Tàrrega i Mollerussa : còcs i castells


Mostra un mapa més gran

Us proposem un cap de setmana entre dues comarques,el Pla d'Urgell i l'Urgell,Mollerussa i Tàrrega.La primera,Mollerussa, esta de Festa Major coincidint que Tàrrega celebra la FIRACOC. La distància entre les dues ciutats es d'uns 20 quilometres,així doncs la distància és curta i val la pena aprofitar-ho.Deixar-nos caure per Mollerussa a veure els castells i anar a Tàrrega a tastar aquesta menja tant típica de la zona,els còcs.

Mollerussa és la capital de la comarca del Pla d'Urgell.És el municipi més densament poblat de la demarcació de Lleida.La festa major se celebra el tercer cap de setmana de maig i és dedicada a Sant Isidori.


Diumenge 17
de maig

A les 11 del mat
í a la plaça de l’Ajuntament DIADA CASTELLERA
Capgrossos de
Mataró
Bordegassos de Vilanova
Margeners de
Guissona


Podeu consultar tot el programa de la Festa Major a l'enllaç següent:




FIRACÓC de Tàrrega
Tàrrega, capital de la comarca de l'Urgell, es troba a la plana de Lleida just al començament d'una petita serra, prop de la qual passa el Riu Ondara.

En el marc de la Festa Major de Maig, Tàrrega convida a conèixer i tastar un any més les especialitats gastronòmiques del Firacóc, Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca, el gran aparador dedicat al cóc urgellenc i altres receptes flequeres , a més de diferents productes d’alimentació autòctons i forans. L’accés és gratuït i a banda d’adquirir els productes, el visitant també té la possibilitat de fer quatre tastets de tot allò exposat més una beguda al preu de 7 euros (inclou la fiança de l’ecovaixella).

Els forners i pastissers que participaran al Firacóc posaran a l’abast del públ
ic deliciosos cócs d’escalivada, carabassó i ceba, samfaina, arengada, llonganissa,... a més d’un ampli ventall de productes tradicionals de fleca, com les diferents variants de coca, panadons, orelletes, bunyols de quaresma, rosquilles de quaresma, pa de pessic,...

En total, hi participaran una vintena d’expositors de la ciutat de Tàrrega i d’altres punts de la comarca de l'Urgell. També es donarà la benvinguda a paradistes de la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià, comarques de Barcelona i fins i tot del País Basc. L'any passat, el Firacóc i l'Aplec del Cóc van repartir unes 7.000 racions individuals de tastets d’una amplia gamma de productes alimentaris i gairebé sis tones de les diferents varietats de coca de recapte.

Petit Obrador per als menuts
Després de l’èxit assolit l’any passat, quan es va estrenar, torna el Petit Obrador del Firacóc, adreçat als més menuts de casa. El dissabte 16 de maig, les monitores de Petit Xef ensenyaran la recepta de l
a coca de recapte vegetal, fent pedagogia culinària sobre els estris i els ingredients que fan falta per elaborar aquest deliciós producte. Els participants s’enduran a casa la coca a punt per a coure al forn i la recepta que hauran preparat.

El diumenge 17, Alejandro Guzmán, membre del col•lectiu Slow Food, instruirà els nostres petits cuiners al voltant de la preparació de diversos productes de fleca amb farina d’origen ecològic.

Gratuït per a nens i nenes a partir de 6 anys. Places limitades
Dissabte 16, de 18 a 21 h. · Diumenge 17, d’11 a 14 h. i de 18 a 21
h.

Ecovaixella
Per a facilitar al públic els tastets dels productes exposats, l’organització posa a disposició un kit d’ecovaixella, o sigui, un vas i un plat reutilitzables de nou disseny. En retornar el vas i el plat, se li abonarà 1 euro en concepte de fiança. Aquesta iniciativa destinada a la reducció de deixalles compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.

Expositors
· Dit i Fet · Tàrrega
· Forn de Pa O. Gabernet · Tàrrega

· Forn Miquel, SCP · Tàrrega
· Cal Coca · Tàrrega
· La Pastisseria, Rossich-Gabarró · Agramunt
· Coques Bellvís · Bellvís
· Forn Porté · Mollerussa
· Forn i Pastisseria Llaràs · Lleida
· Forn Franquesa, SL · Perafita
· Forn de Pa i Pastisseria Antoni Balagué · Castellnou de Seana
· Sarrikola-Pasteles Vascos (delegació a Lleida)
· Forn de Pa Mont-Ral · Mont-ral
· Forn Salvador · Bellpuig
· Pa de Fira · Vic
· Forn de Pa i Pastisseria Llurba · Bellcaire d'Urgell

Altres productes relacionats
· Badia Xarcuters (embotits) · Tremp
· Cal Cinto (vins i licors) · Os de Balaguer
· Cal Violí (sucs i melmelades) · Seròs
· Monbolet (elaborats de bolet) · Berga

· Formatges Nadal (formatges) · Tàrrega

Si voleu descobrir més coses de la cuina de l'Urgell,aqui van uns llibres interessants:

Les cuines de les terres de Lleida. L'Urgell
El periodista i escriptor gastronòmic lleidatà Enric Ribera presenta en aquest llibre la recopilació d'una cinquantena de receptes tradicionals de la comarca de l'Urgell. Les cuines de les terres de Lleida. L'Urgell és un treball de camp i
d'investigació gastronòmica de gran valor antropològic que ha rebut el premi al "Millor llibre de gastronomia local d'Espanya 2003".

Les cuines de les terres de Lleida. L'Urgell. Enric Ribera
Gabandé. Editorial Ribera & Rius. 1a edició, 2003. 110 pàgines.


Aquest llibre és el recull de receptes tradicionals que es van presentar al 1er. concurs de cuina tradicional de l'Urgell.
Editat pel Consell Comarcal de l'Urgell, si cliqueu la imatge us el podeu descarregar en format pdf.