TOTS SOM UNA COLLA !!! Els Castells com a eina d'integració



En els darrers anys el fenomen migratori ha abastat la totalitat del país , com aquell que diu no hi ha cap poble de Catalunya on no hi trobem famílies de catalans nouvinguts,amb tant sols una desena d'anys hem augmentat la població amb quasi 1,5 milions més de persones (Hem passat del "Som 6 milions" al "Som 7 milions" sense contar els que encara estant en situacions d'irregularitat) ...i això en èpoques de bonança,ara que venen maldades la possibilitat de fractura social no tant sols és real sinó que en certs pobles el risc és evident.
Pels nouvinguts la possibilitat de participar,de sentir-se integrats i de viure la realitat cultural i social del país on ara resideixen els permet no sentir-se desplaçats,ni ciutadans de segona.
Tenim ja generacions de catalans de pares i mares nouvinguts que estan navegant entre les dues aigües culturals,la del país d'origen dels pares i la del país d'acollida. Es aquí on els castells poden ser un eina d'integració molt important,d'arrelament a un territori no tant sols geogràfic sinó també emocional i social.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya,la Generalitat de Catalunya i diverses colles castelleres (Marrecs de Salt ,Sagals d'Osona ,Nens del Vendrell i els Margeners de Guissona) ha engegat un projecte anomenat
TOTS SOM UNA COLLA , podeu baixar-vos el projecte clicant aquí
Aquest projecte pretén facilitar una correcta incorporació de nous castellers a les colles, amb especial atenció a la població nouvinguda.

02 octubre 2009: Xerrada prèvia a càrrec de la Sra. Ana Rosa Altamirano, (no prevista al programa), adreçada als actuals components de la colla castellera, per posar-los sobre antecedents de quina és la realitat personal del nouvingut, (enyor, dol migratori, i altres problemes que provoca el canvi d’una societat a una altra), amb l’objectiu d’acostar la realitat de la persona immigrant a qui els ha d’acollir.

Es preveu tingui una durada entre ¾ i ½ hora, amb projecció d’un power point, i es farà al final d’un assaig casteller ordinari.


06 octubre 2009: Primer taller: d’acord amb el programa. Es farà amb presència dels integrants de la colla.


15 octubre 2009: Segon taller: d’acord amb el programa. Es preveu dedicar-lo als nouvinguts, donant-li un caràcter formatiu en tècnica castellera, a càrrec de la junta tècnica de la colla, i amb la participació voluntària de sagals i sagales, en un dia en que la colla no te assaig.


20 octubre 2009: Tercer taller: d’acord amb el programa. Es preveu que sigui un assaig general amb assistència de tota la colla i dels nouvinguts, per treballar de forma conjunta, les construccions que es portaran a plaça a l’actuació castellera.


Els dies d’assaig “normal” entremig de les dates del calendari, al igual que les actuacions, s’oferiran als nouvinguts per que també hi assisteixin i es desplacin amb la colla, si bé no s’estarà pendent d’ells de forma especial. Les actuacions previstes durant aquests dies son molt properes a Vic, per facilitar el desplaçament de tothom. També se’ls convidarà als assaigs de pilars, que es fan els dissabtes.


La realitat és la que és , podem mirar a un altra banda o tancar els ulls,però la realitat de l'inmigració cal afrontar-la des de tots els àmbits possibles... i poder oferir eines d'integració personal i familiar a aquests nous ciutadans ens estalviarà molts problemes a la llarga.
La cultura catalana ha sigut sempre una cultura molt dinàmica , cal doncs incorpora aquesta nova generació de persones als nostres teixits associatius i socials...segur que l'enriquiment serà mutu.
Les colles castelleres actuem com a "supra-famílies",amb moltes característiques "tribals" dignes d'estudi de qualsevol antropòleg : una indumentària comuna , un llenguatge pròpi , un ordre jeràrquic , etc ... que ens identifica a nosaltres com a part d'un col·lectiu i ens afirma davant d'altres. Aquesta necessitat de ser d'un grup (o d'una colla castellera ,o d'una societat,etc) és una voluntat que portem en els nostres gens... SOM ANIMALS SOCIALS

Podeu dedicar una estona a veure el programa "Todo por la Tribu" de la sèrie "Redes" dirigit pel professor Eduard Punset... una lliçó de per què volem ser d'una colla.