Menú de Sant Fèlix ...castells a casa amb una bona taula



Diumenge no la podrem veure així de buida a dos quarts d'una !!!

Aquest proper diumenge tindrà lloc la diada castellera de Sant Fèlix en motiu de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Podem considerar la diada de Sant Fèlix com la final de la "Champions",hi hauran les quatre millors colles (malgrat que els Minyons ara estiguin en setè lloc del rànquing,ningú els discuteix que estan entre les quatre millors !!! ja ho veureu després de diumenge!!!). A plaça actuaran els Castellers de Vilafranca , els Minyons de Terrassa , la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella Xiquets de Valls.
Enguany els podrem veure en directe pel C33 a partir de dos quarts d'una del migdia,una hora força bona per fer el vermut abans de dinar...
Tothom estem d'acord que els castells com a plaça enlloc,faltaria més!!! però hi ha gent que no podrà anar-hi ,que no vol aguantar les llargues hores a peu dret entre castell i castell , i fins i tot que si TOTS els aficionats anéssim a plaça potser NO HI CABRÍEM...
Així doncs us proposem una alternativa gastronòmica ,quedar-nos a casa a veure els castells i fer un dinar "Menú Sant Fèlix i casteller",us explico:
Les quatre colles representen a tres comarques :
Vàlles Occidental (Terrassa) amb un producte bandera com són les Mongetes del Ganxet
Alt Camp (Valls) amb tot de productes de l'horta (recordeu el Firagost passat!) i la salsa dels calçots o salsa salbitxada com a referent...
Alt Penedès (Vilafranca del Penedès) amb 2 productes bandera com són els vins i caves i el Gall de Vilafranca una espècie autoctona amb moltes particularitats. I no oblidem les catànies com a postre típic de la Vila.

Us proposem un menú que el podreu cuinar el dissabte al vespre i tenir-ho a punt pel diumenge al migdia,tant sols caldrà escalfar...

Abans de començar a dinar...
Un vermut amb tot de productes de les diferents places castelleres del país : la beguda millor que un vermut Izaguirre de Reus (pels Xiquets de Reus) , una mica de d'embotits de Vic (dels Sagals d'Osona) , una mica de clova -musclos,cloïsses,etc- del Serrallo (Tarragona)...etc
Per anar fent els comentaris de la diada...

Amanida freda de mongetes del ganxet amb bacallà
Ingredients
400 g de mongetes del Ganxet
500 d de bacallà.
1 pebrot.
1 enciam.
1/2 llimona.
Oli, sal i vinagre.
1 dent d'all.
1 fulla de llorer.
1 raig de llet.
Julivert.
Aigua.
1 ceba.

Preparació
Es couen les mongetes del ganxet amb aigua, ceba, sal i llorer. Un cop cuinades les deixem refredar.

Es posa aigua i llet en una cassola, hi afegim el bacallà i quan bulli, amb molt de compte, anem traient totes les làmines.

Un cop tenim les mongetes i el bacallà ho barregem i ho posem en una plata recoberta d'enciam. Ho amanim amb una vinagreta; oli, un raig de vinagre, julivert picat, una dent d'all picat, un ou dur i unes gotes de llimona.

També s'hi posa pebrot vermell molt menut. S'adorna amb unes tires de pebrot verd i vermell fregides.

Per acompanyar aquest primer `plat podríem afegir una escalibada amb espàrrecs verd i salsa de calçots...que també podria acompanyar a l'amanida,una salsa de calçots,un romesco,un xató..al gust!!!

Escalivada amb productes de l'horta de l'Alt Camp

Ingredients:

8 pebrots vermells
8 albergínies
2 grans d'alls
1,5 dl. d'oli
un rajolí de vinagre
sal

Preparació
Poseu les albergínies i els pebrots directament sobre les flames del foc (també es poden posar al forn amb el grill encès), tot fent-los rodar sovint, fins que la pell quedi negra, gairebé cremada.
Quan estiguin al seu punt, emboliqueu-los una estona amb un drap, i després peleu-los, traieu-les llavors i netegeu-los sota l'aixeta.
Talleu-los a tires i presenteu-los en una safata amb els alls picats per sobre, ruixeu amb un rajolí de vinagre, oli i sal.
També es poden preparar així les cebes, les tomates i les patates

Feu-la la nit abans i deseu-la a la nevera per amanir-la l'endemà.

Gall jove del Penedès rostit amb prunes i pinyons

Ingredients

Ingredients per a 4 persones:

1 gall jove del Penedès
1 branca de canyella
oli d'oliva verge extra
sal
pebre
12 prunes
100 gr. de pinyons
50 gr. llard
1 copa de brandi
0.5 copa d'anís

Preparació

Un cop tallat a quarts el gall el salpebrem.L'afegim a la greixonera amb l'oli,el llard i la branca de canyella.
Es cou al forn a 180º destapat fins que es dori,es flameja amb el brandi i l'anís,es tapa i s'acaba de coure durant 30 minuts tapat.
Un cop cuit afegim les prunes hidratades amb aigua i els pinyons que prèviament els haurem
saltejat amb una mica d'oli.

Preparació del plat:
Es posa un quart de pollastre per persona i es decora el plat amb les prunes,pinyons i una branqueta de julivert.

Postres
A escollir !!! fruites ,pastissos ,gelats ,etc!!! això si amb un bon cava ben fresc !!!

3 comentaris:

Alfons ha dit...

Hola,

M’estava plantejant anar el diumenge a Vilafranca, però amb la pinta que té el menú que proposes el que està guanyant números és el quedar-se a casa, preparar-lo i veure la diada per la tele.

Salut!

Alfons

Carles Guillamón ha dit...

no es tracta de fer al peu de la lletra la proposta,sino adaptar-la al nostre gust...i sobretot dir la vostre. Quins vins proposes? algun altre especialitat castellera? ara mateix recordava el pike-pica dels mikakos per fer el vermut,o la ratafia de xerrics de postres,els pintxos castellers de Mallorca,etc . La qüestió es “competir“ a plaça i compartir a la taula

salats ha dit...

Els Salats de Súria hi posariem una mica de tomaquet.

Anomenat: Rosa del Cardener.

http://www.pastisseria.net/tomaquet_rosa_21set2007.htm

Bona diada a tots i totes.