Cap de setmana "intens" al Bages: Castells ,Mercat dels Sabors,Festa de la Sal i "Bosquerols"



Sense bellugar-nos gaire,dins de la comarca del Bages,podrem passar un cap de setmana força variat e intents,tenim diferents opcions per escollir...una de les propostes és la següent:

Dissabte 6 de juny al matí
Mercat dels Sabors a Manresa

A la plaça Major de Manresa trobareu el Mercat dels Sabors. Una descoberta gastronòmica a través del gust, els colors i les olors. Horari: de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Comptarà amb una quinzena de parades que oferiran diferents productes: embotits, formatges, pa, pastes, galetes, xocolata, vins i licors, conserves, melmelades i salses, entre d’altres.
Cinc establiments de restauració del nucli antic de Manresa participaran enguany a la tercera edició del Mercat dels Sabors que comença aquest dissabte. Els restaurants convidaran els visitants a endinsar-se en el món dels sentits en la gastronomia a través de tallers i tastos de productes.
Una bona manera de passejar-nos per la capital del Bages,tastar els seus productes i fer temps per anar cap a Cardona...

Dissabte 6 i Diumenge 7 de juny
Fira Medieval i Festa de la Sal a Cardona
La Fira Medieval de Cardona comparteix nom amb el de la Festa de la Sal per tal de reforçar la singularitat que en el decurs de la història la sal ha donat a la població. Per aquest motiu s’ha incorporat a la festa, en un intent de recuperar la memòria històrica, la cerimònia dels Síndics de la Terra, la representació teatral del dret d’Aimines i l’acte de pagament del dret d’Aimines. L’aimina és una unitat de mesura molt antiga coneguda a la Catalunya Vella des del segle XI i que sembla era d’uns 40 Kg actuals i, el dret d’aimines era un privilegi que tenien els habitants de Cardona per tal de poder extraure una quantitat de sal per al seu propi benefici. Segons la carta del comte Borrell el poble de Cardona podia treure cada dijous dues somades de sal de les pedreres però encontinent venia el repartiment entre els veïns que es feia amb la mesura dita aimina. Dins la programació es manté també el dinar de la sal i l’acte solemne de lliurament del "Saler d’Or de la Vila de Cardona".

Per veure tot el programa de la Fira podeu consultar l'enllaç:
Fira Medieval i Festa de la Sal de Cardona 2009
Per destacar un de caràcter gastronòmic força interessant:

Dissabte 6 de juny a les 22:00 hores al passeig de la Fira
Sopar medieval
Cal anar vestit amb indumentària medieval.Presidiran el sopar els escollits com a V Senyor (Ramon Folc I) i V Minyona de Cardona.
Animació del sopar a càrrec del grup Takhleeq
El mateix dia, es podran llogar vestits (unitats limitades que s’assignaran per rdre de petició)
Organitza: Hermanos Expósito y Aspirantes a Viudas

Diumenge 7 de juny
FESTA DELS BOSQUEROLS I ELS CARBONERS A CASTELLNOU DE BAGES

Castellnou del Bages és un municipi petit amb una forta relació amb la natura i els oficis del bosc,celebra aquesta festa en homenatge a aquests oficis tradicionals i també a la toponímia CASTELLS.Aquesta any la festa, a més a més, té un altre aspecte de celebració: La 2a. TROBADA DELS CASTELLS en la que tots els pobles de Catalunya que tenen el topònim de Castell, (més de trenta) tindran Castellnou com a punt de trobada.
El programa d'actes de la jornada és el següent:
A partir de les 10h. i tot el matí parades de productes de la terra.
Mercat de Productes de la Terra (Consorci Turístic del Cardener)

A les 11,00h. visita cultural guiada dels Alcaldes “Castells” Esglèsia romànica de Sant Andreu, Museu dels maquis, cementiri Premi d´Arquitectura i la Torre del Moro, desde El mirador de La Figuerola.

A les 11,00h. missa amb les veus de Castellnou
A les 11,30h.: Cant coral a l´Esglèsia de Sant Andreu.
A les 11,45 Trobada d´acordions a les Carpes.
Ales 12,00 sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa
Grup Sardanista “Dins el Bosc”
12,30h. Grup de Dansa Cor de Catalunya”
A les 13h. Nomenament del Bosquerol i Carboner 2009 .

A les 13,15h. La colla Castellera “Tirallongues” farà el castell de Castellnou.

A les 13,45 h. 2a. Part de les sardanes.

A les 14,15h. Arrossada popular a les “carpes”.