Fotos Mostra Cuina Vallès...Mongeta del Ganxet



Un mati de dissabte complicat,la climatologia no ha ajudat gens...un vent que més aviat convidava a quedar-se a casa.
Però tot i això ens hem arribat fins a Terrassa,al Raval de Montserrat davant del Mercat Municipal de la Independència per veure aquesta mostra de promoció del producte estrella del Vallès : la Mongeta del Ganxet. El col·lectiu de cuiners CuinaVallès organitzava la mostra,on s'ha pogut tastar les mongetes amb botifarra.Si ve la gent "anava per feina",recollia el seu plat i es posava a resguard de la ventada per menjar més tranquilament,el degoteig i participació de la gent ha sigut força constant.
Aquestes iniciatives dels col·lectius de cuiners locals (de diferents zones del país) serveixen per promocionar-se a ells mateixos (per reivindicar una "gastronomia sostenible" en paraules de l'Isaac Gelabert membre de CuinaVallès amb qui hem parlat) i aquesta "indústria-binomi" que suposa els productors locals i els cuiners.
Comentant coses del proper Fòrum Gastronòmic de Girona -on els col·lectius de cuiners/cuina tindran un paper i un pes rellevant- l'Isaac Gelabert apuntava alguns aspectes:
El fet que l'existència d'aquests col·lectius sigui un fet "autòcton" català,una singularitat a nivell europeu.
La voluntat d'aquests col·lectius d'acostar el producte local,de recuperar productes i cuines locals -tradicionals de tota la vida- i de potser,reconsiderar la direcció d'una cuina enfocada de cara a la tecnologia i ciència cap a donar més valor a un producte de casa de gran qualitat,que permeti aquesta "gastronomia sostenible" entre els cuiners,productors i consumidors.
Al Fòrum hi haurà també la 2a. trobada de blocaires gastronòmics. I dins d'aquest aspecte es presenta força interessant el taller de fotografia gastronòmica que faran el dissabte 21 amb la presència del fotògraf Francesc Guillamet i Marcus Pineda (estilista del Bulli)...tot allò que serveixi per millorar i aprendre sempre és positiu.
En aquests temps de "reestructuració econòmica",la gastronomia com a eina de promoció turística també ha de jugar be les seves cartes,aquesta gent si juguen els seus projectes empresarials,no tant sols la tradició culinària del país.
Potser de tot plegat treurem un retorn cap a l'arrel de la cuina,un retorn als orígens,a la base ferma de sempre..aquelles receptes que veritablement ens fan tenir un lloc i una veu pròpia al món. Els alumnes de les escoles de cuina volen ser "Ferran Adrià" però perdem la base,fer un bon sofregit,un bon fumet,un bon trinxat,un fricandó...recuperar la cuina de fonda (alguns cuiners de primeríssima divisió estan obrint restaurants en aquesta línea...en Fermí Puig,etc).
O com "barroerament en la forma" apuntava el gran cuiner Santi Santamaria..."que la cuina de fusió no ens porti a una cuina de confusió".
Malgrat el vent,una jornada a Terrassa molt interessant i sobretot instructiva.