Fires de Millars: castells aprop de Perpinyà




Millars (la forma oficial francesa és Millas) és un municipi del Rosselló, a la Catalunya del Nord que s'estén a banda i banda del riu Tec. Administrativament és una comuna francesa capital del cantó de Millars, dins el departament francès dels Pirineus Orientals.

L'etimologia més plausible de Millars, com sembla indicar-ho l'escut del poble provindria del cultiu del mill. Aquest nom, sota una forma llatinitzant "Millares", es documenta per primer cop el 898.

Aquest cap de setmana celebra la seva "Festa major" Les Fires de MIllars,molt concorreguda de gent (cap a les 50.000 persones visiten la vila durant les fires).Enguany celebren el seu 25è aniversari,aquesta festa s'articulava al voltant de "corrides" i vist l'evolució de les mentalitats han provat de portar tocs de catalanitat amb correfoc i castells. Hi ha també gegants, trabucaires...
Una bona ocasió per acostar-nos al nord del nostre país,per compartir una jornada amb aquells que defensen les nostres tradicions i la nostra cultura a l'estat veí,de vegades ens oblidem que nosaltres som "el sud" i que més amunt també és "casa nostra".
El programa de la participació d'Aire Nou de Baó és el següent: del 7 al 10 d'agost del 2008
Dissabte 9 d'agost
17h actuació castellera amb Tirallongues de Manresa,Xicots de Vilafranca i Castellers del Riberal
21h so
par:carn a la brasa,una amanida, salsitxa i rostes a la brasa i préssecs per postres.Aproximadament per uns 250 castellers.

Diumenge 10 d'agost
11h45 Ball de trabucaires
16h preparació del correfoc
20h sopar
22h Correfoc amb Diables de l'Albera, Diables i Bruixes del Riberal i els Sorollosos

Actes gastronòmics
,... vous pourrez vous restaurer en goûtant la Gigantesque Paëlla préparée par les Noïs de Força Réal tout en contemplant le plus grand orchestre de danse du sud de la France : NEWZIK, 20 artistes sur scène suivi du Toro de fuego.



El dissabte a la nit podeu tastar una paella gegant que faran els Nois de la Força Reial,el dissabte també tindrà lloc la Fira del Llibre.
La gran participació de gent fan d'aquesta festa,segons els propis "francesos":
« la fête pour tous, gratuite »
La festa per tothom...GRATUÏTA. Ho diuen ells,que consti!!!!