Valls,Calçotada 2009...mirant al cel !!!


Mostra un mapa més gran

El proper diumenge 25 de gener tindrà lloc la Gran Festa de la Calçotada a Valls 2009,aquesta és poder la gran festa gastronòmica de Catalunya...malgrat que les calçotades són un "invent" molt recent (del 1947),si que ha esdevingut una de les festes socials per excel·lència de molts grups,entitats,col·lectius,colles d'amics,familiars,etc. Qualsevol excusa és bona per trobar-nos i fer aquest àpat social que és la calçotada,amb un ritual especific: menjar amb els dits,embrutar-nos,a peu dret,beure amb porro...ens permet tornar a gaudir com la canalla.


A Valls,capital i bressol dels calçots en fan tot un esdeveniment difícil d'entendre si no es veu.Són "La Meca" dels calçots i tots els calçotaires haurien d'anar-hi una vegada -amb ganes de trobar la fe sucant els ceballots a la salsa salbitxada!!!- i complir amb la litúrgia de mirar al cel amb la Santa Trinitat: "menjar calçots,beure amb porro i mirar els castellers".


El programa d'aquest any el podeu consultar a la web de la festa:

Festa de la Calçotada a Valls 2009

10.30h, a la plaça del Blat
XXII CONCURS DE CULTIVADORS DE CALÇOTS .
Premis als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots.
XVIII CONCURS DE SALSA DE LA CALÇOTADA DE VALLS
Demostracions de l'elaboració de la salsa de la Calçotada de Valls

11.00h, a la plaça de l'Oli
Començament de les
DEMOSTRACIONS DE COURE CALÇOTS A LA GRAELLA

13h, a les places de l'Oli i de la Zeta

DEGUSTACIÓ POPULAR DE LA CALÇOTADA
(12 calçots, terrina amb salsa, vi de Valls, pa, pitet de roba, taronja, avellanes torrades). Hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls... La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al.legòrics a la Calçotada. A les places dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta hi haurà servei de taules per a la degustació. Es vendran manats de calçots tendres.

Vídeo per veure la preparació de la Salsa,el nom de Salvitxada o Salbitxada depèn del lloc,coses del territori!!!



Festa de la Calçotada a Valls,un plaer gastronòmic






Enllaç de podcast del programa "Tàpies Variades" de Catalunya Ràdio on es parla dels calçots



Recepte de la Salsa de calçots SA
LBITXADA
Nota important: la salsa s'anomena "salbitxada" quan si posa bitxo,sinó hi ha qui li diu tant sols "Salsa de Calçots"

Ingredients:

Una cabeça d'alls, dos pebrots de romesco i un bitxo secs, dotze ametlles i dotze avellanes torrades, una llesqueta de pa sec, tomàquet madur escalivat o de conserva, un bon raig d'oli, una mica de vinagre i sal al gust.

Preparació:

S'escalden els pebrots i el bitxo, s'obren i se'ls treu la polpa amb la punta del ganivet. Es posa al morter, junt amb les dents de l'all pelades, el pa sec i les ametlles i avellanes. Es pica bé, fins que resulti una pasta homogènia. Llavors s'hi barreja el tomàquet ratllat, l'oli, el vinagre i la sal.