Receptes carbasses XXXIX



Per la Quaresma , que ja va acabar el diumenge de Rams , es considera una manera mitjançant la qual els cristians s'identifiquen amb el patiment de Crist durant la "Passió". A l'Edat Mitjana era habitual la prohibició de carn i ous , però amb el temps va quedar limitat el dejuni als divendres.

Ara però , el principal objectiu de la majoria per Setmana Santa és el repòs , relaxament i gaudir d'unes vacances per baixar els nervis i ansietat d'aquests mesos ( i amb la crisis encara més!!!).

Us recomanem unes receptes i llibres , per relaxar-vos,tastar uns plats idonis a les dates i poder dedicar-nos a la bonica feina de "veure passar el dia".

La Cuina que no amoïna
Mireia carbó amb pròleg de Llorenç Torrado

Viena edicions (2004) preu aprox. 16€

Bacallà a la mel (amb perfum de taronja)

Ingredients

4 Lloms de bacallà (d’aquests que ja venen dessalats)
Mel
1 Ceba
1 Taronja
Pinyons
Farina

Preparació

Primer, en una paella amb oli molt calent li tirem el bacallà (previament eixugat) enfarinat.

Una volta i el traiem: vigilant, que és fàcil que es trenqui. El reservem en un plat amb paper absorvent perquè xupi l’oli que sobra.
Després en una cassola de fang li posem un rajet d’oli i a foc molt lent li tirem la ceba tallada en mitges llunes. Quan la ceba comenci a estar transparent, li afegim una cullerada de farina i 3 o 4 cullerades de mel (depen del punt de dolçor que vulguem li tirem més o menys, és anar tastant la salsa…) . Anem remenant continuament i afegint-li aigua a poc a poc per anar lligant la salsa. Quan la tinguem al punt que volem li tirem una punta de sal i de pebre i a continuació li afegim els pinyons. Fem una remenada i li tirem els talls de bacallà, i a continuació la taronja (jo n’hi he posat mitja) tallada a dauets. Ho deixem uns minuts (es pot provar la salsa mentres per acabar d’ajustarla) i ja ho podrem retirar.

Per decorar al costat li posem grills de taronja, que sempre quedarà més "Bulli"...

Àpats, d'Ignasi Domènech publicat per primera vegada el 1928,
Cossetània edicicions

Bacallà a la talamanquina
(és un plat tradicional de la cuina catalana)


Ingredients per 4 persones:

8 trossos petits de bacallà salat
50g de panses
20g d'ametlles
2 alls
2 branques de julivert
1 culleradeta de pebre roig
1 culleradeta de canyella en pols
farina o maizena
oli d'oliva

Preparació

Desaleu el bacallà, escorreu-lo i enfarineu-lo. Enrossiu-lo en l'oli d'oliva. Poseu-lo en una cassola de fang al foc, sense escórrer-lo gaire de l'oli, i distribuiu-hi les panses per sobre dels talls. Feu una picada amb l'all, el julivert, l'ametlla, el pebre roig i la canyella; deixateu-la amb 100ml d'aigua i aboqueu-la amb cura a la cassola. Cobriu la cassola i coeu lentament uns minuts. Tradicionament s'acompanya amb bunyols.