12a. Fira de la Garnatxa i el Brunyol de l'Empordà.


Mostra un mapa més gran

Garriguella és una vila de la comarca de l'Alt Empordà.
La situació geogràfica de Garriguella ,dins de la D.O.Empordà ,fa de la vila un dels nuclis de les cooperatives vitivinícoles del vi local.
El vi garnatxa és un vi de licor tradicional que es produeix ajuntant part de most de raïm sobremadurat i fermentat i part de most no fermentat o mistela de garnatxa. Resulta un vi dolç natural amb una aroma primària de confitures i espècies i un grau alcohòlic volumètric adquirit entre 14% vol i 20% vol. Destaquen els vins AOC Banyuls Grand Cru i el Garnatxa d'Empordà

Per veure el programa de la Fira cliqueu sobre la imatge del cartell

Aquesta fira és una excel·lent ocasió per degustar els "brunyols" (com és diuen a Girona els bunyols) de l’Empordà així com la garnatxa amb denominació d’origen Empordà, Banyuls i Minervois.

El brunyol, molt propi de la Quaresma, és un producte de pastisseria elaborat bàsicament amb farina, aigua o llet, llevat de París, sal, matafaluga, greix de porc, oli d’oliva o mantega, llimona, ous, sucre, anís o garnatxa.
Els components es barregen, es pasten, es deixen en repòs, se’ls dóna forma d’anella i es fregeixen en oli d’oliva o vegetal. Un cop cuita la massa, s’ensucra. La forma habitual és inflada, com d’una esfera aixafada. La seva textura és compacta tirant més aviat a densa. Una de les seves característiques diferencials és el lleuger gust de matafaluga.
És un postre propi de la Quaresma,concretament de Divendres Sant.A les comarques gironines alguns establiments i productors de Brunyols de l' Empordà estan certificats i poden utilitzar la marca Productes de l'Empordà.

GARRIGUELLA,UNA VISIÓ DE LA VILA
Edu3.cat