Els verds al país del vermell , Vilafranca a Occitània



El proper cap de setmana de Sant Jordi i en motiu de la Fira de promoció de Catalunya a Tolosa de Llenguadoc que fa l'Agència Catalana de Turisme , els Castellers de Vilafranca actuaràn a aquesta vila occitana.
Els verds solen començar la temporada amb alguna sortida d'aquestes , l'any passat varen asistir a la Fira de l'Aire d'Anglaterra. Una bona manera d'iniciar de començar la temporada... El cap de setmana passat la Vella va anar en representació oficial a Madrid , ara li toca als vilafranquins representar els castells en aquesta fira organitzada per les nostre institucions.
El programa dels verds és força complert :

Divendres 23 d'abril - Sant Jordi

16.00 h P
rimera actuació a la plaça de Saint George al centre de la ciutat dels Castellers de Vilafranca.

18.30 h Segona actuació a la plaça de Saint George dels Castellers de Vilafranca

Dissabte 24 d'abril

12.00 h Actuació al parc Jardin des Plantes dels Castellers de Vilafranca 16.00 h Tercera actuació a la plaça de Saint George dels Castellers de Vilafranca




Tolosa de Llenguadoc , referent occità

Occitània és un país i l'àrea històrica de domini de la llengua occitana. Comprèn bona part del terç sud de l'estat francès, la Vall d'Aran (al Principat de Catalunya), les Valls Occitanes (del Piemont, a Itàlia) i Mònaco.
Tolosa , també coneguda com a Tolosa de Llenguadoc és la ciutat capital del departament de l'Alta Garona, capital històrica de Llenguadoc i de la regió del Migdia-Pirineus.
Tolosa és la segona ciutat d'Occitània després de Marsella (el quart municipi de França, després de París, Marsella i Lió).

Gastronomia occitana
Una bona oportunitat per tastar una cuina que ens és germana , per aprofundir més podeu consultar l'enllaç següent:

Cuina occitana a la wikipèdia


En aquesta web trobareu també un bon registre de receptes dels plats occitans més característics , a més de referents històrics , rutes ,etc.
Un bon cop d'ull per agafar un aire del lloc.


Web d'oficina de Turisme de Tolosa de Llenguadoc


Receptes Occitanes


Ratatolha
La ratatolha (nom occità, ratatouille en francès) és una especialitat de la cuina occitana originària de la ciutat de Niça i en general de la regió de la Provença. Es tracta d'un plat vegetarià resultat de fregir amb oli d'oliva una sèrie de verdures (es poden fregir totes juntes o verdura per verdura). La recepta varia segons el gust del cuiner, i inclou generalment tomàquets, pebrots, ceba, carabassó i albergínies en proporciones variables.

Se serveix sol, acompanyat de pa, arròs o patata o molt majoritàriament com a guarnició d'algun plat de carn o peix.

Si bé alguns restaurants i cuiners fan servir la paraula ratatouille amb més o menys èxit, en català es podria substituir per samfaina ja que són receptes equivalents.

Hi han també variants d'aquest plat amb trossos d'ocra afegits a la barreja.

Existeix una versió d'aquest plat a Malta denominada "kapunata" molt similar a l'occitana. La kapunata s'elabora amb tomàquets, pebrot verd, albergínia i all, i acompanya els plats de peix.

A l'illa de Mallorca trobam el tombet que es una versió del mateix plat.

A les Comarques Centrals del País Valencià el mateix plat rep el nom de mullador.