Festa de la Coca a Balaguer...ep!!!, de recapte!!!!



La ciutat de Balaguer,la capital de la Noguera,celebrarà el proper diumenge 24 de maig la tradicional Festa de la Coca 2009 (amb samfaina)
Dins el marc de Fira Balaguer, amb un clar objectiu de promocionar els productes de la terra, ja es dedica una mostra especial a aquest producte amb la participació de tots els forners de la comarca per tal d’aconseguir donar a conèixer i incentivar el consum a qualsevol hora del dia d’aquesta coca elaborada amb verdura de l'horta com són els pebrots i les albergínies, ingredients bàsics que no hi poden faltar.
Ja s’elaboraven en l’època dels romans i la tradició s’ha anat consolidant. Antigament, els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D’aquesta massa de pa, se’n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les hortalisses de l’horta, les col·locaven damunt de la coca per després coure-les al forn. Amb el temps, a aquesta massa de pa se li afegirà oli d’oliva fins a donar lloc a un dels productes més emblemàtics i exclusius de la gastronomia de Lleida: “les coques de recapte”.


El programa d'actes és el següent:

A les 7 de la tarda:
Gran festa de la coca a la plaça del Mercadal
amb degustació de la coca més llarga feta pels diferents forners de la ciutat de Balaguer i del cocktail de fruites del Mercadal.

Amb un tiquet de 2 euros es podrà degustar aquesta gran coca, d’uns 60 metres de llargada per 80 cm d’amplada que representen uns 300 kg. En total es repartiran unes 2.500 racions de coca feta amb els millors ingredients del mercat. Acompanyada enguany amb un còctel de fruita perquè tothom pugui beure.
Coques participants al concurs de l'any passat
COCA DE RECAPTE
Ingredients

400 g - Farina
150 g - Aigua
20 g - Llevat premsat
4 - Cebes trinxades
3 - Pebrots escalivats
2 - Albergínies escalivades
2 - Tomàquets madurs trinxats
4 - Arengades
Oli i Sal

Preparació

Desfeu el llevat amb aigua tèbia i afegiu-hi la sal.
Feu un volcà amb la farina i barregeu-hi el llevat.
Treballeu-ho fins fer una massa homogènia i deixeu-la reposar fins que dobli de volum.
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Estireu la massa i repartiu-hi per sobre el sofregit i les verdures escalivades.
Saleu-ho i poseu-hi a sobre les arengades i un raig d’oli.
Enforneu la coca fins que la massa estigui cuita.

Variacions:
Es pot substituir l’arengada per llonganissa, salsitxes o llom.
Es pot substituir l’arengada per anxoves, que es posen a sobre una vegada s’ha tret la coca del forn.
Es pot posar la ceba i els tomàquets en cru sobre la massa conjuntament amb les carns i després coure-ho tot junt al forn.
Es pot fer amb samfaina.
Es pot afegir oli a la massa.
Es por deixar llevar una segona vegada, després de posar-hi les verdures.
VIè Concurs de coques de recapte i samfaina “Ciutat de Balaguer”
On pot participar-hi tothom que ho desitgi. Us adjuntem base.

BASES DEL 6è CONCURS DE COQUES DE RECAPTE I SAMFAINA

“Ciutat de Balaguer”

1. Podran participar totes les persones més grans de 1
2 anys i que no siguin professionals del món de la gastronomia.

2. L’organització podrà exigir en tot moment la documentació que ho acrediti.

3. Els concursants realitzaran la coca a casa seva i hauran de portar-la a la plaça del Mercadal entre 2/4 de 7 i les 7 de la tarda.

4. La coca podrà ser solament de samfaina o de recapte, amb els ingredients que es vulguin: bolets, carn, bacallà .... a lliure elecció de cada concursant.

5. La coca presentada al concurs davant el jurat serà responsabilitat de l’entitat organitzadora.

6. Les persones que vulguin inscriure’s ho hauran de fer a la seu de l’ImPiC, al Xalet Montiu situat al c/ Àngel Guimerà, 3 de Balaguer, o bé al telèfon 973 446 606, de 8 a 15 h. El darrer dia per inscriure’s al concurs serà el 22 de maig de 2009.

7. Cada concursant rebrà, a l ’inscriure’s, un número per la seva coca. El Jurat no sabrà els noms dels concursants fins després del veredicte.

8. Es donaran dos premis :Un, a la coca més bona (gust i qualitat) i l’altre, a la més original (productes utilitzats en el recapte) de 200 € en efectiu, respectivament i un obsequi a tots els participants.

9. El veredicte dels membres del Jurat es farà públic a la plaça del Mercadal i serà inapel·lable.

10. La coca que a les 7 de la tarda no estigui a l’espai reservat per aquest acte no entrarà en el concurs.


Actuació del grup de percussió de Balaguer Banddelpal, amenitzant la festa.

Edu3.cat