacionats amb la cuina i entitats marroquines.

La Llum del Nord






El Racó de Leila,receptes,consells i recomanacions

1 comentari:

Anònim ha dit...

molt bones, ens diem caracola i som una banda de músics de Barcelona. A més, tenim un membre casteller al grup. Si us ve de gust, aquest divendres fem un concert de rumba catalana a Tanger. Serà un plaer trobar-vos en els vostres castells i fer pinya amb vosaltres.

salut, castells i música