Tanquem temporada a Badalona...Diada dels Micacos


Mostra un mapa més gran
El proper diumenge 15 de novembre , els Sagals d'Osona tancaran la temporada castellera 2009 a la 12a. Diada dels Castellers de Badalona , els "Micacos".
Badalona és una ciutat i municipi de la comarca del Barcelonès, situada entre la serralada de Marina i la costa marítima, a la riba esquerra del riu Besòs. És el municipi més gran de la regió anomenada Barcelonès Nord o Baix Besòs, formada també per Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.Encara que s'hi han trobat restes de poblament neolític i un poblat ibèric, s'acostuma a datar la fundació de Badalona cap a l'any 100 aC, quan es va fundar la vila romana de Baetulo (o Bètulo).
Diumenge 15 de novembre
A les 12.00 12a. Diada castellera dels Castellers de Badalona amb els Sagals d'Osona i Castellers de Cerdanyola a la Plaça de la Vila

El programa de la Diada és el següent:

8:00 Matinades des de la Plaça Constitució amb el següent recorregut:
8.00: Plaça Constitució , 8.05: Quintana Alta , 8.30: Martí Pujol , 9.00: Carrer Rector , 9.40: Carrer Sant Anastasi (Círcol Catòlic) , 10.10: Carrer Sant Joaquim , 10.40: Carrer Sant Isidre , 11.00: MOBBA
11.30: Cercavila des de la MOBBA
12:00 a la Plaça de la Vila

La colla castellera de Badalona s'inicia el 6 de març de 1997, en el marc de les Festes de Maig de Badalona,el 17 de maig de 1998, fan la seva presentació estrenant camisa i escut.
La camisa i l'escut d'una colla castellera són els seus elements identificadors,es van voler triar símbols ben badalonins. La camisa escollida va ser de color micaco, paraula que a Badalona serveix per identificar el que arreu es coneix per nespra. L'escut havia d'ensenyar els elements representatius de la ciutat: la bandera catalana i les tres barres ondulades. Així l'enxaneta d'un pilar de dimonis fa l'aleta amb l'escut heràldic a la mà, un dimoni com el que cada vigília de Sant Anastasi crema a la platja de la ciutat, l'acte central de la Festa Major de la ciutat coneguda com les Festes de Maig.
Badalona realitza unes jornades gastronòmiques molt interessants i que ,any rera any, van agafant molta volada...la d'enguany va seguir amb la progressió esperada.

A la publicació que es va fer en motiu de les jornades trobareu un llistat força interessant de llocs on anar a tastar aquesta cuina feta a Badalona , malgrat estar enganxats a la gran capital i a les pressions de les grans cadenes de restauració fast food ,hi ha una cuina casolana,tradicional i "de tota la vida" que és manté.

Díptic 24a. Jornades gastronòmiques de Badalona

Medallons de Xai amb salsa de nespres

Ingredients (per a 6 persones)

1 kg. de lloms de xai
1 / 2 kg.de nespres
1 / 2 cebollí
1 cullerada de mantega
1 cullerada de sucre
300 ml de brou de carn
1 tassa de vi negre
2 cullerades de crema sencera

Preparació
Pela les nespres i extreu la seva polpa.
Pela i pica la part blanca del cebollí a rodanxes.
Posa a escalfar a foc lent la mantega juntament amb el cebollí, afegeix el sucre i deixa-ho caramel·litzar , després afegeix el vi i deixa reduir a la meitat.
Incorpora el brou i les nespres a la preparació anterior i cuina a foc lent per 25 minuts.
Extreu els trossos més sencers de nespra i reserva.Batre la resta en un morter i buida en la mateixa olla. Afegeix la crema i assaona al gust.
Posa a escalfar en una paella mitjana l'oli d'oliva a foc viu, afegeix els lloms i fregeix tres minuts pels dos costats. S'assaona amb sal i pebre, retira i talla en medallons.
Serveix molt calent sobre els nespres, posa la salsa al voltant.

Nespres (Micacos) amb tonyina

Ingredients per a 8 persones

500 grams de nespres frescos
300 grams de porros
250 grams de tonyina en llauna
0,5 litres de llet
4 Ous
1/2Llimona
1/2 Taronja
90 grams de mantega
1 pessic de pebre
1 mica de sal

Preparació
Es pelen els nespres i es treu el pinyol.Netejar els porros i tallar finets.Posar al foc una paella i afegir la mantega, quan estigui fosa posar els porros, a foc moderat fins que perdin la seva textura.En un recipient posar els porros, les nespres , la tonyina, la llet, els ous, el suc de taronja, el suc de llimona, el pebre i la sal.Triturar bé amb una batedora i fer en un motlle d'alumini o un casola.Es posa al forn al bany maria a una temperatura de 180 º centígrads durant 40 minuts.