Castellers del Poble Sec a Idiazabal i a Etxerri-Aranatz : Castells , formatges i euskera


Mostra un mapa més gran

La setmana passada varen ser la colla dels Castellers d'Esparreguera els qui participaven de la Festa de la Verema de Montmatre , aquesta setmana els Castellers del Poble Sec visitaran la vila guipuscoana d'Idiazabal coneguda mundialment per ser el nom de la D.O. del formatge Idiazabal (un dels millors formatges que podem tastar fets amb llet d'ovella) seguint amb aquest "maridatge" fantàstic de castells i gastronomia.
Aquest formatge ha obtingut el reconeixement de Patrimoni Gastronòmic Europeu... una bona combinació amb els castells que aspiren a ser reconeguts com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat.
Idiazabal (en euskera i oficialment Idiazabal col.loquialment 'Izal') és un municipi de la província de Guipúscoa a Euskadi. Té 2.212 habitants repartits en el seu nucli urbà, el barri de Urtsuaran i masos ("Baserrik") dispersos.

Idiazabal és la seu de l'associació de pastors que agrupa els productors de formatge de la denominació d'origen Formatge d'Idiazabal. Es denomina Formatge idiazabal al tipus de formatge que es fabrica a partir de llet d'ovella latxa al País Basc.

A Idiazabal també trobem una entitat anomenada Nazioen Mundua (Nacions del món) dedicada a promoure i difondre les tradicions i las cultura basca i de les diferents nacions del món,els Castellers del Poble Sec varen fer contacte amb aquesta entitat basca en la seva participació a les jornades de cultura basca que es varen fer a la Bisbal d'Empordà,i els contactes s'han acabat transformant en aquesta sortida pel 10è aniversari dels del Poble Sec.

L'actuació del diumenge els portarà fins al poble navarrès d'Etxerri-Aranatz on participaran en l'edició del Nafarroa Oinez 2009 (Navarra a Peu 2009),aquesta és la festa que celebren les Ikastoles navarreses, les escoles que es dediquen a la promoció,divulgació i ensenyament de la llengua basca.
Aquesta festa reuneix cap a 100.000 persones en diferents espais de la vila i rodalies,amb un munt de concerts ,espectacles ,mostres,esdeveniments gastronòmics (trobareu una paella gegant i una "Sagardotegi",es a dir,una sidreria...no us ho perdeu!!!). Per veure més coses de la Festa ,horaris i plànols aquí teniu l'enllaç:

Els castellers del Poble Sec porten una molt bona temporada , han fet la millor actuació ara farà poques setmanes al Concur7 de Torredembarra on varen descarregar per primera vegada el 4d7 amb agulla. Així doncs aquesta sortida serà una bona "recompensa" pels castellers blau cel, i un al·licient per continuar amb la bona feina feta fins ara...

Dissabte 17 d'octubre
A les 18.00 actuació dels Castellers del Poble Sec a la vila d'Idiazabal (Euskadi)


Diumenge 18 d'octubre
A partir de les 10 del matí cercavila per Etxerri-Aranatz dels Castellers del Poble Sec
A les 14.00 a l'espai Txikiak Handi actuació dels Castellers del Poble Sec



Formatge d'Idiazábal
L'origen del formatge Idiazabal elaborat amb llet crua de les ovelles latxa i Carranzana: unes races autòctones, de peculiars característiques.
Aquest singular formatge necessita un mínim de 2 mesos de maduració, de pasta premsada, amb un pes que oscil la entre 1 i 3 quilos, i que es pot presentar sense fumar o fumat, segons la tradició gastronòmica de les diferents valls. La zona de producció es delimita a Navarra i les tres províncies del País Basc.




Característiques
El formatge Idiazábal és cilíndric, d'escorça dura, llisa i de color groc clar o marró fosc en el cas dels formatges fumats.
El tall és homogeni, des de color marfil a groc palla, amb pocs ulls, de mida petita o absència d'ells.
La seva textura és una mica elàstica i ferma, amb certa granulositat.
Les sensacions olfacte-gustatives es caracteritzen per una olor penetrant que recorda llet d'ovella i quall i pel seu sabor equilibrat i intens, amb febles notes a picant, àcid ja fum, si s'escau.
De regust persistent i pronunciat.
La producció del formatge Idiazabal la desenvolupen, en l'actualitat, unes cent petites empreses que pesa garanteix una cura artesà, tant en l'elaboració com en la maduració o afinat.
Tant la producció de la llet com el formatge es desenvolupa sempre dins del País Basc i Navarra (excepte la zona de la Vall de Roncal).La Denominació d'Origen Idiazabal garanteix als consumidors l'origen i la qualitat de l'autèntic formatge Idiazabal i protegeix als seus elaboradors i pastors: controla l'origen de la llet-a través d'inspeccions i un sistema de registres de producció i elaboració-, i la qualitat del formatge, tant des del punt de vista físic-químic i sanitari, com sensorial.
El resultat, una joia gastronòmica el prestigi està mundialment reconegut.
Receptes amb Idiazabal :

Rap amb pernil i crema d'Idiazabal
Ingredients
4 medallons de rap
200 gr de pernil de gla
100 g de formatge Idiazabal ratllat
250 g de nata liquida
sal, pebre
oli d'oliva verge
germinats

Preparació

En una paella ben calenta daurem el rap prèviament salpebrat. Un cop ben ros, el retirem del foc, l'emboliquem amb el pernil i el fiquem al forn a 180º durant uns 2-3 minuts. Per a la crema d'Idiazabal, reduïm la nata, la salpebrem i, quan arrenqui el bull, hi afegim el formatge ratllat, ho remenem tot i ho retirem. Per muntar el plat, col-loquem la crema d'Idiazabal al fons d'un plat soper, el rap al centre amb un rajolí d'oli d'oliva verge i ho decorem amb un manat de germinats.

Sardines a l'Idiazabal

Ingredients
8 sardines
4 talls formatge Idiazabal fumat
farina
1 ou
enciam
tomàquets cherry
olives negres
o el que vulgueu posar a l'amanida...

Preparació
Quan comprem las sardines demanem que ens treguin l’espina central. Les netegem, d’escates i tripes, posar-les en una safata amb la pell cap avall, les deixem ben seques i salem. Posem un tall de formatge damunt d'una sardina i la tapem amb una altra, ha de quedar la pell per la part de fora, i així successivament.
Passar per ou i farina, fregim en abundant oli, després la posem sobre paper absorbent.
Servir acompanyades d'amanida i olives negres, també queda molt be amb esqueixada.