Palamós,"Eurovisión" i ranxos mariners

De vegades ens arriben informacions de diferents llocs que ens semblen curioses,a Palamós aquest cap de setmana fan la fira Palamós,terra de mar 2008;el festival mariner de la Costa Brava.
És una fira molt completa i diversa,per grans i petits,per mariners "llops de mar" i per gent de terra endins.
En aquest sentit s’han volgut organitzar les activitats des dels següents vessants:
LÚDIC I RECREATIU. Amb activitats pensades per a tots el
públics, com els tallers, els jocs tradicionals, les visites a les embarcacions de la mostra surant o l’actuació musical. I activitats adreçades als més petits com algun dels tallers i l’espectacle d’animació infantil.

CULTURAL. En aquest apartat s’han preparat activitats diverses que fomentin la cultura en el seu sentit més ampli.

Des de l’expressió artística amb el concurs fotogràfic,les bases del concurs les trobareu a l'enllaç anterior.

Fins a manifestacions musicals, o la difusió i el foment del patrimoni marítim amb la visita a diferents embarcacions d’època.
També, novament el Museu de la Pesca fa Jornades de Portes Obertes per tal de facilitar i potenciar el coneixement del nostre patrimoni marítim.
ESPORTIU. En aquest grup d’activitats els visitants poden practicar esports aquàtics de la mà de professionals (caiac, immersió a pulmó lliure, vela lleugera i catamarà), assistir a una conferència en el Museu de la Pesca sobre l’experiència única de la navegació d’alt nivell, comptant amb la participació de regatistes de la Barcelona World Race o veure regates de
llaüts a rem.
TRADICIONAL. Amb exhibicions d’antics oficis associats al món de les embarcacions i de la pesca, la iniciació a la navegació amb batejos de mar en diverses embarcacions tradicionals, la desfilada d’embarcacions tradicionals i clàssiques, exhibicions de salvament marítim tant amb els
mitjans actuals com amb els tradicionals i la mostra surant d’embarcacions visitables.
GASTRONÒMIC. Amb el concurs d’elaboració de receptes de cuina a bord es vol potenciar el fet gastronòmic tradicional i la posada en valor de certes espècies poc preuades comercialment.

Dissabte 10 a les 18.00 CONCURS DE RANXOS MARINERS. Exhibició de gastronomia marinera al costat del Museu de la Pesca.



I ara ve el toc curiós: la relació entre Palamós i "Eurovisión" la trobem en un personatge "friki" que ha agafat el nom d'un fill de la vila de Palamós,lluitador antifranquista que va ser un dels darrers afusellats al camp de la Bota de Barcelona...en "Chiquilicuatro". En articles apereguts darrerarament per la xarxa i comprovant els noms a la web d'Estat Català ens trobem amb aquest home:
Santiago Amir Cruanyes,àlies Sheriff i Chiquilicuatro

Àpat en honor a Macià a Barcelona el 4 de novembre de 1931 en el que assisteixen els principals integrants de l'Exèrcit Català amb el que Estat Català dugué a terme els Fets de Prats de Molló el 1926. Santiago Amir Cruanyes segons consta en els arxius d'Estat Català va ser un dels seus militants destacats.

Santiago Amir Cruanyes: Palamós, 29/11/1914- Camp de la Bota, 14/03/1952

Nascut a Palamós (Baix Empordà) el 29 de novembre de 1914. D’ofici forner, el 1926 es va traslladar a França.
En esclatar la Guerra Civil torna a Catalunya incorporant-se a una unitat del POUM i, posteriorment, a la IIIª Brigada d’Estat Català.
Va formar part d’una cadena d’evasió d’EC que recolzava la Intelligence Service britànica, convertint-se en un dels guies més eficients de la mateixa.
Va contactar amb el maquis anarquista, on va acabar lluitant. A la fi de la Segona Guerra Mundial, el Sheriff com se’l coneixia, va matar diversos nazis que intentaven creuar els Pirineus per refugiar-se a l’Espanya franquista.
L’any 1942 va ser detingut, fet que es va repetir el 1946 durant vint dies. Va participar en diverses accions de maquis, com recuperacions econòmiques o assalts fins que va ser novament detingut el 5 de maig de 1950 i processat pel Tribunal para la Represión del Bandidaje y Terrorismo en un Consell de Guerra Sumaríssim. Nou van ser els condemnats a mort, entre ells Amir, i llargues penes de presó per la resta d’encausats.
El 14 de març de 1952 va morir afusellat juntament amb 4 companys més al Camp de la Bota de Barcelona, essent els darrers executats en aquest espai.


Article extret del "2o minutos.es" : El Mirador Joan Pallarès-Personat

Van afusellar 'Chiquilicuatro'

07.04.2008

Ha aparegut a l'ull de l'huracà de l'actualitat un ésser esperpèntic, irracional, d'aquells que els governadors civils franquistes multaven per estaquirots, que es fa dir Chikiliquatre, una corrupció ortogràfica d'una paraula castellana, sense traducció precisa al català, que va entre manefla i emmerdador, però que potser gamarús seria la més correcta.

No entro en judicis del pretès art de l'individu o l'oportunitat de la seva cançó. El nivell cultural per on es belluga no és del meu interès. A mi el que em molesta és que el personatge porti el mateix nom, Chiquilicuatro, que un lluitador antifranquista afusellat amb cinc companys més al Camp de la Bota (ara en diuen Fòrum), el 14 de març de 1952. Santiago Amir Cruanyes, àlies Sheriff i Chiquilicuatro, havia nascut a Palamós i tenia 38 anys, forner d'ofici i exiliat a França el 1926 com a militant d'Estat Català, va lluitar a la guerra a una columna del POUM, i per haver estat membre de l'Intelligent Service britànic durant la II Guerra Mundial, el govern franquista s'hagué d'empassar que en el judici assistissin diplomàtics britànics. Amir Chiquilicuatro morí dignament amb els seus quatre companys que volien reconstruir la FAI, negant-se a rebre assistència religiosa.

Segons el "Diccionario de la lengua española " © 2005 Espasa-Calpe S.A., Madrid:

chiquilicuatre o chiquilicuatro m. col. Hombre de poco juicio y enredador;chisgarabís.