Sopar-tertúlia a Mataró : "Els castells carregats i la seva vigència"




Els Capgrossos de Mataró han començat a "escalfar motors" castellerament parlant.Per la majoria de les colles les vacances nadalenques són una època de desconnectar i relaxament,però els mataronins han volgut mantenir el caliu amb aquest tipus d'activitats que permetin als castellers i castelleres tornar a agafar l'interès casteller.
La nova tècnica va proposar muntar dos "sopars-tertúlia" per promoure el debat i el diàleg sobre temes que poden ser polèmics del món casteller.

El primer d'aquest sopars va ser el divendres 16 de gener amb un tema interessant : "Els castells carregats i la seva vigència".Una cinquantena llarga de persones amb un format de taula rodona on el president dels Capgrossos,el Sr.Carles Guanyabents va fer de moderador i l'actual cap de colla en Lluís Feliu va fer una presentació del tema per seguidament obrir el debat entre els assistents.
El Cap de colla mataroní exposava el següent:
El debat sobre la vigència dels castells carregats ja s'havia obert feia temps,el 2007 en un comentari a Falques en Andreu Botella ja opinava sobre el poc valor dels castells carregats,en un altre medi com és el webcasteller en Guillermo Soler també opinava sobre les diferències d'opinió entre la "zona tradicional" i la "zona nova" vers aquest tema.
En Xavier Brotons donava una justificació històrica dels castells carregats degut als anys de crisi del món casteller al segle passat,doncs a partir del moment en que es feia l'aleta ja podíem considerar els castells com a "assolits",ja que podíem tenir una imatge (a partir del 1932 amb el 4d8 carregat per la Vella a l'Arboç tornem a donar valor als castells carregats...curiosament al llarg del segle XIX els castells carregats solament és consideraven intent).
Una de les incongruències de les colles de la zona vella que defensen el valor dels castells carregats ve que de fet,en aquells territoris és on al segle XIX no li donaven cap valor a aquests mateixos castells...
En Lluís Feliu defensava la seva opinió de considerar els castells carregats tant sols com a intent en el fet que actualment el treball de les colles,la tecnificació de les mateixes i la major maduresa de les mateixes portes a desestimar els castells carregats com a un "objectiu" a buscar per les colles.
Això portaria com a conseqüència variar el format de les actuacions (més rondes de repetició,allargament de les diades,etc...que son aspectes negatius,en teoria).Potser caldria anular les rondes de repetició.
En Jordi Tarrago,nou president del grup de Foment de Salut del món casteller,va exposar el fet que al 2004 aquest grup ja es va dirigir al Patronats del Concurs de Tarragona demanen que els castells tan sols carregats "valguessin" menys que els descarregats inferiors...per evitar actituds "suïcides" de les colles d'anar a provar coses que no es tenen per aconseguir més punts que les rivals.
Va aprofitar per comentar que a l'abril es faran unes jornades de prevenció a Granollers (primers auxilis,escalfaments,etc...)
15 dies abans del Concurs va tenir lloc un debat a Vilafranca amb els caps de colla de les colles més importants,on l'opinió del cap de colla dels Capgrossos de deixar de donar tant valor als castells carregats va fer "esclatar l'olla" de les tradicionals.
El debat va ser interessant e intens,hi ha visions per recolzar la mesura i per no estar a favor:
És evident que per les colles petites un castells carregat pot ser un repte,si limitem al 75% de les colles a fer tant sols allò que tenen segur baixarà el nivell a totes les places.
Rebaixar el valor dels carregats ens portaria a una situació de més seguretat,amb menys riscos innecessaris per part de tothom...malgrat que les situacions d'estirar el braç més que la màniga es donen tant sols a Concurs i/o a diades de màxima rivalitat,en general tothom va a fer castells que creu que pot descarregar.
Per certs castellers,un comentari d'un contrafort,va destacar el fet que el castell tant sols estar complert quan es descarrega,ja que és aparti de l'aleta quan s'ha de veure el treball i la feina dels assajos.
Amb els castells "gamma extra" el valor dels carregats es indubtable...però el debat potser és si cal anar a carregar segons quins gamma extres saben de sobres que no els podràs descarregar (com la torre de nou amb folre de la Vella pel concurs dels 2002/2004...que es va tirar en funció dels punts i no del castell)
Com veieu hi ha opinions per a tothom...un castell carregat per colles mitjanes (Marrecs,Sagals,Sant Cugat,Gràcia,Lleida,etc) pot ser un repte per superar-se i un estimul per captar gent per assolir el repte. En canvi,repetidament topar amb el limit de tant sols poder carregar un castell i caure pot esdevenir un punt d'inflexió per una colla,a ningú li agrada caure constantment.
Una proposta que es va explicar seria la de valorar els castells carregats de manera decreixent: la primera vegada que es carrega al 100%,la segona al 80%,la tercera al 70%...etc,per evitar aquest enquistament de colles amb segons quins castells.
A Concurs ,en Guillermo Soler proposava que puntuessin 3 rondes però amb l'obligatorietat que almenys s'havien de descarregar 2 dels castells...Al darrer concurs la colla que va quedar segona no va descarregar cap,fet curiós.
Un comentari del representat a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya dels mataronins va explicar que farà 1/2 anys hi va haver la voluntat per part de la Generalitat de regular l'activitat castellera,això va motivar una "proposta" dels Capgrossos sobre el tema que va "desaparèixer" en arribar a les colles del territori històric.Però que hi ha un risc evident de que sinó ens autoregulem nosaltres mateixos (les pròpies colles) ho faran des de fora (les institucions).
En fi,una bona oportunitat per conversar i relacionar-nos amb els companys Capgrossos,una colla que procura aportar coses al món casteller.Si voleu podeu repetir el dia 30,aquesta vegada la tertúlia anirà sobre: "Gamma extra,per on comencem ?" per en Mia Castellví