Tàrrega capital del còc: FIRACÓC 2008

Tàrrega, capital de la comarca de l'Urgell, és situada a la plana de Lleida a uns 100 quilòmetres de Barcelona.

És un centre comercial i de serveis destacat de l'àrea oriental de les Terres de Ponent.
La ciutat compta amb 16.570 habitants i el seu terme municipal, de 88 km2, fa de llaç d'unió entre els altiplans de la Segarra i l'Urgell i comprèn a la vegada els pobles d'Altet, Claravalls, la Figuerosa, el Talladell, Riudovelles i Santa Maria de Montmagastrell.




La 21a edició de Firacóc, l’Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca tindrà lloc a Tàrrega els dies 17 i 18 de maig,
Horari del dissabte 17: de 18 h. a 23 h.
Dissabte Dia 17
concert de jazz amb Grant Stewart Quartet
Amenitzant el sopar a la fresca amb productes del Firacóc
A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de les Nacions sense Estat
Organitza: Regidoria de Cultura

Horari del diumenge 18: de 10 h. a 14 h. i de 18 h. a 22 h.



Entre les novetats que inclou hi ha un taller de gustació de pa i un obrador per als menuts, entre altres.
L’Associació Sociocultural Ibn Batuta de Barcelona serà l’encarregada de presentar el taller degustació titulat Un món de pans, que inclourà cuita de pa in situ amb la col·laboració del públic.
Per altra banda, Petit Xef convidarà els infants a convertir-se en cuiners i els ensenyarà a preparar coca de recapte, coca a les tres xocolates i coca de fruits secs. Les lliçons de cuina seran de franc i hi podran participar nens majors de 6 anys.
Enguany, el certamen incrementa el nombre d’expositors i arriba als 18, 5 més que en la passada edició. D’aquests, cinc seran de Tàrrega i la resta, provinents de localitats properes com Bellvís, Mollerussa, Bellcaire, Os de Balaguer o Agramunt, però també d’altres municipis com Arenys de Mar o Perafita.

L’organització posarà a disposició del públic una vaixella sostenible per fer tastets dels productes de Firacóc.

La Coca i en algunes zones occidentals, Cóc, és potser el menjar català més universal, a més de ser habitual a totes les llars i pastisseries dels Països Catalans, és només una manera de preparar un menjar que té molta tradició arreu del Mediterrani. Tant és així que la coca salada es podria considerar com un germà bessó de la pizza italiana, i de vegades rep aquest nom al nivell internacional.

Els forners i pastissers que participaran al Firacóc posaran a l’abast deliciosos cócs d’escalivada, carabassó i ceba, samfaina, arengada, llonganissa,... a més d’un ampli ventall de productes tradicionals de fleca, com les diferents variants de coca, panadons, orelletes, bunyols de quaresma, rosquilles de quaresma, pa de pessic,... L’accés és gratuït i a banda d’adquirir els productes, el visitant també té la possibilitat de fer quatre tastets de tot allò exposat més una beguda al preu de 7 euros (inclou la fiança de l’ecovaixella).


El restaurador Josep M. Morell ha creat un nova recepta que l’Ajuntament de Tàrrega vol convertir en plat típic de la ciutat: el bacallà targarí. La recepta, de la qual el consistori n’ha editat 10.000 exemplars que es repartiran als restaurants i arreu de la ciutat per tal que els ciutadans la facin seva, es basa en un ingredient propi de terres de secà. De moment, una desena d’establiments han donat el seu suport a la proposta, que també es promourà a Firacóc.


BACALLÀ TARGARÍ
Ingredients per a 4 persones
4 talls de llom de bacallà dessalat
¼ de litre de brou de peix (blanc)
1 ceba picada petita
2 fulles de julivert picat
8 prunes seques estovades amb aigua
2 carxofes tallades a quarts,
mig fregides
2 alls i porros picats ben petit
(només la part blanca)
1 got de crema de llet fresca
1 poma tallada a quarts mig fregida
2 cullerades de farina
1 cullerada de conyac
1 pebrot verd tallat a trossets petits
3 pessics de pebre en pols
Oli d’oliva
La sal necessària
Farina per a fregir el peix

Preparació
Hem de procurar que el bacallà sigui de qualitat i dessalat al seu punt.
Abans de començar a preparar aquest suculent plat de bacallà targarí, hem de disposar de tots els ingredients damunt la taula, nets i tallats tal com hem dit en un principi.
Posarem la paella al foc amb l’oli. Quan estigui un xic calent hi posarem els talls de bacallà, ben escorreguts i enfarinats. Els fregirem de la manera següent: primer per un costat, i després per l’altre. Hem de procurar que els falti una mica per acabar-se de coure. Els traurem i els guardarem per a utilitzar-los més endavant.
Agafarem una cassola i hi posarem l’oli, la ceba,el porro, el pebrot i el julivert. Deixarem que es vagi sofregint. Donarem alguna volta perquè tot quedi homogeni. Quan estigui mig cuit, hi tirarem el conyac i la farina. Ho remenarem i a continuació hi afegirem el brou de peix, la sal, el pebre i la crema de llet. Esperarem que arrenqui el bull i baixarem la intensitat de la flama deixant-ho coure cinc minuts.
En una cassola de fang posarem els talls que ja teníem cuits de bacallà, la carxofa, les prunes i la poma. Hi afegirem la salsa que acabem de fer i sacsejarem la cassola. Ho posarem al foc i ho deixarem que bulli tot junt uns cinc minuts.
Passat aquest temps, poden portar-lo a taula i servir-lo des de la mateixa cassola.

La vila de Tàrrega va ser una de les poblacions més castigades durant la guerra,en record d'allò l'any 2007 van fer un "bombardeig" per mantenir la memòria del passat,però aquesta vegada va caure damunt la ciutat poesies...un acte curiós i emotiu.