El vell Carquinyoli ja el tenim aquí !!!!! Festes del Carrer de Gurb a Vic



A Vic, la capital d'Osona, s'hi celebren diferents festes populars al cap de l'any: Festa Major,Mercat Medieval,Mercat de Música Viva de Vic,etc però si hi ha una que manté la tradició i l'arrelament al barri i als veins del barri és sens dubte les Festes de Sant Albert,les del Carrer de Gurb popularment dites Festes del Carquinyoli.
Per fer-vos "cinc cèntims" de la festa,de l'origen,dels actes i de les "litúrgies" que es duen ha terme res com consultar la web Carquinyoli.org
L'explicació següent esta treta de la mateixa,per saber TOT sobre el Carquinyoli endinseu-vos a les seves pàgines.

"La figura del Carquinyoli, element principal de les festes populars del Barri del Carrer de Gurb, neix pels volts de 1.850, en forma de ninot grotesc per tal de simbolitzar una epidèmia que es va desencadenar a la ciutat de Vic i que gràcies a l'aigua beneïda de Sant Albert no va produir morts entre els veïns del barri.

Aquest ninot era passejat pel barri el dia del Sant (el 7 d'Agost, aniversari de la seva mort) enmig de la gresca de tothom que així celebrava l'acabament de les penúries passades.

El ninot era generalment molt desproporcionat, sec i prim, pel que se'l va començar a anomenar CARQUINYOLI, nom que ha perdurat fins els nostres temps.

Actualment, i des de fa ja més de 100 anys, el Carquinyoli arriba en tren a l'estació de Vic, procedent de qualsevol lloc del món, per tal de presidir les festes de Sant Albert del Barri del Carrer de Gurb. Presisament és aquest acte, l'arribada del Carquinyoli, el més important de les festes populars i el més esperat per tots els carquinyolis (dit de les persones que segueixen amb devoció aquestes festes).

Un cop el tren s'atura a l'estació, el Carquinyoli és conduït fins a la seva "carrossa" que el portarà al balcó des d'on presidirà tots els actes de celebració que tindran lloc durant els propers dies.

A l'últim dia de les festes, es realitza la passada de Feixets i seguidament el Carquinyoli és despenjat del balcó i passejat pel barri i a la fi se l'acomiada fins l'any vinent."

Àlbum de fotos arribada Carquinyoli 2008

Així doncs ja tenim el Carquinyoli aquí,un resum de les propostes culinàries del programa d'actes podria ser el següent:

Diumenge 3 d'Agost Trobada i Arrossada a Sant Marc a les 14.00.Aquest acte consistia antigament en anar a berenar i passar la tarda en una esplanada a les afores de Vic. Actualment consisteix en una arrossada per 300 començals feta per els veïns del barri (paella inclosa), que els últims anys es fa a l'esplanada de l'ermita de Sant Marc.

Dimecres 6 d'Agost: Sopar Popular al parc de la "Bassa dels Hermanos" a les 21.00. Pollastre,patates al caliu,pa vi i gelat.Fet pel restaurant "El Petricó",cal que porteu plats,coberts,vasos,etc.

Divendres 8 d'Agost: Sopar Popular al Parc de la "Bassa dels Hermanos" a les 21.00,Botifarra amb mongetes,pa vi i gelat.La botifarra s'encarrega "El Petricó" i les mongetes "Congelats Gurb".Cal que porteu plats,gots,coberts,etc.

Dissabte 9 d'Agost: Pa amb tomàquet i embotits (a peu dret) al parc de la "Bassa dels Hermanos" a les 21.00 per acomiadar les festes.Col·labora Embotits Espina.


1 comentari:

finba ha dit...

ets un espasa la wb te futur