Cap de setmana de Bateig,Els Salats de Súria

El proper diumenge 13 de juliol i emmarcat dins de la Festa Major de la vila de Súria faran la presentació oficial la nova colla castellera del Bages els Salats de Súria,el lloc a la plaça de Sant Joan a les 12.30
. Al bateig de la colla actuaran com a padrins els Tirallongues de Manresa i els Minyons de Terrassa. Serà la primera actuació amb camisa dels nous castellers,una oportunitat per reviure les sensacions que d'altres ja fa temps que van passar o simplement per assistir a una actuació molt emocionant,encara que els castells no siguin de la màxima dificultat.

El programa de la Festa major el podeu consultar a l'enllaç:


Súria esta situat a uns 15 kilòmetres de Manresa,a la vall del Cardener,vora el riu, neix la vila moderna de Súria, marcada per la industrialització i la obertura de les mines de potassa, motor econòmic del poble.
Aquest color de la sal de potassa és el color de la camisa dels Salats,una mostra:






El Cardener que travessa la població deixant a una banda el popular barri de Salipota i a l'altra la part més antiga del poble sota el promontori on es localitza el Poble Vell, edificat al voltant del castell en un espai estret i emmurallat, conserva tota la seva fisonomia medieval de carrers estrets, arcades i porxos.
Súria pertany a la comarca del Bages i té una població d'uns 6700 habitants,ep!!! i una colla castellera!!! encara que per tradició Les Caramelles de Súria

Llocs de la vila de Súria interessants d'anar a visitar hi ha uns quants:

Poble Vell, poble originari del segle X, encara conserva el castell de l'homenatge d'estil romànic, i l'església del Roser, antigament anomenada de Sant Cristòfol, amb un absis i el campanar, datats del segle XI.

Plaça de Sant Joan o Pla de la Font, al centre del nucli urbà, al 1995 els successors de Carles Buïgas hi van construir una fontana lluminosa.És on tindrà lloc la diada castellera.

El Pla de Reguant, bosc de ribera amb més de 35 espècies diferents d'arbres, predominen l'albereda i la freixeneda.

Torre de la Pobla, data del segle XI, la trobarem prop del camí de la sal.

Sant Salvador del Quer, turó amb dues ermites. La més nova datada del 1888 i la més antiga del segle XIII, amb una sola nau i campanar d'espadanya d'estil romànic.

Església de Santa Maria de Cererols, situada a un antic nucli rural, d'estil romànic. Encara conserva pintures murals.

La gastronomia de Súria és la del Bages,amb productes de la vall del Cardener i plats típics de la zona,alguns llocs per anar a menjar a la vila:

RESTAURANT-BAR CAL MAURICI

Graellades de carn i verdures

93 869 66 12


RESTAURANT LA GRAELLA

Carns a la Brasa

93 869 54 45

RESTAURANT EL FUSTARET

Carn a la Brasa

93 869 67 61

CAFETERIA BRASERIA LA POBLA

Varietat de peix i carn a la brasa, amanides, meló amb pernil i torrades

93 868 25 95

RESTAURANT L'AIXETA

Arrossos

93 869 50 27

RESTAURANT LOS NENES

Txocos, Braves i Croquetes Casolanes

93 869 46 27

RESTAURANT LA LLUM DEL TIMBALER

Peix i Marisc

93 869 56 44


Altres adreces per consultar llocs d'interès a la zona:


Consorci de promoció turística del Cardener


Imatges dels Salats de Súria



Salats i Minyons