A Manresa trobada de colles "Montserratines"



El Montserratí (Comarca de Montserrat, Pla de Montserrat o Baix Llobregat Nord) és el territori situat a la falda sud-oest de la muntanya de Montserrat, entre les comarques del Bages, el Baix Llobregat, l’Anoia i el Vallès Occidental.
Aquesta denominació, de caràcter popular, neix a partir de l’evolució d’un sentiment identitari estès majoritàriament entre el jovent de la subcomarca del Baix Llobregat Nord,proposada "oficialment" el 2005 per l'ex-conseller Joan Carretero.
Però a més també engloba a diverses viles i municipis que estan "sota l'influència" de Montserrat,la muntanya amb més carrega emocional del país.
Es així que les colles castelleres de les viles d'Igualada , Esparreguera i Manresa celebren una trobada castellera "de la Catalunya Interior" o Trobada de colles Montserratines des de fa dues temporades.
Enguany la diada serà a Manresa:
Diumenge 17 de maig
A les 12.00 a la Plana de l'Om de Manresa

Trobada de colles Montserratines amb els Tirallongues de Manresa , Castellers d'Esparreguera i Moixiganguers d'Igualada


Manresa és sens dubte una de les capitals de la Catalunya interior,amb un patrimoni històric molt important.Però també cal destacar la seva importància gastronòmica. A la capital del Bages hi trobem una de les escoles d'hosteleria més importants del país: La Joviat


Hi també a un dels cuiners que més ha fet per la gastronomia i la cultura culinària del nostre país : en Ignasi
Domenech
Cuiner dahir, davui i de sempre
El manresà Ignasi Domènech va fer els seus primers passos gastronòmics quan la ciutat vivia la febre de l'or. Va ser el primer català que va combinar el fet de ser un mestre en les arts de la taula amb la divulgació a través dels llibres. Deixeble d'August Escoffier a Londres, va treballar a París a principis de segle. Després es va traslladar a Barcelona, on va escriure llibres que avui són objecte de col•leccionisme. Plats com el poti-poti, el pollastret rostit amb samfaina, els macarrons a la benedictina, les perdius fetes al príncep o a la graella, amb salsa olesana, el plateret de cabrit i la llagosta a la catalana mostren el seu esforç per recuperar receptes que sovint reflecteixen la cuina de la seva pàtria natal, el Bages.
Però també te receptes que ens recorden Montserrat,el Bages i com no,Manresa:

Bacallà a la manresana

Ingredients:

4 talls de bacallà de ració
4 patates mitjanes
2 dl de salsa allioli
1 rovell d'ou
50 g de puré de poma cuita

Preparació:

Bullim les patates amb pela, les deixem refredar, les pelem i les tallem a rodanxes. Escalfem el bacallà amb aigua a punt de bullir. Quan està al punt just de cocció, el traiem i l'escorrem. Escalfem les patates amb una mica d'aigua de coure el bacallà. Les escorrem i les posem dins una cassola de fang, damunt hi posem el bacallà. Barregem l'allioli amb el puré de poma i el rovell d'ou, el posem damunt del bacallà i ho gratinem.

LA CUINA D'IGNASI DOMÈNECH

Autor: Josep Maria Blasi
PVP: 38,00 €

En aquest llibre, el cuiner i gastrònom Josep Maria Blasi presenta 59 de les millors receptes que Ignasi Domènech va recopilar i que us permetran preparar els plats més exquisits de la cuina clàssica i tradicional, adaptats als hàbits culinaris d’avui.