FIRAGUST a Figueres,productes de qualitat a l'Alt Empordà
L' Empordà és una comarca catalana històrica compresa entre les serres de l'Albera i les Gavarres, que en la divisió comarcal de 1936 quedà dividida en dues comarques administratives, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.La ciutat de Figueres, principal nucli urbà i pol econòmic i comercial de l'Empordà, fou designada capital de l'Alt Empordà.
1a. Fira Gust Empordà se celebrarà del 27 al 29 de març (De 11h a 15h i de 18h a 21h) a la Rambla de Figueres , sota una vela de 1.500 metres quadrats.La primera edició reunirà tots els productors adherits a la marca de garantia Producte de l'Empordà.

L'ESCOLA D'HOSTALERIA DE VILAMALLA ACOLLIRÀ EL PROPER DIJOUS 26 DE MARÇ EL SOPAR INAUGURAL DE LA I FIRA GUST EMPORDÀ
L'acte de presentació i sopar, comptarà amb la presència i presentació dels caps de cuina del Restaurant El Bulli, Srs. Marc Cuspinera i Mateu Casañas.

A la fira Gust Empordà es podran degustar Productes de l'Empordà i diferents tastets elaborats per la Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l'Alt Empordà.
En cas de voler assistir al sopar inaugural les places són limitades i que el preu és de 45€.
Per a informació o RESERVES cal trucar al 972 52 55 56 (es reservarà segons ordre de petició).

Hi participaran tots els 32 productors associats a la Marca de Garantia i altres productors com Oli de l'Empordà, la DO del vi Empordà, la poma de Sant Pere Pescador, el Recuit, l’Aigüa de Vilajuïga i el Producte Ecològic de Llegum Vitra. Durant la fira hi haurà degustacions, tallers, demostracions, així com col•loquis i un concurs de cuina, entre d’altres.
La voluntat és promoure els productes autòctons.
Productes:
Arròs de Pals
El conreu de l’arròs a Pals data del segle XV. Segurament, el cultiu d'arròs en aquesta zona fou introduït pels àrabs des de València. A finals del segle XVIII, els terratinents van voler-ne limitar el seu conreu per eliminar les malalties que en aquella època comportava. No va ser fins al 1900 que es va concedir el permís per tornar-ne a plantar. El clima particular de la zona arrossera de Pals, fa produir un arròs de gran qualitat. El clima, fa que la maduració del gra sigui més llarga que en altres zones de menor latitud i que el gra, un cop cuit, sigui més resistent.
Botifarra dolça
Producte de cansaladeria d'alt contingut calòric, elaborat durant tot l'any. És un embotit que es presenta cru, o sec, com si fos un fuet. La seva característica diferencial és que entre els seus ingredients hi ha el sucre, que li dóna un gust dolç molt personal
Brunyols de l'Empordà
Producte de pastisseria elaborat bàsicament amb farina, aigua o llet, llevat de París, sal, matafaluga, greix de porc, oli d’oliva o mantega, llimona, ous, sucre, anís o garnatxa. Els components es barregen, es pasten, es deixen en repòs, se’ls dóna forma d’anella i es fregeixen en oli d’oliva o vegetal. Un cop cuita la massa, s’ensucra. La forma habitual és inflada, com d’una esfera aixafada. La seva textura és compacta tirant més aviat a densa. Una de les seves característiques diferencials és el lleuger gust de matafaluga.
Ceba de Figueres
De sabor dolç i sense picor -característiques aportades per les condicions climàtiques i geogràfiques de l'Empordà- és una ceba produïda a l’Empordà. Es recol·lecta en els mesos de juny i juliol.

DO Empordà
Els vins rosats d'aquesta DO es fan amb les varietats de raïm carinyena, garnatxa negra i lledoner, i són afruitats, moderats i molt saborosos. Els negres es fan amb varietats com la garnatxa o la cabernet sauvignon i són afruitats i lleugers. Els blancs es fan amb macabeu, xarel·lo, chardonnay i garnatxa blanca, i són frescos i saborosos. També s'hi fa la garnatxa de l'Empordà, un vi dolç elaborat a partir d'aquesta varietat de raïm blanc, i el moscatell.

Oli de l'Empordà
L'oli de l'Empordà és un oli de qualitat basat en varietats autòctones de la zona, com l'argudell, la corivell o la verdal, i arbequines. És una zona amb una llarga tradició d'elaboració d'oli, on la presència de la tramuntana obliga a realitzar la recollida de forma artesanal, quan les olives encara són una mica verdes