Vidreres celebra la "Festa Petita" : 6a. Festa del cava i el Salsafi


Mostra un mapa més gran


Aquest cap de setmana tindrà lloc la celebració de la Festa Petita amb la ja 6a. Festa del Cava i el Salsafí

Vidreres és una vila i municipi de la comarca de la Selva,la vila de Vidreres està situada a una distància de 13 km de Santa Coloma de Farners, 15 de Lloret de Mar, 20 de Girona i 76 de Barcelona.
Festa del cava i el salsafí

La Festa del Cava i el Salsafí arriba a la sisena edició, organitzada per l’Associació de comerciants i empreses de serveis de Vidreres. La festa tindrà lloc durant tot el diumenge 15 de novembre i començarà amb un esmorzar a la Plaça Lluís Companys. Durant tota la jornada es faran degustacions de cava, tastets de plats cuinats amb salsafí i un concurs de cuina del salsafí.
Podeu veure el programa a l'enllaç:

FestaPetita Videres 6a Festa del Cava i el Salsafí 2009


El salsafí és una arrel similar al nap, però de gust més fi , és un tubèrcul autòcton de la comarca de la Selva, que es fa servir d’acompanyament de diversos plats.
Es un producte típic del gironès.
Les noves tendències culinàries de la comarca, però, han aprofitat la textura d’aquest producte per obrir un nou camp culinari, i així trobem foie de salsafí, cremes, compotes o fins i tot bombons de salsafí, entre moltes d’altres varietats gastronòmiques.

A més de Vidreres , hi ha alguns pobles de les terres gironines on també el salsafi és un plat estrella , per destacar-ne dos tenim a Sils ( amb la recepta del pollastre amb salsafins de les seves conegudes Cuineres de Sils ) i Salt (per Festa Major és típic menjar salsafins i aquí teniu la recepta d'ànec amb salsafins)
Pollastre amb salsafins (de les Cuineres de Sils)

Ingredients

1 pollastre
1 kg de salsifís
1 ceba
4 grans d’all
10 ametlles torrades
Sal
Llard
Oli
50 g de farina

Preparació

Poseu en una cassola una cullerada de llard i oli d'oliva. Quan estigui calent, poseu-hi el pollastre tallat i salat, l’hi deixeu fins que estigui ben daurat i, aleshores, retireu-lo.

A la mateixa cassola, fareu un sofregit de ceba i all, i quan estigui fet fregiu-hi una llesca de pa i unes ametlles. Quan estigui tot ben fregit, traieu-ho i passeu-ho per la batedora per fer-ne una salsa.

A la cassola del sofregit, torneu-hi a posar el pollastre i la salsa i deixeu que es faci uns 30 minuts. A part, haureu preparat els salsifís (pelats, bullits, enfarinats i fregits) que haureu d’afegir a la cassola del pollastre amb la salsa. Afegiu-hi també un got d'aigua. Deixeu-ho coure tot plegat uns 10 minuts més i ja estarà a punt de servir.



Ànec amb Salsafins (Recepta Festa major de Salt)


Ingredients (per a 4 persones)
1 ànec d’1,5 Kg
500 grams de salsafins
250 grams de greix de porc
1 litre d’oli d’oliva
1/2 litre de vi blanc
1 ceba grossa
6 cebes petites
2 pastanagues
2 grans d’all
1 cullerada de farina
1 llimona
Una mica de llorer i de farigola
Una mica de julivert
Sal i pebre

Preparació

Tallem l’ànec a talls, no gaire grossos, netegem la carn i hi tirem el suc de la llimona.
Amb una cassola cal escalfar-hi el greix, posar-hi la carn, enrossir-la i reservar-la. Amb el mateix llard es cou la ceba grossa, les pastanagues i els alls, tot tallat en juliana (deixar-ho enrossir) i afegir-hi la farigola i el llorer.
De nou, posem altra vegada la carn al foc i hi tirem el vi per damunt i ho deixem coure una mica. Tot seguit afegim 1/2 litre d’aigua, sal i pebre i ho deixem coure una hora a foc molt baix.
Mentrestant, es pelen els salsafins, es tallen a tires i s’enfarinen. Alhora traiem una mica del llard de la cassola i en una paella fregim els salsafins.
Les cebes petites pelades es posen en un cassó petit, es cobreixen d’aigua i s’hi posa un pols de sal, es couen uns 15 minuts a foc baix.
Quan la carn haurà cuit una hora, es treu de la cassola i s’afegeix una cullerada de farina a la salsa, es barreja bé i es passa pel colador xinès.
Tornem a posar la carn a la cassola, hi tirem pel damunt la salsa colada i hi afegim les cebes petites i els salsafins. Cal que comprovem la sal. Tapem la cassola i ho deixem coure a foc baix uns 3/4 d’hora.
Una vegada s’ha acabat de coure i per tal de servir-ho amb una mica d’estètica es pot posar la carn al mig i envoltada dels salsafins i les cebetes en una plata. També s’hi pot posar una mica de julivert picat per sobre.
Una recepta una mica més "elaborada" amb els salsifins