Festa del Batre a Cabra del Camp




El municipi de Cabra del Camp s'estén, ja al límit amb la Conca de Barberà, pel sector septentrional de l'Alt Camp, accidentat per les serres de Miramar i del Cogulló, a la divisòria d'aigües entre el Francolí i el Gaià, riu aquest darrer que recull els torrents que travessen el territori.
L’Auntament de Cabra del Camp organitza aquest any com cada primer diumenge de d’agost la Festa del Batre, la darrera de les tres festes que aquesta localitat de l’Alt Camp celebra cada any com a reconeixement i homenatge a la pagesia i que ja compleixen 20 anys. Pagesos vestits a l’antiga batran el blat durant el matí i al migdia es farà un arrossada popular.
La festa comptarà amb un pregó del periodista, músic i gastrònom Pere Tapiàs. També assistiran a la festa el vicepresident de la Diputació de Tarragona Joaquim Nin i l’excoordinador general d’Unió de Pagesos, Pep Riera. S’espera que unes 600 persones assisteixin a l’arròs popular.

A les vuit del matí a l’era de ca l’Isabeló arribaran amb carro les garbes que s’han segat un mes abans. Abans, les garbes s’anaven a buscar ben de matinada. Calia tenir-las totes a l’era quan sortís el sol. Carregar bé un carro de garbes era tot un exercici d’habilitat i s’hi havia d’encabir el màxim. Un cop les garbes s’escampen a l’era, els batedors s’encarreguen de separar la palla del gra, per poder conservar-los i utilitzar-los separadament i ser aliment per animals i persones.

Diumenge 3 d'Agost
El programa de la jornada consta de:
8.00h Inici de la Festa – amb el carro, anirem a buscar les garbes a la parada del Pim Pam.
A continuació, s’anirà cap a l’era de ca l’Isabeló per començar a batre.
8.00h a la Plaça de l’Església, trobada del pintors participants al 1r concurs de pintura ràpida.
13.00 h Recepció d’autoritats a la Sala del Sindicat.
15.00 h Paella popular a la pista poliesportiva
Seguidament,
Lliurament de premis del 1r concurs de pintura ràpida i actuació del Pere Tàpies.

Pere Tàpies.un mestre de la comunicació i la gastronomia


Llocs per visitar:
L'església parroquial de Santa Maria (segle XVIII) és barroca i fou bastida damunt de l'anterior església romànica, de la qual només es conserva el sant Crist, cremat en la guerra civil (que segons la tradició era una obra escultòrica de dos àngels). El 1919 es construí la Cooperativa Agrícola, obra de Cèsar Martinell.
A la vila i als voltants hi ha nombroses fonts, com la font del Gall que compta amb taules per poder-hi menjar.
També hi ha coves (la dels Miquelets, la de Trases, la dels Mosquits, la de Vives i la de les Monges).