Farigola,primavera,Angelets i Riberal...castells a la Catalunya NordEl cap de setmana llarg que se'ns acosta és una bona ocasió per arribar-nos a la Catalunya Nord a veure les dues colles castelleres del territori,els Angelets del Vallespir i els Castellers del Riberal. Les colles actuen en dos diades diferents,una el divendres 1 de maig i l'altre el diumenge 3 de maig,podem aprofitar per conèixer el Roselló i les altres comarques nord-catalanes veïnes del país occità,terra de bons vins i fruita...i una gastronomia també important,sobretot la recuperació de la cuina catalana tradicional feta per grans persones com la Sra.Eliana Thibaut i Comalada,que mereix el reconeixement de tot el país.

Divendres 1 de Maig
Actuació castellera dels Angelets dels Vallespir a la Festa de la Farigola de Cornellà de la Ribera,al Roselló,
La colla dels Angelets del Vallespir es va fundar l'any 2001,els seus padrins son els Castellers del Riberal i els Nens del Vendrell.El nom És en referència als Angelets de la Terra, aquells pagesos del Vallespir que van lluitar amb dignitat i coratge contra la voluntat del rei de França, Lluís XIV, quan aquest va voler obligar la comarca del Rosselló a pagar l’impost de la gabella sobre la sal. Això passava després del tractat del Pirineu, al segle XVII.
Cornellà de la Ribera és un municipi del Roselló, una comarca catalana situada al sud de França. Perpinyà, la ciutat més important i capital, és també la ciutat més important de la Catalunya Nord. Limita amb les comarques catalanes de l'Alt Empordà, el Vallespir i el Conflent, i al nord amb Occitània.
Cuina del Roselló
El Rosselló és una comarca de gran extensió que abasta cinc zones o sub-comarques: la Salanca de Salses, la costa de Perpinyà, la Costa Vermella entre Cervera i Argelers, la plana rossellonesa i l'interior anomenat els Aspres. Cada zona té una cuina diferenciada gràcies a la diferència de productes segons el tipus de terreny.

La Salanca és una gran font de plats basats en l'anguila, que abunda a l'estany que domina la zona. A l'igual que la resta de la costa, el peix és abundant: L'esqueixada de bacallà i patata és típica. A la Costa Vermella, el marisc és estrella. A la plana i els Aspres, el conreu del vi i fruites com el préssec i l'albercoc domina la gastronomia. La proximitat de la cultura occitana, a la vall de l'Aglí, i la francesa en general contribueixen a la particularitat de la gastronomia rossellonesa.

Diumenge 3 de Maig
Actuació castellera a les 11.00h dels Castellers del Riberal al Fogar Rural de Bao per les Festes de Primavera.
A la tarda podreu anar amb la colla castellera a animar l'equip de rugbi local.

Roselló,terra de vins
El vi del Rosselló inclou 15 espècies de raïm distints i una sèrie de denominacions d'origen controlat, com ara les Costes del Rosselló o el Cotlliure. Predominen els vins dolços, com la famosa mistela de Ribesaltes anomenada Moscat, el vi de Mauri, i el vi de Banyuls.

Les varietats de raïm tradicionals al Rosselló són les garnatxes (blanca, negra i grisa o lledoner pelut), el macabeu i els moscatells (d'Alexandria, o romà, i de gra petit) dits moscats. La carinyena està en retrocés substituïda per varietats menys productives i de més qualitat. El torbat, o malvasia del Rosselló, és avui testimonial encara que s'està recuperant amb ceps de l'Alguer. Són varietat millorants introduïdes als anys 1980 el sirà i la garnatxa tintera anomenada morvedre i abans mataró.

Cap comentari: