Cunit i Torredembarra : Xatonada i Castells


Mostra un mapa més gran
El dissabte 4 d'abril podem combinar dos activitats molt apreciades: gastronomia i castells. En pocs kilòmetres de separació entre Cunit i Torredembarra.Al matí a la vila de Cunit tindrà lloc la IV Xatonada de Cunit al Romànic.

L’Ajuntament preveu que es repartiran 600 racions, que inclou el xató de Cunit, el pa,aigua o vi, i els garrofins de Cunit com a postre. El preu és de 7,50 € per ració, un dels preus més econòmics de les xatonades dels municipis de la Ruta del Xató. Amb les racions s’obsequiarà amb una cassola de fang i el got de vi d’estil medieval.
Podeu trobar el diptic de l'activitat a l'enllaç:

10:00 h. Inici de la Xatonada. Fira d’artesania, des de la Plaça Catalunya fins la Plaça Santiago Rossinyol 12:00 h. Pregó de la Xatonada, Plaça Catalunya 13:00 h. Demostració d’elaboració de xató per adults.

El Xató de Cunit

Ingredients (per a 4 persones)
2 escaroles fines
100 g de tonyina
200 g de bacallà esqueixat
12 filets d'anxova
Olives al gust (arbequines, sevillanes, negres d'Aragó, etc.)

Per a la salsa
12 nyores, rentades i posades en remull amb aigua calenta
40 g d'avellanes torrades de l'Alt Camp
60 g d'ametlles torrades
2 alls pelats (si tenen grill, s'ha de treure)
1 dl d'oli d'oliva, 4 cullerades de bon vinagre de vi i sal

Preparació de la salsa
Piqueu els alls en el morter amb una mica de sal, poseu-hi els fruits secs i continueu picant fins que us quedi una pasta molt fina.
Traieu la polpa de les nyores i poseu-la també en el morter. A partir d'aquí es pot continuar muntant la salsa amb el morter o amb un "pimer" tirant-hi l'oli a poc a poc, com si fos una maionesa.
Acabeu posant-hi el vinagre. La salsa ha de ser lligada però una mica més líquida per poder amanir més fàcilment.

Preparació del plat
Dessaleu el peix i poseu-lo en una escorredora. Per separat. Netegeu i renteu les escaroles deixant-les uns 10 m en remull. Escorreu-les a consciència (l'aigua de les amanides disgusta les salses).
Poseu l'escarola en un bol i amaniu-la amb part de la salsa, remenant una bona estona perquè totes les fulles siguin cobertes d'una capa fina de salsa.
Disposeu l'escarola en el centre del plat i distribuïu el peix al voltant, regant-lo amb una mica de salsa.
Repartiu-hi per sobre unes quantes olives i gaudiu d'aquest plat tan senzill com extraordinari.

DESPRÉS DEL XATÓ...CAP A TORREDEMBARRA
Després de tastar el Xató de Cunit i de visitar la Fira Medieval,us proposem acostar-nos fins a Torredembarra,cap a vols de les 18.00 per fer el cafè i veure l'actuació castellera dels Nois de la Torre,la colla castellera de Torredembarra.Actuara la colla Nois de la Torre amb grallers.Serà la primera actuació ,que dona el tret de sortida a la temporada 2009.

Dissabte 4 d'abril 18.00 Actuació castellera Nois de la Torre a la Plaça de l'escorxador
Actuació amb motiu de la festa del pla d'entorn: "castells a l'escola".
Si plou la festa es farà a la sala gran del casal.
La canalla podrà participar a molts jocs.Per berenar,coca amb xocolata.
Tindrem un petit escenari a la plaça per entregar el premi als/les finalistes i el/la dibuixant de la samarreta seleccionada.Contes jocs...i molt mes.