24 i 25 gener : Fira Intercomarcal de l'oli a Mòra d'Ebre


Mostra un mapa més gran

La FIRA INTERCOMARCAL DE L'OLI, que se celebra anualment l'últim cap de setmana del mes de gener a Mòra d'Ebre,neix amb la voluntat de potenciar aquest producte tant present a la zona.
La excel.lent situació geogràfica i de confluència d'una àmplia zona productora d'olis de gran qualitat. D'una banda, els olis de la prestigiosa DOP Siurana, d'altra els excel.lents olis de la DOP Terra Alta, i entres les dues els olis de la Ribera d'Ebre. Així, és el lloc idoni per fer un aparador de tots els olis locals i que es pugui triar aquell que més li agradi.
La fira és farà al llarg d'un dissabte i diumenge i es realitzarà al Pavelló Comercial on hi ha representades les cooperatives i almàsseres de les tres comarques participants.
El programa d'actes del cap de setmana és força interessant:

Dissabte, 24 de gener de 2009

Tarda

17.30 h. Inauguració oficial de la VII Fira Intercomarcal de l’Oli al Pavelló
Firal a càrrec de l'honorable Sr. Jordi Ausas i Coll, Conseller de Governació i
Administracions Públiques.

Lliurament de premis del VII Concurs d’Olis de la FIO.
Visita als estands i degustació dels diferents olis exposats.

19.45 h. Al Pavelló Firal, conferència a càrrec del Sr. Xavier Grasset,
presentador de diferents programes de ràdio i televisió.

20.00 h. Tancament de la Fira.


Diumenge, 25 de gener de 2009

Matí

10.00 h. Obertura de la Fira. Visita als estands.

10.15 h. Esmorzar popular amb la típica clotxa. Venda anticipada de tiquets a les
oficines de l’Ajuntament (preu 3 euros).


11.15 h. Concurs d’allioli. Inscripció al mateix dia a l’estand d’informació de la Fira.
Temps, 10 minuts. Es valorarà el pes total aconseguit i l’aspecte de l’allioli.
Premis: 1er premi, 60 euros. 2on premi, 36 euros. 3er premi, 24 euros.


14.00 h. Tancament de la Fira.

Tarda

16.00 h. Obertura de la Fira. Visita als estands.

17.00 h. Berenar popular. Pa amb oli, sucre o sal.

17.15 h. Tast – Enquesta popular de diferents varietats d’oli d’oliva.

19.30 h. Sorteig de diversos lots d’oli.

20.00 h. Cloenda de la Fira.

Curs d'anàlisi sensorial i tast d'oli. Aquest curs pretén conèixer les diferents particularitats dels olis de les nostres comarques.

Durada: 20 hores

Informació i inscripcions a les oficines de l’Ajuntament de Móra la Nova, telèfon 977 40 03 47 i a l’estand d’informació de la Fira.


La Clotxa
La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d’Ebre. Es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. És un plat propi de la pagesia riberenca; els pagesos el preparaven quan anaven a treballar al camp, amb les quatre brases de la foguera que feien per escalfar-se. Les característiques de la preparació de la CLOTXA tenen a veure amb els orígens del plat, ja que el mateix pa buidat feia de carmanyola per portar diferents ingredients, que eren productes que el pagès tenia a mà en elrebost de casa.
Per elaborar-lo, cal tallar pel mig els dos pans de mig quilo i treure’ls la molla. Mentrestant, hem deixat escalivar la ceba, l’all i el tomàquet, i hem posat l’arengada a la brasa; el pa de mig buit ens serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats.
L’amaniment el farem amb un bon raig d’oli d’oliva de les Terres de l’Ebre, que impregni bé tot el pa, i el taparem amb la molla. El plat ja està preparat per menjar. Una vegada coneguda la recepta tradicional, no cal dir que podem deixar volar la imaginació. Podem assegurar que ens trobem davant d’un dels plats de la gastronomia tradicional de la Ribera d’Ebre que té un futur esperançador.

Ingredients

2 Pans de pagès de 1/2 kg
8 Tomàquets de penjar
2 Cebes
2 cabeces d'alls
4 Arengades
Oli

Preparació

Talleu els pans per la meitat i buideu-ne la molla, que reservareu.
Mentrestant escaliveu les cebes, els alls i els tomàquets.
Poseu l’arengada a la brasa.
Esmolleu tot el que heu escalivat sense pells, llavors ni espines i farciu-ne el pa.
Amaniu-ho amb un bon raig d’oli que impregni bé tot el pa i el tapeu amb la molla.

Variacions:
Es pot menjar amb olives cendroses.
Es pot menjar amb raïm.

1 comentari:

morenogo ha dit...

gràcies pel teu bloc!
hi ha un munt d'informació útil i actualitzada.
salutacions des d'Osona