10 d'octubre a Llorenç del Penedès : Correfoc nudista contra la nova normativa del foc


Mostra un mapa més gran


Un correfoc és tan segur com per fer-lo fins i tot 'en pilotes'.

Uns 200 diables provinents d'una quinzena de colles de tot Catalunya ja s'han apuntat al correfoc nudista, en contra de la nova directiva de la Unió Europea

Els diables es trauran la roba per lluitar contra la nova normativa europea que regula els espectacles amb material pirotècnic. La colla de diables i el drac de Llorenç del Penedès han impulsat un correfoc nudista pel dia 10 d'octubre, al qual han convidat totes les agrupacions i bèsties de foc de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, que els llorencencs volen convertir en una festa reivindicativa, les entitats pretenen cridar l'atenció sobre les traves que la nova legislació imposaria als diables si el govern estatal no pren en consideració les al·legacions fetes pel món del foc. De moment, diverses agrupacions catalanes ja s'han afegit a aquesta cercavila.

Un correfoc on els diables tan sols lluiran un mocador, unes espardenyes i un tanga. Aquestes són les normes que fixa la convocatòria d'aquesta peculiar cercavila que se celebrarà el dia 10 d'octubre a Llorenç del Penedès. D'aquesta manera, els diables i el drac de Llorenç volen impulsar el primer correfoc nudista a Catalunya amb un esperit reivindicatiu, ja que l'objectiu és cridar l'atenció sobre l'oposició dels diables a la directiva europea del foc, que hauria d'entrar en vigor el dia 4 de gener i que el món del foc considera massa restrictiva.

Dissabte 10 d'octubre

A les 18.00 Cercavila i Correfoc nudista a Llorenç del Penedès en defensa de les festes amb foc


Suport de la federació

De moment, la curiosa iniciativa ja ha rebut el suport de la Federació de Diables i Bestiari de Foc de Catalunya i de l'Ajuntament de Llorenç, i segons va explicar ahir un dels membres de la colla local, Xavi Doblas, ja hi ha algunes agrupacions d'arreu del país que s'han afegit a la iniciativa. Tot i que en un principi la convocatòria fixava un mínim de 500 participants perquè el correfoc nudista es realitzés finalment, ara la colla es mostra disposada a tirar endavant la cercavila sigui quin sigui l'èxit. «S'ha organitzat fins i tot un concert per tancar la festa, així que ja no hi ha marxa enrere», va explicar Doblas.

Cercavila i concert

Tot i tractar-se d'una iniciativa pionera, els llorencencs ja tenen certa experiència en el camp, ja que ara fa dos anys van editar un calendari on els integrants de l'agrupació posaven despullats amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de l'entitat.

El correfoc reivindicatiu s'iniciarà amb una cercavila pel municipi a partir de les sis de la tarda, que acabarà amb la lectura d'un manifest en contra de la polèmica normativa europea. Tot seguit, tots els diables i les bèsties concentrats faran una encesa conjunta a la rambla de Llorenç, sense cap tipus de roba protectora. Així demostraran, segons els organitzadors, que aquest tipus d'actes no suposen cap risc.

Protestes i al·legacions

L'esborrany d'adaptació de la directiva europea del foc a l'Estat espanyol preveu articles tan controvertits com el que obliga el públic d'un correfoc a signar una autorització o el que marca una complicada burocràcia a les colles a l'hora de poder organitzar una actuació al carrer. El món del foc ha impulsat múltiples actes de protesta contra el document, i fins i tot el 4 de setembre passat va concentrar milers de persones en una manifestació a Barcelona. Les diferents federacions i la Generalitat han presentat al·legacions a l'esborrany.