Moixiganga de Castellterçol,figures humanes per Dissabte Sant


Mostra un mapa més gran

Castellterçol,es un municipi de la comarca natural del Moianès, oficialment adscrit a la del Vallès Oriental.

La moixiganga és el nom d'una sèrie de danses de torres humanes que se celebraven, i encara se celebren, al País Valencià i a Catalunya, i per a molts autors, l'origen comú de la muixeranga i dels castellers.D'origen pagà amb el temps es va integrar en manifestacions religioses.
Segons molts estudiosos, les moixigangues serien l'origen de la muixeranga i dels castellers. Segons aquests estudis, els castells s'originarien bàsicament a l'àrea Tarragona-Reus-Valls i amb els anys perdrien els balls i se centrarien en aconseguir torres cada vegada més elevades.
L'espectacularitat, i el fet d'integrar-se en un ball de carrer a l'estil de danses processionals, provocà que la tradició s'exportes. Amb el nom del "ball dels Valencians" es va integrant en altres seguicis populars de la Península Ibèrica. Encara es pot trobar viva a llocs com ara Aragó, País Basc, Castella, Extremadura o Catalunya.

Programa de Dissabte 11 d'abril

Moixiganga a Castellterçol.La paraula i la dansa en la passió de Crist

Plaça Vella a les 22h (en cas de pluja a l'Església de Sant Fruitós)

Espectacle participatiu i gratuït. Es recomana portar una petita espelma

Creació: Esbart Rosa d'Abril. Amb el suport de l'Ajuntament de Castellterçol

Consta de tres parts: el passeig de processó amb torxes des de la pujada de cal Recader, acompanyats amb música de timbals i gralles i amb la participació del poble; la narració dels càntics de Daniel i el ball de la Moixiganga precedit de l’explicació de cada una de les figueres de la Passió de Crist que es representa.

Aquesta dansa es remunta a molts anys enrere en la que a través d’un seguit d’exercicis gimnàstics, els personatges representen els passos de la Passió. L’Esbart Rosa d’Abril, l’associació organitzadora, n’ha fet la seva pròpia adaptació a través d’uns diàlegs inèdits i d’unes figures adaptades de l’original.

Imatges de la Moixiganga de Tarragona,per veure què és la moixiganga