Manresa...Diables,Castells i cuina de secà




Manresa és la capital de la comarca del Bages, al pla de Bages, just a l'angle on conflueixen el riu Llobregat i el Cardener. Nus molt important de comunicacions, accentuat amb l'eix del Llobregat i l'eix transversal, entre la muntanya i el mar, entre les planes interiors de l'Urgell i la Segarra i les comarques orientals del país. Ha jugat sempre al llarg de la història un paper destacat en l'organització de la Catalunya central.
El proper cap de setmana del 30 i 31 d'agost estarà de festa grossa,la Festa Major...
Quan parlem de Festa major a Manresa hi ha un acte principal,el Correfoc.
Per`també hi haurà d'altres,per triar i remenar aqui teniu el programa:


Us recomanem dos actes:
Diumenge 31 d'Agost
12:00 h DIADA CASTELLERA
A càrrec de: Castellers de Barcelona, Margeners de Guissona i Colla Castellera Tirallongues de Manresa a La Plana de l’Om
Organitza: Colla Castellera Tirallongues


Dillus 1 de Setembre
21:30 h CORREFOC DE MANRESA
Recorregut: pl. Major, c. Sant Miquel, pl. Ateneu,
c. de les Piques, pl. d’en Creus, c. Arbonés, pl. Montserrat, c. Santa Maria, pl. Gispert, c. Vilanova, plana de l’Om, c. Nou, pl. Pedregar, c. Pedregar, pl. del Carme, c. Cap del Rec i pl. Major
Organitza: Xàldiga Taller de Festes


L'oferta gastronòmica de Manresa i la seva comarca ve determinada per l'anomenada "cuina de secà". Els elements més típics són el bacallà, en múltiples receptes, el "cap i pota" de be, el "morro i tripa" de vedella, els bolets -amb acompanyaments diversos- i els plats de caça. També hi ha dolços genuïns com els panets de sant Ignasi, les ametlles de la Llum i les pedres de la Cova. La tradició vitivinícola del Bages es fa palesa en la qualitat dels seus vins amb denominació d'origen,D.O.Pla de Bages.
En vins blancs destaquen les varietats del macabeu, el chardonnay i el picapoll (autòctona), i en vins negres, el cabernet sauvignon i el merlot. Tot això, i molt més ho podreu trobar en els establiments que es troben repartits per la ciutat. N'hi ha per a tots els gustos i butxaques,us indiquem uns quants:
Restaurant Aligué
Ctra. de Vic, El Guix, 8 i 10
08240 Manresa
Tel.: 93 873 26 17 i 93 874 80 74
RESTAURANT XALOC Passeig PERE III, 22
08240 MANRESA 938725515
RESTAURANT GASTRÒNOM C/ CAP DEL REC, 20
08240 MANRESA 938721996
BAR RESTAURANT LA TAVERNETA C/ MAJOR, 27
08240 MANRESA 938771418

Quan parlem de gastronomia a Manresa,parlem d'un cuiner en concret,d'un mestre que va deixar un patrimoni culinàri fonamental en la cultura catalana; Ignasi Domènech
Algunes de les seves receptes
Bacallà a la manresana
Ingredients

500 g de bacallà dessalat
600 g de patates
oli d'oliva
1 codony escalivat
2 pomes
1/4 de suc de llimona
aigua, sal i pebre vermell per a la decoració

Preparació

En primer lloc, prepareu el puré de poma i el codony. Per fer el puré de poma, bulliu les pomes amb aigua, llimona, sal i sucre, i després, tritureu-ho.
D'altra banda, escaliveu el codony al forn i també tritureu-lo. Fet això, ja podeu començar a elaborar el plat. Poseu els talls de bacallà, ben escorreguts, en una paella amb oli calent, i deixeu-los-hi fins que agafin color.
Traieu-los i reserveu-los en una safata d'anar al forn. A part, bulliu els daus de patata, i quan ja estiguin gairebé a punt, tireu-los a la paella on heu fregit el bacallà.
Remeneu-los una mica, passeu-los a la safata del bacallà i enforneu-ho durant una estona. Mentre el bacallà i les patates es van fent, aprofiteu per preparar l'allioli. Poseu una mica de sal en un morter, piqueu-hi els alls, afegiu-hi un rovell d'ou, remeneu-ho, i aneu-ho lligant, tot tirant-hi oli de mica en mica.
I ja per acabar, barregeu la meitat de l'allioli amb el puré de poma i l'altra meitat amb el codony.
Serviu el bacallà amb els daus de patates i amb els dos tipus d'allioli. També podeu decorar-ho amb pebre vermell dolç.