Fotos Falcons de Barcelona...Seguici Sant Antoni 2009



Dins de les festes dels Tres Tombs a Barcelona,al barri de Sant Antoni al districte de l'Eixample,avui diumenge 25 de gener ha tingut lloc el seguici d'entitats de cultura popular: Diables de Sant Antoni,Falcons de Barcelona,Geganters,Cercolets i altres balls tradicionals. Ens hem centrat en l'actuació dels Falcons de Barcelona,aquesta entitat te 7 anys d'existència.
El president dels Falcons de Barcelona el sr. Pere Rovira (membre també des de fa 40 anys dels Castellers de Barcelona,on també havia sigut president) ens ha anat explicant l'origen i les figures dels Falcons de Barcelona i els projectes de futur.
Els Falcons a Catalunya sorgeixen als començaments dels segle XX,són adaptacions de les formacions gimnàstiques-esportives dels Sòkols (sòkol vol dir falcó)txecoslovacs. És a Vilafranca on aquestes representacions agafen aspectes de la indumentària castellera tradicional (sembla que sota l'aixopluc dels moviments catòlics de l'època)
L'entitat esta formada per una cinquantena de falconers.Acostumen a tenir un calendari d'unes 20-25 sortides per temporada,aquesta temporada estrenaran seu social nova a la Casa dels Entremesos a Ciutat Vella.
Aquest equipament serà la seu d'una desena d'entitats culturals i tradicionals,gestionada per la Coordinadora de colles de gegants i bestiari de Ciutat Vella (on també s'ha inclòs els Falcons).Això suposarà un canvi de districte,però una millora en la vida social,ja que permetrà fer més coses que a l'actual local d'assaig dels falconers situat al gimnàs de l'Escola Tècnica del Clot.
Al llarg dels seguici s'ha anat fent una diversitat de figures: tres obert,escala de 6 (el màxim assolit pels Falcons de Barcelona és la de 7),Planxes amb ventiladors,4 de 3,l'avet,etc
Un "cercavila" distret i una oportunitat per acostar-nos a aquesta altre modalitat de construccions humanes,de vegades poc reconeguda i/o fins i tot amagada darrera de l'activitat castellera més difosa.Per les Festes de Santa Eulàlia,la festa major d'hivern del cap i casal del país,podrem tornar a veure'ls en acció.
Els Falcons,com les muixerangues i les moixigangues,són més aviat un "espectacle".La participació del públic és limita a la de fer d'espectador a diferència dels castellers on el públic "participa" a la pinya formant part de la festa.Això potser fa que prengui un aire més "litúrgic" que és sens dubte el seu senyal d'identitat i de diferenciació.