Per combinar amb Prades,el Romesco Colomí

La Festa del Romesco a Santa Coloma de Queralt
Santa Coloma es una vila que pertany a la Conca de Barberà encara que presumeix de comarca pròpia (Baixa –Segarra).
Tot visitant la Conca de Barberà,podem mirar de "lligar" dues visites gastronòmiques.Deixar la nit per la Festa del Cava i passar-nos a tastar el Romesco Colomi a Santa Coloma de Queralt al vespre.
En aquest poble de la Conca ja fa 15 anys que celebren aquest aplec culinari i sardanista, recuperen la cuina del bacallà amb romesco.El romesco que podeu tastar a Santa Coloma de Queralt no és una salsa vermella que acompanya amanides i calçots,sinó un plat a base de bacallà,un plat molt bo i força "desconegut" a la resta del país , un plat ancestral, que en les darreres edicions omple la plaça de Santa Coloma de Queralt fins un total de 700 persones.
La festa comença amb un aplec sardanista,el concurs de mestres romescaires i una romescada popular que participen veïns i visitants. Després de sopar tornen les sardanes i s'acaba amb un ball a la fresca.
La proposta és sopar a Santa Coloma i anar a fer la copeta de cava a Prades ( hi ha uns 3/4 d'hora,però Prades be s'ho val!!!)


Els Amics del Romesco celebren un concurs amb les bases següents:
Per tal de promocionar el romesco colomí, l’entitat organitzadora de l’Aplec del Romesco convoca el Concurs de Romesco sota les bases següents:

1. Els concursants elaboraran el Romesco Colomí, per tal que un jurat escollit per la organització dictamini el guanyador del concurs. El jurat prèvia deliberació pot declarar algun premi desert.
2. El jurat estarà format per representants de l'Ajuntament, entitats colomines, cuiners o entitats convidades pels Amics del Romesco.
3. La organització facilitarà al concursant (o grup de concursants) tantes racions de bacallà
(aprox. 200 grams per persona) més una per a veredicte del Jurat, el concursant ha de portar obligatòriament tots els estris que cregui convenients per tal d'elaborar el romesco, inclòs el foc (agrairíem algun tipus de protecció per a les taules).
4. La recepta s'ha de portar dins d'un sobre amb el nom del concursant.
5. El concurs es realitzarà a la plaça Major, l'hora d'inici serà les 7 de la tarda. Es prega la màxima puntualitat
6. El concursant presentarà la ració en un recipient facilitat per l'organització (plat o cassoleta) per tal que el jurat el pugui qualificar. La puntuació serà d'1 a 7 pel gust i d'1 a 3 per la presentació. En cas d'empat es valoraran les puntuacions més altes de gust.
7. La inscripció serà gratuïta i es pot realitzar fins el dia 12 de juliol a les botigues on es venen els tiquets de la Romescada.
8. L'hora d'entrega dels plats per al veredicte del jurat serà les 8 de la tarda
9. Els guanyadors del concurs podran formar part del jurat de l'edició posterior


Per a més informació:
977 88 13 20 - 977 88 16 40
EN CAS DE PLUJA ELS ACTES SE CELEBRARAN
AL PAVELLÓ ESPORTIU MUNICIPAL

Romesco (Bacallà amb romesco de Santa Coloma de Queralt)

Ingredients
4 racions de lloms de bacallà ja dessalats
2 patates
Oli d'oliva
Farina
6 a 8 grans d'all
2 nyores
1 grapat d'ametlles crues
1 grapat d'avellanes torrades
100 ml de vi blanc o aigua
Oli d'oliva
Julivert fresc
Sal

Preparació

Obriu les nyores i traieu-los les llavors. en un recipient petit amb aigua calenta deixeu-les en remull.
Enfarineu els talls de bacallà, que ja han d'estar dessalats.
Escalfeu força oli en una paella, i quan sigui ben, ben calent, fregiu-hi els lloms de bacallà.
Reserveu-los en un plat sobre un tros de paper de cuina.
Peleu els alls i talleu-los per la meitat.
Amb una cullereta rasqueu la polpa de les nyores i reserveu-la en un platet.
En una cassola baixa, escalfeu 8 cullerardes d'oli d'haver fregit el bacallà i daureu-hi, a foc molt suau, els alls, procurant que quedin tendres i ben daurats, però no cremats. Enretireu-los i reserveu-los dins el got de la batedora elèctrica.
En el mateix oli daureu les ametlles i reserveu-les amb els alls
Ara passeu la polpa de les nyores per l'oli de la cassola només uns instants i deixeu-la en el got de la batedora elèctrica.
Afegiu-hi la resta dels ingredients del romesco, i tritureu-ho tot fins que aconseguiu una crema fina.
Peleu les patates, talleu-les en daus d'uns 2 centímetres i fregiu-les amb l'oli d'haver fregit el bacallà.
Aboqueu el romesco a la cassola, junt amb els talls de bacallà i les patates. Deixeiu-ho coure tot plegat uns 5 minuts i , si veieu que la salsa està massa espessa, afegiu-hi una mica d'aigua. Tasteu-la i rectifiqueu de sal si clagués.

1 comentari:

Carles Roca ha dit...

aquesta foto, no es del romesco colomí
Amics del Romesco