Castells a Benavarri...els Castellers de Lleida a la Franja


Benavarri és una vila i municipi de la Baixa Ribagorça a més de ser la capital d'aquesta comarca i la capital històrica del comtat de Ribagorça.Situat a la Franja de Ponent (passà a formar part de la província d'Osca el 1834) ha estat sempre un lloc de pas i de convergència de cultures; pel seu terme passa la carretera N-230 que arriba fins a la Vall d'Aran.
Las festes patronals en honor a San Medardo són el 8 de juny, d'aquestes festes destaca la famosa pastorada entre l'amo i el ramadà, i el típic "ball dels palitrocs". Es realitza la "Baixada dels Carricotxes", un concurs de guarniment de carrosses.
Dins dels actes de les festes tindrà lloc aquest cap de setmana la 20a. Fira de Sant Medardo 2009,amb la finalitat de promoure els productes agroalimentaris i l'artesania de la zona.
El programa d'actes del cap de setmana és el següent.

PROGRAMA

Dissabte 30 de maig
10.00h XXIV Volta aèrea de l'Antiga Corona d'Aragó pel Real Club
Aéreo de Zaragoza a l'aeròdrom de Benavarri, N 230,
17.00 h Inauguració de la Fira per les autoritats amb exposició de productes d'artesania
i agroalimentaris.
23.00 h pregó de festes en el saló d'actes de la casa Consistorial

23,30 h actuació musical de la Banda de Esparraguera i la col·laboració de la Banda de Benavarri a la Plaça Major.

Diumenge 31 de Maig
10.00h exposició de Productes agroalimentaris
10.00,h Mostra Ramadera fabricació d'esquellots
10.30.h Esmorzar popular amb cansalada i botifarra a la brasa
12.30h Taller de maridatge
17.30 h Concurs Gastronòmic en la seva segona edició “Benavarri Sabor”
19.45 h sorteig de productes oferts pels participants de la Fira
20.00h Clausura y a las 20.00h Cercavila des del Pavelló Firal a la plaça Major amb els Castellers de Lleida.


La gastronomia de la Baixa Ribagorça és força interessant a Benavarri fabriquen dos formatges de cabra anomenats ‘'Servilleta" i ‘'Romero del Pirineo". El primer és dur i el segon, cremòs. Un altre producte celebrat de Benavarri és el xocolate Francisco Brescó, produït al poble des de finals del segle XIX.

Típic del Pallars Sobirà i la Ribagorça, el freginat és un plat fet a base de sang i fetge de xai amb una salsa agredolça amb mel.
El mostillo és un postre fet amb una barreja de most, farina, mel i ametlles.
La girella és un embotit a base de xai, arròs i cansalada típica de tot el pirineu català que és documentat des del segle XV. S'empra en la cocció de la caldereta. A part de la Ribagorça, la Girella també adopta el nom de "gireta".

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'ha sobtat, agradat, trobar-me aquesta crònica d'una actuació en solitari dels Castellers de Lleida a Benavarri. No deixes passar cap oportunitat per parlar de farcir la faixa!! ;)