Patates i tòfones a Solsona... 5a. Fira del Trumfo


Mostra un mapa més gran

El nucli antic de Solsona torna a convertir-se, el cap de setmana del 7 i 8 de març, en un ampli mercat de la patata autòctona del Solsonès i del diamant negre de la cuina,la Tòfona, un dels productes gastronòmicament més apreciats.
La Unió de Botiguers i Comerciants organitza la cinquena edició de la 5a.Fira del Trumfo i la Tòfona, que enguany potencia els maridatges, amb la participació d'un ampli ventall de restaurants de la comarca, i la presència de productors de l'Associació per a la promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès.
El trumfo és com es denomina a la patata en zones com Ripoll, l’Empordà, el Lluçanès, la Plana de Vic o el Solsonès; malauradament aquesta forma ja s’ha perdut en moltes d’altres zones del nostre país. El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com "Kennebec" és la més productiva, la del "buffet" és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.
La tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciat com a menja i com a condiment, especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra "tuber melanosporum", més valorada, i la d’estiu o blanca "tuber aestivum", que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu... Es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or!

Us podeu descarregat el tríptic en pdf en l'enllaç següent:

Programació Fira del Trumfo 2009

A destacar podeu apuntar-vos al concurs de pelar trumfos,us regalaran un ganivet i podreu comprovar l'habilitat que teniu a netejar els ulls de les patates.