Cròniques del Fòrum Gastronòmic...cinquè dia i últim



Avui s'ha acabat el Fòrum de Girona 09 i ja estant preparant el de Santiago de Compostela 2010.

El darrer dia del Fòrum s'ha celebrat el II Congrés de Col·lectius de Cuina de Catalunya,amb la presència de 16 col·lectius.Un èxit d'assistència,i molt participatius en els debats.La foto superior és la de final del Congrés,els col·lectius amb els director de Turisme de Catalunya.
Aquest fenomen propi,tant sols a Catalunya s'ha creat aquest model on els establiments es comprometen a fer promoció del territori i dels productes locals.
Aquestes "entitats" juguen un paper de primer ordre en la promoció del turisme,des de la base de la gastronomia com a marca que els dota d'identitat pròpia.Promouen diferents actes,no tant sols la promoció dels seus propis establiments,fent mostres gastronòmiques,actes culturals,etc.
Aprofitant la presència del Director de Turisme de Catalunya han exposat les seves visions sobre el paper que les administracions han de jugar en suport d'aquests col·lectius.Les mancances de recursos,de suport,de participació en les decisions seran aspectes a treballar plegats en el futur.
Pep palau com a membre del col·lectiu Osona Cuina,que celebra els 10 anys junt amb Cuina Vallès,ha fet una mica de resum.
Ha explicat que malgrat ser un concepte nascut a frança,aquesta relació entre gastronomia i territori,entre cuina i paisatge,el model associatiu es un valor en positiu que a la resta d'Europa no ha sabut fer.
El fet d'agrupar-se sota una "marca" local,comarcal,de producte,és un dels trets bàsics.
Però ha de ser el fet de no deixar de perdre el nord de la qualitat...no sobre la quantitat.
Si entenem la qualitat com a buscar la excel·lència.
Si ve els productors agrícoles i ramaders potser no han deixat de mirar cap al seu sector,cal que a través d'aquests col·lectius que poden promocionar el seu producte comencin a mirar cal al consumidor final de la seva matèria,i cap al restaurador.
Els productes milloraran si saben que hi ha un mercat que els exigeix,a través dels col·lectius. I les marques dels col·lectius voldran estar associades a aquests productes de qualitat.
Un debat molt interessant,on han sortit opinions de tots els col·lectius...dels més novells fins als veterans com Cuina de l'Empordanet,o Osona Cuina.
Caldrà seguir el paper d'aquesta aposta autòctona per promocionar els productes,el territori,el país i la feina de molts empresaris (els restaurants no deixen de ser negocis amb comptes de resultats,cal no oblidar-ho).
Aquets 18 col·lectius que ara te el país reuneixen més de 200 restauradors,productors,etc.Son l'imatge de la promoció gastronòmica més rellevant,més que els grans estrellats de l'alta cuina.

Balanç del Fòrum
A les 4,els directors del Fòrum Gastronòmic i de la Fira han fet balanç de l'edició d'enguany:
El Fòrum dels 10 anys finalitza com un projecte sòlid, amb el suport incondicional del sector i amb una excel·lent acceptació, per part del públic general, de la proposta de cap de setmana. Expositors i congressistes, així com els visitants han deixat constància que, malgrat la situació econòmica actual, el Fòrum és realment l’espai d’oportunitat i intercanvi tant de coneixements com comercial.
El Fòrum Gastronòmic Girona 09 ha tingut més de 30.000 visitants, 910 congressistes, 315 expositors, 250 periodistes acreditats de diferents països del món, com Itàlia, Portugal, Dinamarca, Rússia, Portugal, Japó, França, Bèlgica, EUA... i més de 600 alumnes de diferents escoles d’hoteleria de l’Estat espanyol.
L’edició 2009 reafirma el model de congrés professional iniciat a Vic l’any 1999 i consolida l’obertura del Fòrum al públic general per donar a conèixer el valor de la cuina i els vins.A destacar els resultats del FòrumVi que ja poden dir que te entitat pròpia.
La formula de Fòrum + Fira és la clau de l'èxit,malgrat la crisi la gent s'abocat a participar.
Cal destacar la qualitat dels visitants del Fòrum professional.



El dia ha vingut ple de diferents actes,
El FòrumPa, amb Fidel Pernía i David Nelson, dos neoforners que lluiten dia a dia per fomentar i transmetre la cultura del bon pa, han protagonitzat les dues sessions dedicades a l’art d’elaborar pa de qualitat.
Per la seva banda, Dan Hunter, Elena Arzak, Alexandre Bourdas o Carlo Cracco, entre d’altres, han ofert diferents sessions entorn de l’ecocuina.

Alexandre Bourdas ha fet una sessió dedicada ales verdures molt interessant,explicant que la construcció del plat la te quan veu i toca les hortalisses,quan veu la com`posició cromàtica de les verdures crues al plat.Fa temps que va deixar d'interessar-se per les carns.




Una altra de les propostes d’avui dimecres ha estat Peccata Mundi, una experiència sensorial, artística i científica on el participant deixa de ser un simple espectador per convertir-se en el creador d’una obra d’art pictòrica i musical. Això si que és una "estripada" important,mitjançant algoritmes matemàtics i en funció de la "teoria del Caos",és fa una cata de vins i/o plats on és puntuen tota una serie de valors tant individualment com en grup,aquestes dades s'introdueixen en un ordinador i aquest ho transforma amb una música i un vídeo d'imatges fractals...home,com a experiència esta distret,però aquí si que podríem aplicar la dita de que "qui no te feia,el gat pentina".Res a veure amb l'experiència que ens va fer sentir en Josep Roca amb el VidaVi.

I per tancar l'edició,l'actuació d'un mestre : Michel Bras
Aquesta icona de la cuina francesa i mundial,ha ofert una lliçó magistral sobre la filosofia de la seva cuina,la seva filosofia personal.Aquest anar a les arrels,a la veritat i a la sinceritat
Hi havia la coincidència dels 30 anys de la recepta del "coulan" i els 10 anys del Fòrum,per commemorar tot plegat Michel Bras a ofert la primícia de la recepta del nou coulan que oferira a la carta del seu restaurant a partir de la nova temporada.

1 comentari:

Anònim ha dit...

[url=http://onlinecasinose25.com ]casino online [/url]neighbors; and a rusty, ill-looking schooner, called the John, hauled http://casinoonlinebonussverige.com online casino 3d online casino it?"