Castells kultura da...Cap de setmana a Biskaia



Per aprofitar el cap de setmana llarg de Sant Joan,aquells que escollin per visitar el País Basc tenen la possibilitat de veure una colla castellera en directe fora de casa i sentir allò que desperta en la gent de fora,de vegades nosaltres estem tant acostumats a veure les nostres activitats culturals que no ens adonem dels sentiments que desperten en els altres.

Els Castellers de Sabadell estaran de ruta per Biskaia, concretament a Otxandio un petit poble de la comarca del Duranguesat (zona de Durango).La sortida és conjunta dels Castellers de Sabadell i la colla de diables Forques de Can Deu (barri de Sabadell), que porten l'Antonot, el Drac de Sabadell.
Ambdues entitats pertanyen a la Federació Sabadell Cultura, coordinadora d'entitats de caire festiu i tradicional de Sabadell.

Una bona ocasió per tastar la gastronomia basca i presumir d'una activitat única,participativa i representativa de la cultura dels Països Catalans.


Otxandio (castellà Ochandiano) , el nom que apareix en el topònim sembla ser Otxoa Handia, nom basc que es pot traduir com el gran Llop o Llop el Gran. Potser el nom pogués estar relacionat amb algun dels Senyors de Biscaia, que van dur el nom de Lope.

Les actuacions dels castellers de Sabadell al poble son dues,el diumenge 22 Lloc: Plaça Major Hora: 19.00
i el dilluns 23 (dia de la revetlla de Sant Joan) Lloc: Plaça Major Hora: 18.00

El Programa d'actes és molt prometedor:
DIUMENGE
- Benvinguda per part de l´ajuntament i Aurresku.

- Dinar de germanor.

- Repartiment als allotjaments i a l'escola.

- Balls tradicionals bascos i nosaltres els mostrarem algun ball "lo tio Pep, la polka D'Ours,...).

- Bertsolari. (Versos improvisats cantats en euskera).

- Txalaparta i alboka. (instruments típics bascos).

- Cercavila amb els nostres grallers.

- Exhibició castellera (entre castell i castell es podria tocar una peça amb la trikitixa, que es com una mena d´acordió petit acompanyat d´un "pandero").

- Sopar de germanor a la fresca i sobretaula.

DILLUNS

- Esmorzar.

- Jocs per als nens sabadellencs i otxandiotarras a la plaça del poble.

- Visites per la població i els voltants.

- Dinar.

- Exhibició de 2 partits de pilota basca. (Un de nens i un de joves).

- Cercavila amb la nostra música i alguns pilars.

- Sopar.

- Correfoc amb les Forques de Can Deu i el Drac de Sabadell i algun pilar de la colla. (A Otxandio normalment es fan les fogueres. Aquest any n´hi hauran cinc).

- Espectacle final i ball al voltant de les fogueres amb la música dels del poble.

- Agraïments i comiat.

La gastronomia basca és prou coneguda per tot arreu,però per anar fent memòria (i salivera!!!) us recomanem visitar els enllaços:
Cuina Biscaina
Esta es la receta mágica: recuperar y relanzar la Cocina Vizcaína–Bizkaiko Sulkaldaritza, como parte inseparable y genuina de la gastronomía vasca, así como proyectarla y actualizarla en la vida cotidiana de nuestros hogares, establecimientos hosteleros, txokos y en la actividad turística de Bizkaia.


Asociación de Cocineros Vizcaínos

“Promocionar, profundizar y defender la
gastronomía de Bizkaia
como un hecho cultural diferenciado
del rico patrimonio del Territorio Histórico.”


Entrevista al mestre de la cuina basca Juan Mari Arzak,on ens parla de la nova cuina basca i del paper dels cuiners.
Juan Mari Arzak:"Menjar per plaer és una forma més de cultura"



Plat "insígnia" de la cuina basca

3 comentaris:

captaire ha dit...

La sortida és conjunta dels Castellers de Sabadell i la colla de diables Forques de Can Deu (barri de Sabadell), que porten l'Antonot, el Drac de Sabadell. Ambdues entitats pertanyen a la Federació Sabadell Cultura, coordinadora d'entitats de caire festiu i tradicional de Sabadell. Alguns "saballuts" sóm també dels diables, però esperem tenir temps entre una cosa i altra per disfrutar de la gastronomia d'Otxandio

Carles Guillamón ha dit...

mercès per puntualitzar l'informació de la sortida,sempre va be...que gaudiu força i esperem poder-vos veure,per aquestes dates estarem a la veïna Nafarroa i una escapadeta sempre va be,castells,correfoc,bestiari i cuina basca...amb unes gotetes de patxaran!!!

Anònim ha dit...

Vaya chicos, desde la envidia que me corroe(siempre sana por supuesto)os deseo lo mejor de lo mejor, que disfruteis del intercambio cultural y que lo paseis muy bien.
traerme una piedra y olvideos apuntar de donde es.
muxo bat
amut castellers