Algemesí...Moixerangues,receptes i beuratges


Aquest cap de setmana que ens anem al País Valencià podrem tastar alguns "beuratges" autòctons dels catalans del sud(encara que darrerament els valencians del nord ho incorporem a les nostres festes!!!).

Palometa o nuvolet

Anís Paloma (L’Alacantí). S’obté per destil·lació d’anís verd (Pimpinella anissum) i/o badiana (Illicium verum), en alcohol neutre d’origen agrícola, amb un grau alcohòlic d’entre el 40 y el 55 % en volum. El màxim de sucre ha de ser de 50 grams per litre de producte final.

La Palometa es sol prendre rebaixant l’anís amb aigua gelada, així l’oli de menta que conté cristal·litza per a produir la típica coloració tèrbola.


Cassalla

La cassalla és una beguda derivada de la destil·lació de l'anís. Es podria dir que és anís semi-sec. Es consumeix majoritàriament a la comarca de la Safor.
Se sol prendre acompanyant a pastisseria i coques del país.

ULL AMB LA CASSALLA !!!! Beguda espirituosa de molt alt contingut alcohòlic,beure amb excés provoca la coneguda "veu de cassalla",una manera de delatar la vostra afició als "esports de vidre".


Aigua de València

L'aigua de València és un combinat a base de cava, suc de taronja, vodka i ginebra.

Es prepara fent un got amb suc de taronja, s'hi afegeix una ampolla de cava semi-sec (fer servir un brut o brut nature és una forma de fer malbé un cava !!!) i una copa de vodka i ginebra, s'hi posa sucre segons el gust i es deixa refredar tot al frigorífic.

En general es serveix en gerres de diverses racions i es beu en copes amples de còctel. Fou creat l'any 1959 per Constante Gil al Cafè Madrid de València.

Segons el llibre" Valencia Noche "de María Ángeles Arazo en aquella època freqüentaven la cerveseria un grup de viatjants bascos que acostumaven a demanar «aigua de Bilbao», referint-se al més escumós de la casa. Cansats de demanar sempre el mateix digueren al propietari que els oferís quelcom novedós i ell els proposà beure l'«aigua de València». Ells accediren a tastar-ne el còctel que Gil va preparar en aquell moment i ja no van deixar de prendre'l.A partir dels anys 70 es va popularitzar,i s'ha anat escampat per la "nit valenciana".


Burrets

El cafè-licor, burret o cafè d'Alcoi és una beguda alcohòlica típica de les comarques de l'Alcoià, el Comtat, la Vall d'Albaida, la Marina Alta i la Marina Baixa. Com el seu nom indica es una beguda de cafè amb una graduació alcohòlica que es troba sobre els 15 i els 20 graus i és de color negre.El "burret" se sol prendre mesclat amb refrescos, orxata (pingüí), granissat de llima (mentireta), refresc de cola (plis-plai) i, fins i tot, amb cervesa. Encara que també com aperitiu tot sol.

Burret / Plis-plai
Licor destil·lat de cafè i refresc de cola.
Al burret, per l'Alcoià, la Foia de Castalla i la Foia de Xixona se l'anomena plis-plai.


Mentireta o Mentira
Café-licor amb aigua de llimó (granissat de llimó) a parts iguals