Diada del Mercadal o Concurs7 de Torredembarra ? dues realitats molt distanciades


Mostra un mapa més gran

El cap de setmana del 3 i 4 d'octubre el món casteller ens ensenyarà dues realitats molt distanciades: el món de les colles grans i la lluita de les colles petites.
Coincideixen dues diades importants , la Diada del Mercadal de Reus (bianual , cada any que no hi ha concurs ) i el CONCURS(set)7 de Torredembarra amb especificitats molt diferents:


Diada del Mercadal de Reus
Dissabte 3 d'octubre
A les 17.30h novena edició de la diada bianual que reuneix a la plaça del Mercadal les quatre millors colles del món casteller amb la colla local: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Xiquets de Reus preparen un espectacle únic que situarà a Reus com a capital del món casteller...
Indiscutiblement aquesta és la diada de la setmana , estarà extensament coberta pels mitjans de comunicació castellers i premsa en general,no cal dir que el Quarts de Nou i dedicarà el programa sencer de diumenge, i fins i tot podem veure com la colla local dels Xiquets de Reus s'han treballat spots publicitaris i fins i tot el 1er. Concurs de Fotografia del Mercadal (si cliqueu a l'enllaç podreu consultar les bases del concurs fotogràfic)
La logística necessària per una diada d'aquestes dimensions és espectacular ,a la web de la coordinadora ens podem assabentar de més curiositats de la mateixa :

Es retornà al format d'actuació de tarda,la diada s'iniciarà dissabte a les 17.30h, per tal d'evitar les hores de més calor i promoure així una major assistència a la diada tant de públic de Reus com d'afeccionats castellers en general.

Les 5 colles actuaran més aprop de l'ajuntament, per tal d'evitar la disgregació de camises, i facilitant-ne així tant la col·laboració com la possibilitat d'acotar l'espai per a l'actuació a nivell de públic.

Noves figures: es creen tres noves figures dins la diada, amb el doble objectiu de facilitar la feina i d'establir una comunicació més fluïda tant amb les colles com amb el públic i els serveis mèdics.
Speaker: donarà la benviguda a les colles, incidirà en les explicacions de format de la diada, ordre d'actuació, etc, i informarà a la plaça dels castells previstos o realitzats.
Coordinador: rebrà les comunicacions dels Ajudants de Plaça i les comunicarà a l'Speaker per què aquest les transmeti, si s'escau, per megafonia, o bé es comuniqui amb els Serveis Mèdics o d'altres en cas de necessitat.
Ajudants de plaça: esdevindran el punt de contacte amb cada cap de colla o amb qui cada colla designi, per fer d'interlocutors entre les aquestes i la coordinació, per tal de comunicar els castells a fer, necessitat de serveis mèdics, aigua, etc.

Espais per la canalla: S'habilitaran diferents espais pròxims a la zona d'actuació perquè la canalla de les colles pugui estar-s'hi i s'hi deixin les motxilles, aigua, etc, per comoditat de les colles i per evitar l'amuntegament de bosses al bell mig de la plaça.

Serveis mèdics: S'està estudiant la possibilitat d'organitzar un Punt Mèdic Avançat (PMA) a la sala d'actes del local, per tal d'efectuar petites cures i, si s'escau, valorar el trasllat dels afectats a altres centres, evitant així haver d'aturar la diada per manca d'ambulàncies.

Ningú dubte que el nivell de la Diada serà de gamma extres , les grans colles aniran a fer el més gros que tinguin a aquestes alçades de la temporada.

L'endemà però ,podem veure un altre de les realitats castelleres del país:



Diumenge 4 d'octubre de 2009
Torredembarra,Plaça del Castell


VII Concurs de Castells "vila de Torredembarra" amb les colles que configuren el concurs7:
Minyons de l'Arboç , Castellers de Badalona , Castellers de Mollet , Castellers d'Altafulla , Castellers del Poble Sec , Castellers de Cerdanyola , Torraires de Montblanc , Salats de Suria ,Matossers de Molins de Rey , Castellers de la Sagrada Familia , Colla Jove de l'Hospitalet i els Nois de la Torre


A les 9 ,45 recepció dels castellers al pàrquing del carrer Mañé i Flaquer , pàrquing reservat per autocars i cotxes . Lliurament de la documentació al responsable de cada colla .
A les 10 , 00 trobada de les colles a la plaça del Castell i sorteig del torn d'actuació i del lloc a plaça .
A les 10 ,30 entrada amb un pilar caminant des del lloc marcat fins la tribuna d' autoritats ( 24 metres i 5 graons d'escala ). El pilar carregat tindrà una puntuació de 10 punts i descarregat 80 punts.
Al acabar els pilars inici del VII Concurs de Castells Vila de Torredembarra .

Al final el programa Quarts de Nou hi desplaçarà un equip per gravar la diada , malgrat que no emetrà el resum fins el dia 11 d'0ctubre ja que el programa del dia 4 estarà dedicat íntegrament a la Diada del Mercadal , a la web dels Nois de la Torre podeu veure els e-mails on en un primer moment varen dir que no hi anaven i després confirmant l'assistència... un canvi d'opinió que mereix un reconeixement.

Aquest cap de setmana ja sabem que tothom mirarà cap al Mercadal de Reus... però hi haurà moltes més diades que no sortiran mai per la televisió,ni la setmana després ni el més següent... les colles grans (el G-4 , o G-5 si comptem als Capgrossos) tenen la paella pel mànec amb els que són els minuts televisius,drets d'imatge,etc.. Les colles petites i/o mitjanes hem de tragar i esperar que algun dia actuem amb alguna colla gran per sortir als mitjans...
Si només promocionem als que estan a dalt de tot ens adonarem que perdrem els castells de la base,de les colles petites...si fins i tot les colles de 7 s'han d'esperar una setmana el dia que s'uneixen les millors per fer un "concurs7" ? que hauran de fer les colles de 6?,desaparèixer?...
Si be es cert que alguns formats sembla que els hi costa apostar per les colles i diades més petites,hi ha d'altres que no... al "Va de castells" de RTVilafranca segur que alguna cosa hi trobarem el dimarts següent al del concurs.