Festa de la LLana i Casament a Pagès de Ripoll...castells a noces


Mostra un mapa més gran

Ripoll ,capital del Ripollès,celebrarà la Festa de la Llana i Casament a Pagès el proper cap de setmana del 16 i 17 de maig de 2009.
Rememora com es casaven els hereus i les pubilles de les famílies benestants de la comarca durant el segle XIX i les pràctiques del treball quotidià dels pastors del Pirineu català.

Les parelles de nuvis ripollesos que volen casar-se d'una manera singular tenen la seva oportunitat d'or cada mes de maig, quan se celebra una festa, nascuda el 1967, que volia homenatjar la tradició llanera del Ripollès, representant-hi les activitats més populars de la vida dels pastors en retornar els ramats de les terres on havien hivernat, celebrant l'arribada a la llar amb grans festes.

L'èxit de la festa va convèncer els organitzadors perquè la complementessin, des de 1971, amb un altre acte, la representació d'un casament a pagès a l'estil tradicional, acte que revestia la diada amb una pletòrica grandesa. D'aquesta manera, Ripoll viu dues festes en un mateix dia, declarades d'interès turístic estatal.

Casament a Pagès

La comitiva del nuvi surt de la casa familiar a 2/4 d'11, muntat sobre un matxo, per arribar a la casa pairal on l'espera la núvia. Mentre el padrí llegeixi el vers, a l'exterior del mas té lloc un espectacle parateatral i entremaliat, conegut com a La Petició.

Nuvi i núvia es dirigeixen puntualment cap al monestir, on té lloc l'ofici religiós, presidit pel rector del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll. La cerimònia compta amb la participació de nombroses personalitats del país que acudeixen a l’acte com a padrins de noces i de multitud de veïns i visitants. Un cop acabat l'enllaç, l'organització ofereix a la parella de nuvis el ball de l'Espunyolet.

Mentre a dins del monestir se celebra el casament, a l'exterior té lloc una ballada de gegants, balls tradicionals i l'exhibició d'un grup de castellers. Quan s'acaba la cerimònia religiosa, els gegants de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll ballen per a la parella, que, alhora, també han de protagonitzar el Ball del Roser.

Acabada la festa, els nuvis es dirigeixen a l'ajuntament, on són rebuts per les autoritats, surten a la balconada i reben dels tonedors un matalàs de matrimoni confeccionat amb la primera llana de les ovelles, acabada d’esquilar. Els assistents poden degustar la tradicional coca i llonganissa, i el típic porró de vi.

Festa de la Llana

La Festa de la Llana va ser creada l'any 1967 pel Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll amb la idea de mostrar les tasques que els pastors feien durant l’època de la tosa, el moment de canviar la pell a les ovelles i xais, una tasca que es fa amb l’objectiu que no pateixin tant a l’estiu.

Un ramat de 200 ovelles surt de l'Hostal de Rama en direcció a Ripoll a les 9 del matí. Quan hi arriba, tenen lloc les tradicionals mostres d'oficis del ram de la llana: tosa amb tisora a càrrec de pastors de tota la vida -i, per això mateix, d'edat força avançada-, de matalassers i de filadores amb fus.

A 3/4 d'11 comença el concurs d'esquilar ovelles amb màquina elèctrica, una de les activitats més espectaculars de la jornada, amb la participació de pastors del País Basc i tot. Durant tot el dia, a més, la plaça de l'Abat Oliva roman ocupada per una fira de productes agroalimentaris del Ripollès.

El programa sencer de la Festa el trobareu a l'enllaç :



Dins dels "regals" del nuvi al casament,hi haurà l'exhibició castellera dels Sagals d'Osona.

Plaça de Sant Eudald
A les 11.15 arriba la comitiva del nuvi a la plaça
A les 11.20 Castells amb els Sagals d'Osona
A les 11.45 Sortida de la comitiva dels nuvis




Dins dels actes complementaris de la Fira hi trobem :

5a. Fira de productes Agroalimentaris al voltant de la Plaça de l'Abat Oliba

1a.Mostra de productes agroalimentaris del Ripollès

Esmorzar de Pastor a la Carpa de la plaça,preu 5€

A les 18.00 a la plaça del Monestir pa amb llonganissa per a tothom

Per saber més coses de la gastronomia de la comarca del Ripollès,podeu consultar l'enllaç:
Gastronomia del Ripollès

Per tastar una mica aquí teniu una de les rutes en que es divideix la comarca
RUTA GASTRONÒMICA PEL BAIX RIPOLLÈS
Restaurants que hi participen:
1- Fonda Xesc de Gombrèn
2- Reccapolis de Ripoll
3- Hostal del Ripollès de Ripoll
4- La Trobada de Ripoll
5- Solana del Ter de Ripoll
7- Can Costas d'Ogassa

FONDA XESC DE GOMBRÈNRECCAPOLIS DE RIPOLL HOSTAL DEL RIPOLLÈS DE RIPOLLLA TROBADA DE RIPOLL LA SOLANA DE RIPOLLCAN COSTAS D'OGASSA