Súria,Caramelles i "pilar participatiu" dels Salats amb cirereta


Mostra un mapa més gran
La població de Súria,a la comarca del Bages, te com a tradició de referència les Caramelles. Les caramelles reuniran aquest cap de setmana més de 500 cantaires de totes les edats. Una xifra que es manté respecte les últimes edicions i que tornarà a convertir les caramelles d'aquesta població en les 'més grans' de Catalunya.
Súria ha esdevingut el municipi de Catalunya que té aquesta tradició més arrelada. De fet, el document més antic que s'ha trobat indica que ja s'hi feien caramelles per la Pasqua del 1591. Per tant, les caramelles tenen més de 400 anys d'antiguitat. Vuit colles oferiran actuacions de cant, música i dansa des de dissabte tot i que el dia central serà diumenge.

Caramelles de Súria 2009
Dins del programa d'actes de dissabte trobem una novetat,la presència de la colla castellera dels Salats de Súria.La colla castellera participa dels actes de Les Caramelles fent un pilar de 5 amb folre per "fer participes" a tota la colla i gent de plaça del castell,així com una sola ronda de castell amb l'intent de 4d6 amb agulla.No és una actuació castellera tradicional,ni en l'horari ni en la forma,però els castells formaran part d'aquesta festa tant important de Súria,cal doncs felicitar la iniciativa.

Dissabte, 11 d’abril

Tarda. Caramelles a pagès.

20.15 h. Sopar per a caramellaires. Lloc: pistes de l’Escorxador.

21.15 h. Trobada caramellaire. Actuació de les colles, interpretació conjunta d’El Cant del Poble i aixecada d’un castell a cura dels Salats de Súria, amb la col·laboració de tots els caramellaires. Lloc: Pavelló d’Esports.

A continuació, cercavila caramellaire amb el grup surienc de grallers La Canya, pel carrer d’Ignasi Abadal.

Seguidament, concert amb els grups Repoker, Boquillas i Eïvissa. Entrada gratuïta. Lloc: nau de Ca l’Agut. Organitza: Pardalsalcap.

22.45 h. Celebració de la Vetlla Pasqual i cantada final de caramelles a càrrec de la coral de L’Esplai. Lloc: església parroquial.

23.30 - 24.00 h Pilar participatiu dels Salats de Súria,un pilar de 5 amb folre i la colla portarà a plaça el seu primer 4d6 amb agulla

Diumenge, 12 d’abril, Pasqua Florida

9.00 h. Esmorzar de Pasqua. Lloc: plaça Major del Poble Vell.


9.00 – 14.00 h. Actuacions de les colles caramellaires pels carrers i places de la vila.

Horari general de localització de les colles: de 9.00 a 11.30 h., plaça Major del Poble Vell; d’11.00 a 14.00 h., carrers de nucli urbà i plaça de sant Joan.

El tram de carretera entre el carrer de Pius Macià i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants.

12.00 h. Visita guiada al Poble Vell i al Centre d’Interpretació del Castell.

12.00 h. Missa solemne de Pasqua. Lloc: església parroquial.

22.00 h. Sopar de caramelles. La venda de tiquets i d’entrades es farà a través de les colles. Lloc: nau de Ca l’Agut.

24.00 h. Concert amb els grups Strombers i Tirito. La venda de tiquets i d’entrades es farà a través de les colles. Lloc: nau de Ca l’Agut.

Punt d’informació

Diumenge de Pasqua, a la carpa instal·lada a la plaça de Sant Joan. Parada de coca i mistela.
Exposició ‘Segles de Pasqua a Súria’. Horari d’atenció al públic: de 9.00 a 14.00 h.