Els Castells i el fet casteller com a motiu d'anàlisi

De notícies sobre el món casteller n'hi ha de tota mena,polèmiques,resums de les jornades,reportatges fotogràfics,recull de vídeo ,etc... però també s'en fan debats "teòrics" no sobre l'activitat castellera pròpiament (la de les diades,assajos,etc) sinó sobre "el fet casteller" en si mateix. Quina imatge te la societat del fet casteller,quins valors transmet i/o quins representa.
Durant el mes d'abril va tenir lloc el 2on.curs de castells Castells i món casteller, una mirada multidisciplinària a la Universitat Rovira i Virgili de Reus juntament amb la colla dels Xiquets de Reus.
En aquesta edició es reprenen els objectius plantejats a la primera, oferint una visió el més àmplia possible del món casteller. Aspectes festius o culturals a banda, els castells i el món casteller han sigut tractats com a objecte d’estudi des de diferents disciplines : Ciències de la salut, antropologia, periodisme i sociologia... diferents punts de partida per a conèixer els castells. Aquesta segona edició ha constat de dues sessions teòriques i una de pràctica en la que els assistents han pogut prendre part de la Diada de Sant Jordi a la plaça del Mercadal de Reus acompanyant els Xiquets en els seus castells.

Josep Bargalló director de l’Institut Ramon Llull ha participat de les lliçons teòriques,juntament amb el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, entre d’altres ponents. Els estudiants de l’URV disposaran, a més, del reconeixement de 1,5 crèdits de lliure elecció.Les diferents reflexions sobre el món casteller,sobre el seu entorn i les colles,del paper dels mitjans de comunicació en l'expansió dels castells,etc han de ser motiu de debat ,els castells tenen aspectes "tribals" molt clars segons els antropòlegs.
El fet de tenir un "llenguatge" propi,una indumentària única per cada colla (camisa i l'escut) però també una que ens identifica a tots com a castellers (la faixa,el mocador i els pantalons blancs).
El fet de ser una activitat intergeneracional (famílies senceres pertanyen a una colla i realitzen la seva activitat plegats),crea llaços "suprafamiliars" que podríem definir com a a "CLANS" (per alguns en aquestes èpoques de famílies monoparentals la colla castellera es un "substitut" d'aquesta unitat familiar més gran),etc.
Pels sociòlegs potser el "doble joc" de les colles castelleres entre els valors que volen representar i les eines que utilitzen per fer-ho.
El paper de les colles com a eina d'integració i d'escola de valors.
Cada vegada més les colles són més competitives (no únicament el concurs de cada 2 anys es el "cim" de la competitivitat,Minyons no va a concurs però "competeix" cada temporada amb les altres colles i amb ella mateixa.
Les colles saben que per transmetre els missatge del "tothom es necessari però ningú es imprescindible" dels castells cal vendre de vegades els valors antagònics però referits a la colla i no als membres en particular(per assolir reptes més grans,per ser els millors,etc)
La dualitat dels castells FESTA-ESPECTACLE,la majoria de les diades castelleres formen part de la Festa Popular vinculades a esdeveniments assenyalats,però també les colles necessiten actuacions "espectacle" (hi ha un públic que ens lloga,que fa d'espectador,però no es vincula directament en l'activitat a canvi d'una recompensa econòmica...això desvirtua els castells?,crec que no,però si que "professionalitza" la seva gestió.
Aspectes sanitaris i de seguretat,el casc,l'us de materials moderns que augmentant la protecció (terres absorbents,protectors bucals,etc) la millora en la qualitat alimentària i en la forma física dels castellers (cada vegada podem veure més casteller que s'ho prenen com una activitat esportiva més que com una activitat cultural,els castells son esport? no ho crec,però no es fa una 3d10 sense passar pel gimnàs...
El món casteller esta en continua revolució,i els debats i les critiques raonades no han de fer por ha ningú,són una festa viva i moderna que evoluciona amb els anys...com deia el gastrònom Pere Tàpies : "la modernitat s'enfronta a la tradició per canviar-la,beu d'ella i la transforma. La moda és un instant fugaç que no deixa pòsit".