Foguerons de Sant Antoni Sa Pobla a Gràcia 2009...amb els Castellers de la Vila de Gràcia


Aquesta és una festa especial,es celebra des de l'any 1992 i el seu origen és "familiar".Un bon dia el farmacèutic de Sa Pobla (Vila del Pla de Mallorca) Antoni Torrens va venir a Barcelona amb la proposta de fer un "fogueró" a la plaça del Diamant com els que es fan des de fa segles a Mallorca per Sant Antoni. La idea era que els seus fills, estudiants universitaris en plena època d'exàmens al cap i casal, poguessin gaudir de la revetlla com si fossin a casa.
Ara ha esdevingut una referència pels illencs residents a casa nostra,inclou actes des de darrer dijous del mes de gener de molts tipus : gastronòmics,musicals,balls,exposicions,etc
L'acte central serà la nit de dissabte amb l'encesa dels Foguerons de Santa Antoni Sa Pobla a Gràcia.
La organització disposa unes grans graelles per a torrar carns i botifarrons i els xirimiers i cantadors van passant de plaça en plaça i de carrer en carrer animant la festa.
Millor portar-nos de casa els botifarrons, la sobrassada, la llesca de l’atapeït pa mallorquí, baix en sal, i el llom de porc adobat amb pebre coent i llimona a l’estil pobler. La torrada de productes típics del Sant Antoni és un dels moments més populars de la festa.
Les aromes de la carn cuita a les brases es barreja amb el fum que impregna la roba dels festers que seuen en terra, a les voreres o resten drets durant tota la menjada. Aquesta es una festa de poble,no hi busqueu ni grans vaixelles ni fogons "estrellats". Però podem tastar els sabors mallorquins una mica més aprop,sense haver de creuar la mar.
I a ballar i a cantar...amb la companyia dels diables,dimonis i altres mostres de cultura popular,enguany els Castellers de la Vila de Gràcia estaran al cercavila...primera "actuació" de la temporada tot esperant "Santa Eulàlia".

Actes de Foguerons de Sant Antoni Sa Pobla a Gràcia 2009

Aquí teniu unes propostes...

Dijous 29 de gener
20.00 Degustació de productes mallorquins.La presentació de l'acte ho farà el gastrònom Pere Tàpies al CAT Centre Artesà Tradicionarius.


Dissabte 31 de gener
A la plaça del Diamant, de la Virreina, del Nord i als carrers Verdi del mig, Verdi de d'alt, Reig i Bonet, Joan Blanques, Torres, Tordera i Llibertat.
11.00 h. Muntatge dels foguerons a les places esmentades

12.00 h Actuació dels Xeremiers de Mallorca al Mercat de l'Abeceria

Al C.A.T. Centre Artesa Tradicionarius
18.00 h Taula rodona sobre mitjans de comunicació i cultura popular. Acte emmarcat en el 10è Aniversari de la revista Caramella.

A la plaça Rius i Taulet
19.00 h. Plantada de les Coles de Cultura Popular. Sonada dels xeremiers, de la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

19.30 h. Recepció d'autoritats a la Seu del Districte

20 h. Inici de la cercavila
Hi participen: Banda La Sacairada, Drac de Gràcia, Drac Gaudiamus del Coll, Drac d'Albopàs de sa Pobla, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll, La Vella de Gràcia, Dimonis d'Albopàs, Tamborers d'Albopàs, Caparrots d'Estiu d'Albopàs, Kabum grup de Gràcia, Castellers de Gràcia (
Actuació 20:00 Pl. de la Vila/Pl. de la Virreina ), Bastoners de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Gegants de Gràcia, Gegantons de la Federació i Bandes de Xeremiers de Muro.

A les places del Diamant, de la Virreina, del Nord i als carrers Verdi del mig, Verdi de d'alt, Joan Blanques, Torres, Tordera, Llibertat:

21.30 h. Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb les ximbombes, els cantadors i els glosadors

A la plaça de la Virreina
23.00 h. Balls i cants mallorquins amb els Xeremiers de Mallorca i Artà balla i canta i colles de xeremiers.
Vídeo de les Festes dels Foguerons de Sant Antoni Sa Pobla a Gràcia 2008