Mostra un mapa més gran
Prada (o Prada de Conflent, oficialment en francès: Prades) és la vila capital de la comarca nord-catalana del Conflent.
Una de les activitats que es realitzen al mes d'agost on el coneixement pren el paper de pal de paller,a Prada podrem participar de cursets i tallers de caràcter universitari de molts temes i matèries.
A Prada podem dedicar-nos a cultivar la ment... en mig d'un mes ple de festes majors ,platja i disbauxa (molt i molt recomanable,que quedi clar !!!) podem fer un parèntesis i acostar-nos fins a les aules per escoltar i aprendre,que sempre va be també.
Però a Prada també trobarem un espai per el repòs, la festa i les activitats més lúdiques..no us penseu que és un monestir tampoc!!!
El programa dels actes d'aquesta edició millor que el consulteu directament a la web de l'U.C.E. :
PROGRAMA
XLI UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU
del 16 al 25 d’agost del 2009
Molt recomanables,sobretot el del professor Jaume Fàbrega (una de les persones amb més coneixements gastronòmics del país), els tallers següents :
Sistemes alimentaris: imposició i resistència
per Jaume Fàbrega (professor d’enogastronomia a la Universitat Autònoma de Barcelona)
del 21 al 24 d'agost , de 3.00 a 5.00
S’escau l’aniversari del Tractat dels Pirineus que, en la pràctica culinària i en les formes de comensalitat suposà l’aplicació a una part de Catalunya del sistema francès, malgrat la resistència. Parlarem del cas de la Catalunya Nord i d’altres en què xoquen o s’imposen altres sistemes alimentaris: França, Espanya, fast food, transgènics i models tecnològics, Nord i Sud, colonialisme i migracions.
1. L’alimentació: un patrimoni cultural. Poder i aliments. Les multinacionals del control alimentari: de la Monsanto a la McDonald’s. La cuina i la religió: Islam, judaisme, budisme, alimentacions alternatives.
2. França a la Catalunya Nord i altres territoris mediterranis (Occitània, Còrsega): la mantega contra l’oli d’oliva. Cuina de les migracions. Els peus negres.
3. Espanya entra a les cuines de Galícia, Euskadi i els Països Catalans: poder de l’Estat, indústria alimentàrìa, distribució d’aliments, supermercats; migracions i altres models culinaris.
4. Noves perspectives de l’alimentació: de les àvies de Sils a Ferran Adrià. Cuina tradicional, cuina d’autor, cuina turística, cuina ràpida, ecologisme, slow food
per Rosa Vila (sommelier)
del 17 al 19 i del 21 al 23 d'agost, de 3.00 a 5.00
Com diu el títol, Un viatge a través de les vinyes i els vins dels Països Catalans, busquem d’aprofundir en la cultura vitivinícola, els tipus de terrers, les varietats de raïm, la filosofia i les zones de producció de cadascun dels cellers. Tota aquesta informació ens ajudarà a valorar, encara més, el valor afegit que té una ampolla de vi. El representant de cadascun dels cellers ens durà a través dels seus productes elaborats a gaudir d’un dels grans plaers: el vi a través del tast. El tast serà de quatre vins diaris, un per cada celler.
Cellers i vins de la Catalunya Nord (100 persones d’aforament màxim)
Cellers Arnau de Vilanova, Vignerons de Baixàs i els vins dolços de Maury. Tast amb Josep Anton Llaquet i Hugo d’Acosta
dia 17
Diferents tipus de conreu (40 persones d’aforament màxim)
Presentació i tast a càrrec de Josep Lluís Pérez (Mas Martinet Viticultors, DOQ Priorat)
dia 18
Cellers i vins del País Valencià (100 persones d’aforament màxim)
Presentació del territori, les varietats autòctones i tast a càrrec d’Àlvar Cerrada i Francesc Higon (fundadors del web www.verema.com)
dia 19
Cellers i vins de l’Alguer (100 persones d’aforament màxim)
Presentació del territori, tradició vs. modernitat. Cellers Sella & Mosca i Santa Maria la Palma a càrrec de Salvador Masala (president del Celler Santa Maria la Palma)
dia 21
Cellers i vins del Principat de Catalunya: elaboració de vins singulars (100 persones d’aforament màxim)
Lavinyeta (DO Empordà), presentació i tast a càrrec de Josep Serra
L’Olivera SC (DO Costers del Segre), presentació i tast a càrrec de Carles de Ahumada
Albet i Noya (DO Penedès), cultiu ecològic, presentació i tast a càrrec de Josep M. Albet
dia 22
Mallorca, com a punta de llança (100 persones d’aforament màxim)
Mallorca i la recuperació de les varietats autòctones i tast dels cellers Ses Nines i Ànima Negra a càrrec de Rosa Vila
dia 23
per Jaume Figueras i Aitor Carrera (UdL)
del 22 al 24 d'agost, de 3.00 a 5.00
El taller és un recorregut per les terres occitanes en el qual interactua la llengua, la literatura i la cultura en general amb les realitats gustatives de cada territori occità amb una personalitat específica: Provença, el Llenguadoc, les terres septentrionals, Gascunya i la Vall d’Aran... Cada sessió pren el format d’una tertúlia monogràfica acompanyada d’una degustació dels vins i dels licors de cada zona per part dels inscrits en el taller, amb exposicions inicials sobre la llengua i la cultura locals per part d’un dels ‘professors’ (Jaume Figueras, Aitor Carrera).
Sessions: 1. El Llenguadoc, país del vi. La revolta dels vinhairons contra les autoritats franceses. Les AOC—denominacions d’origen—llenguadocianes. 2. Provença. El pastís i l’occitanisme de Ricard. El mestissatge musical marsellès. 3. La Gascunya occidental i central. El vi de Jurançon i l’ armanhac. Les històries de D’Artanhan i d’Enric IV. 4. El Pirineu i la Vall d’Aran. L’aigua de nòdes, el vin caud, els licors de plantes silvestres i el seu vocabulari específic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada