El Titanic , August Escoffier , Manresa , El Bulli ... Jorge Drexler i "Todo se transforma"

Avui m'ha arribat una fotografia del darrer menú del Titànic , un company de castells me l'ha enviat per si m'interessava... que sap que m'agrada la gastronomia.

El menú aquest de 10 plats es va poder degustar al restaurant La Rotonda, en el hotel Westin Palace de Madrid,cap al primer trimestre de l'any. El preu sortia per 50 € , la veritat és que una ganga..sobretot per la dificultat d'alguns plats (per trobar la recepta original),i com a curiositat històrica.

Feia el comentari ,una mica cínic , de que era normal que els passatgers s'enfonsessin amb tot aquella quantitat de menjar dins ,i que els grans beneficiats de les exquisitesses del menú varen ser els bancs de bacallans de la zona. Qui sap si algun passatger del Titànic reconvertit en "suprema de bacallà" no va aconseguir acabar el viatge a la taula d'algun altre vaixell de l'època... mantenint l'idea de la cançó d'en Jorge Drexler : "nada és mas simple ,no hay otra norma ,nada se pierde ,todo se transforma..."
M'he posat a escoltar la cançó i a fer memòria de coses curioses , el menú del Titànic es va fer seguint receptes del Mestre Auguste Escoffier (alumne de Antonin Carême pare de " L'Alta Cuina" francesa) que se'l coneix com un dels cuiners que van dignificar la feina , elevant-la a la categoria d'art. Escoffier va tenir un alumne de Manresa , el gran Ignasi Domenec que va ser un dels grans impulsors de la cuina catalana (és l'autor d'un dels best-sellers gastronòmics del nostre país , La Teca) i autor d'una de les receptes més impressionants del bacallà : El bacallà a la Manresana.
Ignasi Domenech esdevindrà un referent per una sèrie de cuiners catalans que agafaran les seves receptes per avançar cap a una nova cuina més "afrancesada" ... juntament amb el referent de Paul Bocuse el mestre la la "nouvelle cuissine" . Paul Bocusse va ser alumne de la gran Senyora de la cuina francesa i contemporani d'Igansi Domenech , la gran Eugenie Brazier que va arribar a tenir 3 estrelles Michellin., compartint receptes d'Escoffier
Aixì arribem a Fermi Puig ,cuiner del Drolma de Barcelona i un dels primers a innovar seguint la linea de Paul Bocuse... Fermí Puig coneixerà a Cartegena a un jove Ferran Adrià ,i el farà entrar a la cuina del Bullí amb l'amistat que té amb el jefe de Sala Jaume Soler ,l'altre ànima del Bulli...
Ja ho diu la cançó... Nada se pierde ,Todo se transforma. I és que tot estar relacionat , d'una manera o altre
El Titanic era el segon de tres transatlàntics imponents de l'època , era el més modern però no el de més prestigi que era l'Olympic del 1911 , el Titanic del 1912 i el Britannic de 1914 (aquest darrer tant sols va navegar com a vaixell hospital de la Primera Guerra Mundial).
Escoffier ,Domenech i Brazier varen ser també els germans "pobres" de casa seu , amb una infantesa molt dura van acabar marcant una fita dins la història de la gastronomia