Riudoms: Avellanes i Xiquets de Reus

El proper cap de setmana a Riudoms tindrà lloc la 409a. Fira de Sant Llorenç i la 28a. Fira de l'Avellana.
Riudoms esta situat a la comarca del Baix Camp,a 5 km de Reus.És el poble natal d'Antoni Gaudí, il·lustre arquitecte català.
La Fira de Sant Llorenç,el seu origen es troba al 1599, quan es començà a celebrar una fira agrària i ramadera el dia 10 d'agost, dia de Sant Llorenç. Des del 1981, també se l'anomena Fira de l'Avellana i està dedicada a aquest fruit sec i altres productes locals. Actualment té lloc durant el segon cap de setmana d'agost, tot i que els actes previs comencen més aviat.
Cal destacar alguns actes en concret:


DIVENDRES, 8 d’agost
2/4 de 10 del vespre Plaça de l’Església
3a Caminada Nocturna Fira de l’Avellana’08 “LES LLÀGRIMES
DE SANT LLORENÇ _Riudoms-La Mussara”
Distància aproximada: 16Km. Durada estimada: 4h. Tornada en cotxes particulars.Observarem la
pluja d’estels “Les Perseides”, el fenòmen astronòmic conegut popularment com “Les llàgrimes
de Sant Llorenç”.
Informació CERAP: 977768060, Guillem Guinjoan 630852782 i muntanya@cerap.net.
Organitza: Secció de Muntanya del CERAP


DISSABTE, 9 d’agost
2/4 de 9 del vespre Recinte Firal
CERCAVILA i ACTUACIÓ CASTELLERA amb la Colla Castellera dels
XIQUETS DE REUS (els castellers de la camisa avellana)

DIUMENGE, 10 d’agost
8 del matí Parc de Sant Antoni
“6è ANAR A MAR”. Excursió a peu fins a la platja de Vilafortuny de Cambrils
per banyar-se i esmorzar. Inscripcions: Piscina de Sant Antoni i 977850930.
Organitza: Amics de Riudoms

Gastronomia de Riudoms i Gaudiniana
Pel que fa als àpats típics de Riudoms, trobem que la producció de coques és molt variada, i segons la data i atenent a la producció de determinats aliments. s'aprofita per a realitzar una extensa varietat
La de fruita i crema per Sant Joan; destaquem les de crema, pinyons, poma, la d'ou pel dijous gras, músic (amb fruits secs), sucre, cireres, espinacs, mongetes, panses, espinacs i pinyons, etc.
La que destaca entre totes és la coca de recapte: de ceba, pebrot, all i julivert i pebre vermell.
També s'aprecia l'olla barrejada i l'escarola amb romesco, i el pa amb tomàquet, fet amb un bon pa de quilo,tomacons de la terra i oli SIURANA: us en adonareu que no hi ha dos pa amb tomàquet iguals!
La important producció agrícola d'avellana a Riudoms fa que sigui un recurs per a gaudir i degustar el seu gust en diversos plats fent salses i postres. No oblidem que un dels tresors de la oferta culinària són les picades, on l'avellana hi juga un paper fonamental.

Estudiant les característiques culinàries de Gaudí, ens trobem amb una personalitat humil en les seves costums alimentàries, però amb exquisit paladar.
Gran gurmet i coneixedor de bons plats, va moderar els seus delicats gustos cap a la cura de la seva salut, degut als còlics reumàtics que sovint patia. Amb freqüència se li sentia dir que "es menja per viure i no es viu per menjar".
L'Antoni explicava que les amanides, l'enciam i l'escarola, són la forma més senzilla i perfecta de prendre l'oli preparat i aprofitar tot el seu gust. Deia que la pell de les fruites és el millor regulador intestinal. Tot el que menjava ho acompanyava amb pa, que feia "d'esponja netejadora de la dentadura" i després bevia una mica d'aigua.
Deia que les fruites més exquisides que havia menjat mai eren els albercocs acabats de collir, obra mestra d'aroma combinada amb gust, i que no hi havia manera d'aconseguir que conservessin aquestes qualitats molt de temps.
Gaudí notava si la fruita s'havia guardat en una nevera de gel, per la falta d'aroma i per la pèrdua de gust; quan no tenia fruita fresca untava una mica de mel a sobre del pa; no prenia sucre. Sempre li rondaven avellanes o ametlles torrades per les butxaques.
Menú vegetarià Gaudí
1r plat: Amanida (enciam, escarola, ceba, ametlles, oli d'oliva, romesco i anxoves)
2n plat: Llenguado amb avellanes o Bistec arrebossat amb mel i avellanes
Postre: Albercocs amb mel i mató.
Menú Riudomenc
Aperitiu: Coca de recapte amb llonganissa o arengada.
1r plat: Rostit de fideus.
2n plat: Pollastre amb suquet d'avellanes o rap al forn amb avellanes.
Postre: Coca de cireres o trufa d'avellanes.

Bacallà amb avellanes


Ingredients
2 talls de bacallà
avellanes
pela d'una llimona
julivert
oli
all
puré de patata

Preparació
En un morter, posa-hi un grapat d'avellanes i trenca-les.
afegeix 1 dent d'all ben trossejat, un rajolí d'oli, una mica de julivert i un tros de pell de llimona ratllada (no molt, simplement per donar-hi sabor). Deixa-ho reposar una hora a la nevera.
Fregeix el bacallà en una paella.
Per emplatar, col·locar el peix al plat i, per sobre, amaneix-lo amb la mescla del morter.
Com a acompanyament, puré de patata.

Gelat d'avellana
Ingredients
1/2 litre de llet
4 rovells d'ou
120 g de sucre
80 g d'avellanes
1 beina de vainilla

Preparació
En un cassó, fer bullir la llet amb la beina de vainilla. En un bol, treballar els rovells amb el sucre fins obtenir una barreja homogènia, abocar-hi la llet a poc poc mitjançant un colador i remenar els ingredients amb una cullera de fusta fins que estiguin ben barrejats.
A continuació, traslladar la crema a un cassó i fer-la bullir, sense deixar de remenar, fins que la crema veli una cullera.
Treure del foc i deixar que es refredi completament, remenar de tant en tant.
Pelar les avellanes torrades,per això fer-les fregar amb un drap de cuina. Triturar-les.
Barrejar les avellanes amb la crema.
Abocar la crema a la geladora i barrejar de 30 a 40 minuts o segons la geladora indiqui.